Nowe metody utrwalania żywności. Za i przeciw liofilizacji

Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

Czym jest liofilizacja?

To jedna z nowoczesnych metod utrwalania żywności. Wykorzystuje naturalny proces suszenia przez mrożenie, który polega na wyeliminowaniu wody z zamrożonego materiału poprzez bezpośrednie przejście w stan pary (pomijając stan ciekły). Istotne jest, aby liofilizację przeprowadzana była pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Taki proces rozpoczyna się w momencie zamrożenia materiału do temperatury ok. -40 stopni C, pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejnym etapem jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu oraz dosuszenie materiału. Dzięki takim procesom powstający produkt ma wysoką jakość.

Zalety żywności liofilizacyjnej

Produkty liofilizowane są przede wszystkim odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, a ich data przydatności znacznie się wydłuża. Dlatego znajdują coraz więcej fanów wśród osób, które planują podróże w różnych warunkach. Najważniejszą zaletą jest jednak fakt, że tego typu produkty zachowują swoje wartości odżywcze. Podczas liofilizacji nie dochodzi bowiem do strat witamin i składników mineralnych. Takie produkty charakteryzują się odpowiednim aromatem, barwą i kształtem takim jak przed procesem. Warto dodać, że wyżej wymienione zalety wykorzystywane były przez wojsko, NASA czy astronautów.

Nieperfekcyjna innowacja

Metoda ta nie jest jednak pozbawiona wad. Podstawowym minusem jest bardzo wysoki koszt otrzymania finalnego produkty. Konieczność stosowania odpowiedniego sprzętu i produkcja wiąże się z dużym nakładem finansowym. Sam proces jest też bardzo energochłonny. To właśnie stanowi przyczynę relatywnie wysokich cen produktów liofilizowanych. Przykładowo, napój mineralny kosztuje prawie 8 zł, jajecznica 20 zł, deser z owocami leśnymi 17 zł, a chili con carne lub kurczak curry nie mniej niż 22 zł. Do minusów można zaliczyć również wrażliwość na wilgoć produktów liofilizowanych. Należy pamiętać, aby przechowywać tego typu dania w suchych miejscach. Jednocześnie nie wymagają one żadnych urządzeń chłodniczych, takich jak lodówki czy zamrażarki. Wiele do życzenia pozostawia również kaloryczność tego typu dań. Wędrowcom, którzy pokonują każdego dnia długi dystans, taki posiłek nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki energii.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟