Nie tylko chorizo. Przegląd najpopularniejszych hiszpańskich wędlin

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i pomidorowe gazpacho. Istotne miejsce w niej zajmują bowiem wędliny. Szynka jamón serrano, pikantna kiełbasa chorizo i sobrasada z Majorki to tylko niektóre z nich. Przedstawiamy regionalne produkty, których koneserzy mięsa powinni spróbować podczas wakacji w Hiszpanii. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Pikantna kiełbasa chorizo

Obraz
© 123RF

Chorizo to jedna z najbardziej znanych hiszpańskich wędlin. Ta kiełbasa z wieprzowiny jest często wykorzystywana do gulaszy np. lentejas con chorizo, czyli soczewicy z chorizo oraz fabada asturiana, potrawy z białej fasoli i kaszanki. W Hiszpanii możemy też ją spotkać jako tapas, czyli przekąskę. Swoją charakterystyczną czerwoną barwę chorizo zawdzięcza papryce pimentón. Istnieje kilka rodzajów tej kiełbasy m.in. łagodna dulce, ostra picante,_ riojano, chroniony produkt geograficzny Unii Europejskiej, a także niewielkich rozmiarów _chistorra. Warto dodać, że hiszpański "chorizo" to... złodziejaszek.

/ 6Katalońska kiełbasa fuet

Obraz
© 123RF

Kiełbasa fuet, produkt regionalny wytwarzany głównie w Katalonii, to kiełbasa wieprzowa z dodatkiem czosnku, goździków i kolendry. Jej skóra jest pokryta charakterystyczną białą pleśnią. Fuet podawana jest jako tapas, z chlebem w formie kanapek, z oliwkami i serem w postaci koreczków lub jako składnik sałatek.

/ 6"Hiszpańskie salami", czyli kiełbasa salchichon

Obraz
© 123RF

Salchichon, czasem określana jako "hiszpańskie salami" to kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, goździków i gałki muszkatołowej. Istnieje kilka rodzajów salchichon. Mogą one różnić się dodanymi przyprawami. Żadna z nich jednak nie zawiera papryki. Obecnie możemy kupić kiełbasę salchichon w sieci sklepów Lidl w cenie 5,99 złotych za opakowanie (100 g).

/ 6Przysmak z Majorki, czyli kiełbasa sobrasada

Obraz
© 123RF

Wieprzowa sobrasada to kiełbasa produkowana na Balearach, wspólnocie autonomicznej Hiszpanii. Ze względu na klimat panujący na archipelagu, sobrasada jest miękka jak pasta. Najpopularniejszym dodatkiem do niej jest słodka papryka. Na Majorce możemy spróbować wielu dań, których składnikiem jest sobrasada. Jednym z nich są miodowe pierogi empanadillas de sobrasada y miel.

/ 6Hiszpańska szynka jamón serrano

Obraz
© 123RF

Hiszpanie uwielbiają szynkę jamón serrano. Nic więc dziwnego, że na Półwyspie Iberyjskim odbywają się nawet specjalne kursy na cortador de jamón, czyli specjalistę do krojenia szynki. W czym tkwi sekret popularności tej wędliny? Jamón serrano produkowana jest z udźców wieprzowych i suszona w górskim klimacie przez ponad 10 miesięcy. Istnieje jej kilka rodzajów. Różnią się ode długością dojrzewania mięsa. Pamiętajmy jednak, że szynki jamón serrano nie można mylić z bardziej ekskluzywną wersją wędliny, jamón iberico.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości