Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem

Kto z nas nie lubi, gdy przygotowany przez nas posiłek jest prawdziwą ucztą również dla wzroku? Botanik James Wang ostrzega jednak przed nadmiernym dekorowaniem naszych posiłków. Okazuje się, że wykorzystując do tego popularne kwiaty, możemy się poważnie zatruć.

Niebezpieczny trend w kuchni. Nie dekorujmy potraw kwiatami!
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Lidia Pustelnik

Botanik o niebezpiecznym zwyczaju dowiedział się, przeglądając Instagrama i postanowił natychmiast ostrzec innych ludzi, by absolutnie tego nie robili. James Wong zauważył, że jedna z popularnych blogerek kulinarnych udekorowała różowy koktajl z nasion chia toksycznymi kwiatami. Botanik natychmiast napisał o tym na Twitterze.

– Kolejny dzień, kolejny zwolennik "czystego jedzenia" publikuje na Instagramie zdjęcia z trującymi kwiatami na potrawie – napisał wstrząśnięty Wang.

Jak ustaliło "Daily Mail", zdjęcie potrawy z toksycznymi kwiatami zostało po raz pierwszy opublikowane przez blogerkę Marie Reginato z San Francisco, której przepisy śledzi na Instagramie 74 tys. osób. Marie wykorzystuje między innymi kwiaty narcyza, które zawierają silnie trujący alkaloid lycorine.

Wang wyjaśnia, że toksyna jest tak silna, że kontakt z nią może powodować wymioty, a także swędzenie, pieczenie i konwulsje. Specjalista nie chciał uderzać w konkretną osobę – zależało mu na napiętnowaniu niebezpiecznego trendu. Zamiast używać kwiatów, bezpieczniej jest dekorować dania za pomocą sprawdzonych ziół czy owoców.

Zobacz też: Banany zjadane ze skórką? To jest już możliwe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki