Nietypowe noworoczne desery na świecie
Sylwester i Nowy Rok nie mogą obyć się bez słodkości. Na stołach muszą się pojawić ciasta, musy czy desery owocowe. I, jak zwykle bywa, co kraj to obyczaj. Zobaczmy, jakimi słodkościami zajadają się mieszkańcy różnych stron świata.
Francuskie gruszki w szampanie
Szampan zawsze kojarzy nam się z sylwestrem i, oczywiście z Francją. Szampanem spełniamy noworoczny toast, szampana pije się podczas zabawy. We Francji używa się tego trunku do przygotowania typowego, noworocznego deseru. Do zrobienia go potrzebujemy: kilka gruszek, dwa kieliszki szampana, szklankę gęstego jogurtu, łyżkę miodu, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek wiórków kokosowych, pół tabliczki czekolady. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne., wkładamy je do małego garnka, zalewamy szampanem, dodajemy miód i gotujemy aż gruszki będą miękkie. Na patelni prażymy posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Gruszki przekładamy do małych miseczek, polewamy jogurtem, posypujemy orzechami i wiórkami, a na wierzchu posypujemy startą czekoladą.
Włoski mus z limonką
Włosi słyną z delikatnych deserów i upodobania do zabawy, więc na noworoczne harce przygotowują wiele przysmaków. Jednym z nich jest mus z dodatkiem limonki – słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Składniki: pół szklanki śmietany 36 procent, opakowanie sera mascarpone, miód, liście mięty, limonka, kruche ciasteczka i gorzka czekolada. Najpierw podgrzewamy wodę z miodem, sokiem i skórką otartą z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Gotujemy chwilę i miksujemy na gładki syrop, który wlewamy do miski w której jest już serek i śmietana. Do miseczek wkładamy pokruszone ciasteczka, na to mus i startą czekoladę.
Brytyjskie ciastka na patyku
Brytyjczycy uwielbiają cake pops, czyli ciasteczka na patyczkach, bardzo poręczne w czasie noworocznych zabaw. Potrzebujemy: kilka małych biszkoptów, kilka łyżek gęstej śmietany, cukier puder, masło orzechowe i czekoladę. Do miksera wrzucamy pokruszone biszkopty, masło orzechowe, cukier puder, dodajemy śmietanę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Z tej masy formujemy małe kuleczki, które nabijamy na wykałaczki. Czekoladę rozpuszczamy, maczamy w niej kulki z ciasta i pozostawiamy w lodówce, aż czekolada się zetnie.
Pecarones z Peru
Pecarones to peruwiański pączek przygotowany na bazie słodkich ziemniaków. Podawany jest na gorąco ze słodkim syropem, a jego przygotowanie jest proste. Potrzebne nam będą: mąka pszenna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia, dwa słodkie ziemniaki, jajka, olej, cukier, sok z limonki. Do miski wsypujemy po szklance mąki i proszek. Ziemniaki gotujemy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miski z mąką, wbijamy jajka i wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy małe kulki, spłaszczamy je i Smażymy na głębokim tłuszczu. Z cukru, wody i soku z limonki robimy syrop, w którym moczymy nasze pączki. Jemy na gorąco.
Rosyjskie lody z chlebem
Zwykłe lody waniliowe po prostym zabiegu mogą zamienić się w bardzo nietypowy deser, jeden z przysmaków podawanych na noworocznych stołach w Rosji. Wystarczy kupić lody waniliowe, pieczywo razowe lub żytnie (najlepszy jednak będzie rosyjski ciemny chleb), kminek i ziarna kolendry. Lody przekładamy do pucharków, posypujemy mielonym chlebem, kminkiem i zmieloną na proszek kolendrą. Podajemy od razu.