Nietypowe noworoczne desery na świecie

Sylwester i Nowy Rok nie mogą obyć się bez słodkości. Na stołach muszą się pojawić ciasta, musy czy desery owocowe. I, jak zwykle bywa, co kraj to obyczaj. Zobaczmy, jakimi słodkościami zajadają się mieszkańcy różnych stron świata.

deseryNowy Rok zaczynamy na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Francuskie gruszki w szampanie

Szampan zawsze kojarzy nam się z sylwestrem i, oczywiście z Francją. Szampanem spełniamy noworoczny toast, szampana pije się podczas zabawy. We Francji używa się tego trunku do przygotowania typowego, noworocznego deseru. Do zrobienia go potrzebujemy: kilka gruszek, dwa kieliszki szampana, szklankę gęstego jogurtu, łyżkę miodu, kilka orzechów włoskich, kilka łyżek wiórków kokosowych, pół tabliczki czekolady. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne., wkładamy je do małego garnka, zalewamy szampanem, dodajemy miód i gotujemy aż gruszki będą miękkie. Na patelni prażymy posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Gruszki przekładamy do małych miseczek, polewamy jogurtem, posypujemy orzechami i wiórkami, a na wierzchu posypujemy startą czekoladą.

Włoski mus z limonką

Włosi słyną z delikatnych deserów i upodobania do zabawy, więc na noworoczne harce przygotowują wiele przysmaków. Jednym z nich jest mus z dodatkiem limonki – słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Składniki: pół szklanki śmietany 36 procent, opakowanie sera mascarpone, miód, liście mięty, limonka, kruche ciasteczka i gorzka czekolada. Najpierw podgrzewamy wodę z miodem, sokiem i skórką otartą z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Gotujemy chwilę i miksujemy na gładki syrop, który wlewamy do miski w której jest już serek i śmietana. Do miseczek wkładamy pokruszone ciasteczka, na to mus i startą czekoladę.

Brytyjskie ciastka na patyku

Brytyjczycy uwielbiają cake pops, czyli ciasteczka na patyczkach, bardzo poręczne w czasie noworocznych zabaw. Potrzebujemy: kilka małych biszkoptów, kilka łyżek gęstej śmietany, cukier puder, masło orzechowe i czekoladę. Do miksera wrzucamy pokruszone biszkopty, masło orzechowe, cukier puder, dodajemy śmietanę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Z tej masy formujemy małe kuleczki, które nabijamy na wykałaczki. Czekoladę rozpuszczamy, maczamy w niej kulki z ciasta i pozostawiamy w lodówce, aż czekolada się zetnie.

Pecarones z Peru

Pecarones to peruwiański pączek przygotowany na bazie słodkich ziemniaków. Podawany jest na gorąco ze słodkim syropem, a jego przygotowanie jest proste. Potrzebne nam będą: mąka pszenna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia, dwa słodkie ziemniaki, jajka, olej, cukier, sok z limonki. Do miski wsypujemy po szklance mąki i proszek. Ziemniaki gotujemy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miski z mąką, wbijamy jajka i wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy małe kulki, spłaszczamy je i Smażymy na głębokim tłuszczu. Z cukru, wody i soku z limonki robimy syrop, w którym moczymy nasze pączki. Jemy na gorąco.

Rosyjskie lody z chlebem

Zwykłe lody waniliowe po prostym zabiegu mogą zamienić się w bardzo nietypowy deser, jeden z przysmaków podawanych na noworocznych stołach w Rosji. Wystarczy kupić lody waniliowe, pieczywo razowe lub żytnie (najlepszy jednak będzie rosyjski ciemny chleb), kminek i ziarna kolendry. Lody przekładamy do pucharków, posypujemy mielonym chlebem, kminkiem i zmieloną na proszek kolendrą. Podajemy od razu.

Wuzetka z borówkami i galaretką. Pomysł na przepyszny deser

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę