WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii

Sezon na potrawy z cukinii trwa. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w kuchni. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz - polecane przez nią placuszki z cukinii będą stanowić ciekawą konkurencję dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z dodatkiem gęstej śmietany i wędzonym łososiem będą się prezentować i smakować wyśmienicie.

Nie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukiniiNie tylko z ziemniaków. Ewa Wachowicz poleca placuszki z cukinii
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 2 jajka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • do podania: plastry wędzonego łososia i gęsta śmietana

Przepis

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru "soku".
Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, śmietanę, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad