Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii
Sezon na potrawy z cukinii trwa. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w kuchni. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz - polecane przez nią placuszki z cukinii będą stanowić ciekawą konkurencję dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z dodatkiem gęstej śmietany i wędzonym łososiem będą się prezentować i smakować wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 małe cukinie
- 2 jajka
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki
- 1 garść koperku
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- do podania: plastry wędzonego łososia i gęsta śmietana
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru "soku".
Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, śmietanę, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze