Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem

Kto z nas nie lubi, gdy przygotowany przez nas posiłek jest prawdziwą ucztą również dla wzroku? Botanik James Wang ostrzega jednak przed nadmiernym dekorowaniem naszych posiłków. Okazuje się, że wykorzystując do tego popularne kwiaty, możemy się poważnie zatruć.

Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Lidia Pustelnik
4

Botanik o niebezpiecznym zwyczaju dowiedział się, przeglądając Instagrama i postanowił natychmiast ostrzec innych ludzi, by absolutnie tego nie robili. James Wong zauważył, że jedna z popularnych blogerek kulinarnych udekorowała różowy koktajl z nasion chia toksycznymi kwiatami. Botanik natychmiast napisał o tym na Twitterze.

– Kolejny dzień, kolejny zwolennik "czystego jedzenia" publikuje na Instagramie zdjęcia z trującymi kwiatami na potrawie – napisał wstrząśnięty Wang.

Jak ustaliło "Daily Mail", zdjęcie potrawy z toksycznymi kwiatami zostało po raz pierwszy opublikowane przez blogerkę Marie Reginato z San Francisco, której przepisy śledzi na Instagramie 74 tys. osób. Marie wykorzystuje między innymi kwiaty narcyza, które zawierają silnie trujący alkaloid lycorine.

Wang wyjaśnia, że toksyna jest tak silna, że kontakt z nią może powodować wymioty, a także swędzenie, pieczenie i konwulsje. Specjalista nie chciał uderzać w konkretną osobę – zależało mu na napiętnowaniu niebezpiecznego trendu. Zamiast używać kwiatów, bezpieczniej jest dekorować dania za pomocą sprawdzonych ziół czy owoców.

Zobacz też: Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć