Nie tylko chorizo. Przegląd najpopularniejszych hiszpańskich wędlin
Kuchnie świata
Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i pomidorowe gazpacho. Istotne miejsce w niej zajmują bowiem wędliny. Szynka jamón serrano, pikantna kiełbasa chorizo i sobrasada z Majorki to tylko niektóre z nich. Przedstawiamy regionalne produkty, których koneserzy mięsa powinni spróbować podczas wakacji w Hiszpanii. Zapraszamy do naszej galerii.
Pikantna kiełbasa chorizo
Chorizo to jedna z najbardziej znanych hiszpańskich wędlin. Ta kiełbasa z wieprzowiny jest często wykorzystywana do gulaszy np. lentejas con chorizo, czyli soczewicy z chorizo oraz fabada asturiana, potrawy z białej fasoli i kaszanki. W Hiszpanii możemy też ją spotkać jako tapas, czyli przekąskę. Swoją charakterystyczną czerwoną barwę chorizo zawdzięcza papryce pimentón. Istnieje kilka rodzajów tej kiełbasy m.in. łagodna dulce, ostra picante,_ riojano, chroniony produkt geograficzny Unii Europejskiej, a także niewielkich rozmiarów _chistorra. Warto dodać, że hiszpański "chorizo" to... złodziejaszek.
Katalońska kiełbasa fuet
Kiełbasa fuet, produkt regionalny wytwarzany głównie w Katalonii, to kiełbasa wieprzowa z dodatkiem czosnku, goździków i kolendry. Jej skóra jest pokryta charakterystyczną białą pleśnią. Fuet podawana jest jako tapas, z chlebem w formie kanapek, z oliwkami i serem w postaci koreczków lub jako składnik sałatek.
"Hiszpańskie salami", czyli kiełbasa salchichon
Salchichon, czasem określana jako "hiszpańskie salami" to kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, goździków i gałki muszkatołowej. Istnieje kilka rodzajów salchichon. Mogą one różnić się dodanymi przyprawami. Żadna z nich jednak nie zawiera papryki. Obecnie możemy kupić kiełbasę salchichon w sieci sklepów Lidl w cenie 5,99 złotych za opakowanie (100 g).
Przysmak z Majorki, czyli kiełbasa sobrasada
Wieprzowa sobrasada to kiełbasa produkowana na Balearach, wspólnocie autonomicznej Hiszpanii. Ze względu na klimat panujący na archipelagu, sobrasada jest miękka jak pasta. Najpopularniejszym dodatkiem do niej jest słodka papryka. Na Majorce możemy spróbować wielu dań, których składnikiem jest sobrasada. Jednym z nich są miodowe pierogi empanadillas de sobrasada y miel.
Hiszpańska szynka jamón serrano
Hiszpanie uwielbiają szynkę jamón serrano. Nic więc dziwnego, że na Półwyspie Iberyjskim odbywają się nawet specjalne kursy na cortador de jamón, czyli specjalistę do krojenia szynki. W czym tkwi sekret popularności tej wędliny? Jamón serrano produkowana jest z udźców wieprzowych i suszona w górskim klimacie przez ponad 10 miesięcy. Istnieje jej kilka rodzajów. Różnią się ode długością dojrzewania mięsa. Pamiętajmy jednak, że szynki jamón serrano nie można mylić z bardziej ekskluzywną wersją wędliny, jamón iberico.