WP

Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Sezon na potrawy z cukinii trwa. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w kuchni. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz - polecane przez nią placuszki z cukinii będą stanowić ciekawą konkurencję dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z dodatkiem gęstej śmietany i wędzonym łososiem będą się prezentować i smakować wyśmienicie.

Składniki
  • 2 małe cukinie
  • 2 jajka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • do podania: plastry wędzonego łososia i gęsta śmietana
Przepis

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru "soku".
Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, śmietanę, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się
WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP