Nie tylko do obiadu, czyli alternatywne przepisy na dania z marchewką

Marchew to uniwersalne warzywo. Wydawać by się mogło, że nadaje się ono tylko do obiadu, jednak, jak przekonuje nas ostatni wysyp przepisów - można je wykorzystywać również w potrawach słodkich. Dziś przyjrzymy się przepisowi na ciasto marchewkowe, a także zobaczymy, jakie jeszcze ciekawe dania można wyczarować z tego przepysznego warzywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Ciasto marchewkowe – jak zrobić?

Poznaj przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Aromatyczne, gęste i wilgotne ciasto wykonane w głównej mierze z marchwi posmakuje nawet najwybredniejszym domownikom! Słodka marchew sprawi, że dodatek miodu będzie tylko lekkim dopełnieniem smaku. W naszym przepisie przedstawimy ci ciasto marchewkowe w lekkiej wersji.

Czego zatem będziesz potrzebować?

  • 3/4 kg marchewek,
  • 1 szklanki płatków owsianych,
  • 3 jajek (oddzielamy żółtka od białek),
  • 3 łyżek miodu lub innego zdrowego słodzika,
  • 2 łyżek oleju,
  • szczypty proszku do pieczenia,
  • odrobiny imbiru i cynamonu,
  • szczypty soli.

Przygotowania zacznij od umycia i obrania marchewek, a następnie ich starcia na tarce z małymi oczkami. Możesz wykorzystać do ścierania także blender. Do marchewki dodaj żółtka, słodzik i olej. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Płatki owsiane wykorzystaj zamiast dodatku mąki. Musisz je najpierw zblendować. Gdy będą miały już postać owsianej mąki, dodaj proszek do pieczenia, sól i przyprawy, a następnie połącz z przygotowaną wcześniej masą z marchewkami.

Piekarnik nastaw na 160 stopni. Formę posmaruj tłuszczem np. masłem i połóż papier do pieczenia (dzięki temu, papier będzie lepiej trzymał się formy). Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto i piecz przez około 45 minut od nagrzania piekarnika. Ciasto możesz wykończyć serkiem śmietankowym i posypać orzechami. Będzie jeszcze smaczniejsze!

Masz ochotę na więcej? A zatem zaprezentujemy kilka innych przepisów na dania z marchewką-oczywiście takich niecodziennych!

Budyń z marchewki i inne dania

Pewnie nie uwierzysz, ale z marchewki można przyrządzić smaczny budyń! To idealne danie dla najmłodszych. A w dodatku bardzo delikatne! Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować oczywiście marchewki, a także:

  • masła,
  • jaj,
  • kaszy manny.

Bardzo smacznym i fajnym daniem jest także zupa marchewkowa, która - jesteśmy tego pewni - przypadnie do gustu zarówno maluchom, jak i osobom dorosłym. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować:

  • bulionu warzywnego,
  • marchewek,
  • masła,
  • cebuli,
  • imbiru,
  • oraz śmietanki.

Jeśli wolisz nieco ostrzejsze w smaku dania zamiast zupy z imbirem, możesz przygotować wersję zupy marchewkowej z curry. Będzie ona świetnym daniem na obiad w gronie najbliższych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru