Nieznany owoc zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Działkowcy go pokochali
To nie jest borówka ani jagoda, ani nawet aronia. Ta roślina stała się hitem wśród działkowców i pojawia się coraz częściej w ogrodach. Dlaczego warto dać jej szansę? To proste, jest smaczna i do tego można ją wykorzystać na różne sposoby.
Tę roślinę łatwo rozpoznać. Ostro zakończone liście i niebieskie owoce to jej znak rozpoznawczy. Mało kto też wie, że wiosną mahonia... kwitnie na żółto i to sprawia, że wygląda spektakularnie. Działkowicze pokochali ją za to, że jest mało wymagająca. Co ciekawe, wiele osób nie ma pojęcia o tym, że owoce są jadalne. Po prostu dla nich mahonia jest przyciągającym wzrok krzewem ozdobnym. A szkoda, bo jej owoce, choć dość cierpkie i kwaskowate, mają wiele właściwości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Mahonia i jej zalety
Dojrzałe kiście tej rośliny przyciągają wzrok: ciemnogranatowe, niemal niebieskie, pokryte lekkim nalotem. Rosną w gronach przypominających winogrona, ale smakiem bliżej im do aronii, bo są kwaśne, wyraziste, z lekką goryczką. Mimo to właśnie ta cecha sprawia, że świetnie odnajdują się w dżemach, sokach czy musach. Dzięki tej swojej cierpkości świetnie pasują do innych owoców i tworzą z nich coś naprawdę wartego uwagi.
W ich składzie znajdziemy naturalne cukry, witaminy oraz spore ilości antocyjanów, czyli związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Te barwniki roślinne wpływają też na ich charakterystyczną barwę. Nie można też zapomnieć o błonniku, który wspiera jelita. To owoce z bardzo ciekawą historią, bo znane były rdzennym mieszkańcom Ameryki Północnej, którzy wykorzystywali je jako składnik deseru z mlekiem.
Owoce mahonii możesz przygotować na różne sposoby
Niby można jeść je na surowo, ale lepiej zrobić z nich po prostu dodatek. Jak już wspominałam, świetnie sprawdzają się jako składnik przetworów. Dodaj je do dżemu malinowego lub śliwkowego i zobaczysz magię kulinarną. Zrób z nich też zdrowy sok lub kompot, do którego możesz dodać na przykład winogrona, borówki lub jabłko. Ciekawym pomysłem jest też przysmak, którym zajadali się rdzenni mieszkańcy Ameryki. Mahonia z mlekiem lub jogurtem i odrobiną miodu to zdrowy i pyszny rarytas.
Możesz też przygotować orzeźwiające lody z mahonii. Żeby nie były zbyt cierpkie, dodaj też inne owoce lub dodatki. Wymieszaj je z masą śmietanową lub jogurtową i ciesz się smakiem. Takie lody to świetny pomysł na upalne dni i cudowna propozycja na wyjątkowy deser.
Owoce warto nieco przemrozić, wtedy zyskują najlepszy smak i aromat. A jeśli masz ochotę na herbatkę, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wysuszyć. Taki napar warto popijać na przykład wieczorem podczas oglądania kolejnego odcinka serialu.
Czy mahonia zawsze jest bezpieczna?
Warto wiedzieć jedną rzecz: owoce zawierają drażniące alkaloidy. Co prawda, w pojedynczych sztukach jest tego niewiele, ale jak zjesz kilogram, to już możesz odczuć skutki. Dlatego najważniejszy jest umiar i lepiej jednak zrobić jakiś dżem, ciasto lub kompot. To ważne, jeśli masz bardzo wrażliwy organizm. Nadmiar alkaloidów wywołuje nudności, biegunki, bóle brzucha.
Mahonia nie jest bezpieczna dla każdego. Uważać powinny:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią (zawiera berberynę, ale nie ma wielu danych na temat przenikania jej do mleka),
- małe dzieci,
- osoby z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.