Niedoceniana kiszona kapusta

Jest tania i dostępna o każdej porze roku. Warto ją podjadać, bo zawiera mnóstwo witamin i biopierwiastków. Kiszona kapusta jest zdecydowanie zdrowsza niż surowa, czy gotowana.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jest tania i dostępna o każdej porze roku. Warto ją podjadać, bo zawiera mnóstwo witamin i biopierwiastków. Kiszona kapusta jest zdecydowanie zdrowsza niż surowa, czy gotowana.

W kiszonej kapuście znajdziemy spore ilości witaminy B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, daje uczucie radości poprawiając nam nastrój i wzmacnia odporność na stres. Do tego koi nerwy, przyspiesza wykorzystanie żelaza oraz odpowiada za budowę czerwonych krwinek. Działa też odmładzająco. Przyczynia się do wzrostu komórek i odbudowy tkanki kostnej.

Znajdziecie w niej także pridoksyny, czyli witaminy B6, które odpowiadają za właściwą przemianę białek. Niacyna, czyli witamina PP, także znajduje się w kwaszonej kapuście, a odpowiada ona m.in. za ogólną przemianę materii i nasz dobry nastrój. Do tego zajadając ją, fundujecie sobie solidną dawkę witaminy C. Wzmacniacie w ten sposób swój układ odpornościowy i produkcję hormonów.

Spora ilość potasu może działać moczopędnie, ale ma właściwości odkwaszające. Do tego dodajcie jeszcze żelazo, magnez i cynk, które wpływają na procesy krwiotwórcze, siłę mięśni i serca oraz wydolność umysłową. Z badań naukowych wynika także, kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka.

Już nasze babcie wiedziały o leczniczych właściwościach kiszonej kapusty. Rozcieńczony kwas wykorzystywano na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy. Wystarczyło łyżeczkę soku z kiszonki rozcieńczyć 6 łyżkami wody i pić po jednej łyżce co godzinę (w przerwach, co 2 godziny, zajadając po łyżce świeżego twarogu).

Odciśnięta kapusta kiszona zmieszana z cebulą, kminkiem i olejem była zalecana cierpiącym na szkorbut, choroby żołądka, chroniczne zaparcia i przy zmniejszonej ilości czerwonych ciałek krwi. Na kaca wciąż jeszcze zaleca się wypicie pół szklanki soku z kiszonej kapusty. Natomiast dwie szklanki kwasu podobno likwiduje zatrucia pokarmowe. Po wymiotach zalecano też zjedzenie pełnego talerza odciśniętej kiszonki polanej olejem.

Wiele osób unika jedzenia kapusty, gdyż po jej zjedzeniu ma gazy. Powodem nie jest jednak samo danie, ale toksyny zalegające w jelitach, które należałoby oczyścić. Łagodniejszym sposobem niż wielokrotna lewatywa będzie włączenie do diety soku marchwiowego. Po oczyszczeniu jelit w pełni można cieszyć się zaletami wynikającymi z jedzenia kiszonej kapusty. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna, bo 100 g to zaledwie 20 kcal. Taka dawka pokrywa ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę C.

Prawidłowe kiszenie kapusty ma pewne zasady. Początkowo należy ją ubijać i układać w beczkach lub naczyniu kamionkowym. Jako przyprawy dodajemy kminek, kwaśne jabłka, liście laurowe i sól. Wstępna fermentacja pod przykryciem powinna potrwać ok. 3-5 dni. Dopiero po tym czasie można ją na ścisło przełożyć do słoików. Sposobów późniejszego podania jest wiele. Idealnie smakuje jako dodatek do surówek, w wersji zapiekanej, smażonej, czy jako farsz np. do pierogów.

qk

Fot: Wikimiedia Commons/Alina Zenowicz/cc 2.0/at/sa

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany