Nowa odsłona bobu. Zaskakujący przepis na obłędne kopytka
Na letnich straganach króluje bób. Możemy go przyrządzić na wiele sposobów. Pasta kanapkowa, zupa czy makaron z bobem to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Tym razem proponujemy kopytka. Kopytka z bobu mają obłędny kolor i są po porostu przepyszne. Zobaczcie jak je przygotować.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g ugotowanego i obranego bobu
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Przepis
- Ziemniaki i bób zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa (możesz też użyć tłuczka lub blendera).
- Do masy dodaj mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dosyp więcej mąki).
- Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i potnij pod kątem jak na kopytka.
- Kluseczki układaj na posypanej mąką stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Delikatnie wrzucaj kopytka na wrzątek i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl