Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem

Kto z nas nie lubi, gdy przygotowany przez nas posiłek jest prawdziwą ucztą również dla wzroku? Botanik James Wang ostrzega jednak przed nadmiernym dekorowaniem naszych posiłków. Okazuje się, że wykorzystując do tego popularne kwiaty, możemy się poważnie zatruć.

Niebezpieczny trend w kuchni. Nie dekorujmy potraw kwiatami!
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Lidia Pustelnik

Botanik o niebezpiecznym zwyczaju dowiedział się, przeglądając Instagrama i postanowił natychmiast ostrzec innych ludzi, by absolutnie tego nie robili. James Wong zauważył, że jedna z popularnych blogerek kulinarnych udekorowała różowy koktajl z nasion chia toksycznymi kwiatami. Botanik natychmiast napisał o tym na Twitterze.

– Kolejny dzień, kolejny zwolennik "czystego jedzenia" publikuje na Instagramie zdjęcia z trującymi kwiatami na potrawie – napisał wstrząśnięty Wang.

Jak ustaliło "Daily Mail", zdjęcie potrawy z toksycznymi kwiatami zostało po raz pierwszy opublikowane przez blogerkę Marie Reginato z San Francisco, której przepisy śledzi na Instagramie 74 tys. osób. Marie wykorzystuje między innymi kwiaty narcyza, które zawierają silnie trujący alkaloid lycorine.

Wang wyjaśnia, że toksyna jest tak silna, że kontakt z nią może powodować wymioty, a także swędzenie, pieczenie i konwulsje. Specjalista nie chciał uderzać w konkretną osobę – zależało mu na napiętnowaniu niebezpiecznego trendu. Zamiast używać kwiatów, bezpieczniej jest dekorować dania za pomocą sprawdzonych ziół czy owoców.

Zobacz też: Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy