Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem

Kto z nas nie lubi, gdy przygotowany przez nas posiłek jest prawdziwą ucztą również dla wzroku? Botanik James Wang ostrzega jednak przed nadmiernym dekorowaniem naszych posiłków. Okazuje się, że wykorzystując do tego popularne kwiaty, możemy się poważnie zatruć.

Niebezpieczny trend w kuchni. Nie dekorujmy potraw kwiatami!
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Lidia Pustelnik

Botanik o niebezpiecznym zwyczaju dowiedział się, przeglądając Instagrama i postanowił natychmiast ostrzec innych ludzi, by absolutnie tego nie robili. James Wong zauważył, że jedna z popularnych blogerek kulinarnych udekorowała różowy koktajl z nasion chia toksycznymi kwiatami. Botanik natychmiast napisał o tym na Twitterze.

– Kolejny dzień, kolejny zwolennik "czystego jedzenia" publikuje na Instagramie zdjęcia z trującymi kwiatami na potrawie – napisał wstrząśnięty Wang.

Jak ustaliło "Daily Mail", zdjęcie potrawy z toksycznymi kwiatami zostało po raz pierwszy opublikowane przez blogerkę Marie Reginato z San Francisco, której przepisy śledzi na Instagramie 74 tys. osób. Marie wykorzystuje między innymi kwiaty narcyza, które zawierają silnie trujący alkaloid lycorine.

Wang wyjaśnia, że toksyna jest tak silna, że kontakt z nią może powodować wymioty, a także swędzenie, pieczenie i konwulsje. Specjalista nie chciał uderzać w konkretną osobę – zależało mu na napiętnowaniu niebezpiecznego trendu. Zamiast używać kwiatów, bezpieczniej jest dekorować dania za pomocą sprawdzonych ziół czy owoców.

Zobacz też: Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu