Nowe metody utrwalania żywności. Za i przeciw liofilizacji

Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

Czym jest liofilizacja?

To jedna z nowoczesnych metod utrwalania żywności. Wykorzystuje naturalny proces suszenia przez mrożenie, który polega na wyeliminowaniu wody z zamrożonego materiału poprzez bezpośrednie przejście w stan pary (pomijając stan ciekły). Istotne jest, aby liofilizację przeprowadzana była pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Taki proces rozpoczyna się w momencie zamrożenia materiału do temperatury ok. -40 stopni C, pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejnym etapem jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu oraz dosuszenie materiału. Dzięki takim procesom powstający produkt ma wysoką jakość.

Zalety żywności liofilizacyjnej

Produkty liofilizowane są przede wszystkim odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, a ich data przydatności znacznie się wydłuża. Dlatego znajdują coraz więcej fanów wśród osób, które planują podróże w różnych warunkach. Najważniejszą zaletą jest jednak fakt, że tego typu produkty zachowują swoje wartości odżywcze. Podczas liofilizacji nie dochodzi bowiem do strat witamin i składników mineralnych. Takie produkty charakteryzują się odpowiednim aromatem, barwą i kształtem takim jak przed procesem. Warto dodać, że wyżej wymienione zalety wykorzystywane były przez wojsko, NASA czy astronautów.

Nieperfekcyjna innowacja

Metoda ta nie jest jednak pozbawiona wad. Podstawowym minusem jest bardzo wysoki koszt otrzymania finalnego produkty. Konieczność stosowania odpowiedniego sprzętu i produkcja wiąże się z dużym nakładem finansowym. Sam proces jest też bardzo energochłonny. To właśnie stanowi przyczynę relatywnie wysokich cen produktów liofilizowanych. Przykładowo, napój mineralny kosztuje prawie 8 zł, jajecznica 20 zł, deser z owocami leśnymi 17 zł, a chili con carne lub kurczak curry nie mniej niż 22 zł. Do minusów można zaliczyć również wrażliwość na wilgoć produktów liofilizowanych. Należy pamiętać, aby przechowywać tego typu dania w suchych miejscach. Jednocześnie nie wymagają one żadnych urządzeń chłodniczych, takich jak lodówki czy zamrażarki. Wiele do życzenia pozostawia również kaloryczność tego typu dań. Wędrowcom, którzy pokonują każdego dnia długi dystans, taki posiłek nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej dawki energii.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇