Nieświadomie zatruwamy własne jedzenie. Botanik ostrzega przed niebezpiecznym zwyczajem
Kto z nas nie lubi, gdy przygotowany przez nas posiłek jest prawdziwą ucztą również dla wzroku? Botanik James Wang ostrzega jednak przed nadmiernym dekorowaniem naszych posiłków. Okazuje się, że wykorzystując do tego popularne kwiaty, możemy się poważnie zatruć.
Botanik o niebezpiecznym zwyczaju dowiedział się, przeglądając Instagrama i postanowił natychmiast ostrzec innych ludzi, by absolutnie tego nie robili. James Wong zauważył, że jedna z popularnych blogerek kulinarnych udekorowała różowy koktajl z nasion chia toksycznymi kwiatami. Botanik natychmiast napisał o tym na Twitterze.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
– Kolejny dzień, kolejny zwolennik "czystego jedzenia" publikuje na Instagramie zdjęcia z trującymi kwiatami na potrawie – napisał wstrząśnięty Wang.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Jak ustaliło "Daily Mail", zdjęcie potrawy z toksycznymi kwiatami zostało po raz pierwszy opublikowane przez blogerkę Marie Reginato z San Francisco, której przepisy śledzi na Instagramie 74 tys. osób. Marie wykorzystuje między innymi kwiaty narcyza, które zawierają silnie trujący alkaloid lycorine.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Wang wyjaśnia, że toksyna jest tak silna, że kontakt z nią może powodować wymioty, a także swędzenie, pieczenie i konwulsje. Specjalista nie chciał uderzać w konkretną osobę – zależało mu na napiętnowaniu niebezpiecznego trendu. Zamiast używać kwiatów, bezpieczniej jest dekorować dania za pomocą sprawdzonych ziół czy owoców.