Nie tylko ziemniaczane. Chrupiące placuszki z cukinią i marchewką
Prosty przepis
Trudno znaleźć choć jedną osobę, która nie lubi placków ziemniaczanych. Tradycyjny przepis warto odświeżyć, wykorzystując poza ziemniakami, inne sezonowe warzywa. Do ciasta na placki możemy dodać młodą kapustę, zielony groszek, cukinię czy marchewkę. Tym razem proponujemy chrupiące placuszki z cukinią i młodą marchewką.
Tanie składniki
Aby przygotować rodzinną porcję placuszków (20-30 sztuk), będziesz potrzebować 1 średniej cukinii, 2 marchewek, 1 cebuli, 1 jajka, 3 łyżek mąki, 2 łyżek kwaśnej śmietany, soli i pieprzu do smaku. Warzywa obierz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij z nadmiaru wody. Cebulkę drobno posiekaj.
Smaż na złoty kolor
Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj jajko, śmietanę, mąkę. Wymieszaj. Ciasto dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Placuszki sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
Grecki dodatek
2 ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej sok. Ogórki połącz w misce z jogurtem greckim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekanymi ziołami oraz solą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Sos przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.