Nie ścierajcie tych warzyw i owoców na metalowej tarce
Tarka to kuchenne akcesorium, które w domu ma każdy z nas. Jest tak nie bez powodu, bo tarka w kuchni wydaje się być niezbędna. Najpopularniejszej z nich, tej metalowej, nie powinno się jednak używać do ścierania niektórych owoców i warzyw. Dowiedzcie się dlaczego.
Tarka pozwala nam przygotować pyszne, zdrowe surówki, które wzbogacają smak naszych dań. Ścieramy też warzywa do zupy czy owoce dla małych dzieci. Okazuje się jednak, że pewnych produktów nie powinniśmy ścierać na metalowej tarce. Nie używajcie jej do jabłek, cytrusów i pomidorów.
Dlaczego nie powinniśmy ścierać tych produktów na metalowej tarce?
Na metalowych tarkach nie powinniśmy trzeć jabłek, pomidorów i cytrusów. Podczas kontaktu kwasów zawartych w jabłkach z metalem, owoc traci witaminy i cenne enzymy. Podobnie jest z pomidorami. Starcie ich na metalowej tarce może nam nawet zaszkodzić. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie w tych przypadkach tarki plastikowej lub szklanej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezawodne sposoby na idealną bitą śmietanę. Teraz zawsze się uda
Jak dbać o tarkę?
Tarkę należy dokładnie umyć po każdym użyciu. Nie wystarczy samo opłukanie jej wodą. Postarajcie się usunąć z tarki wszystkie zanieczyszczenia. Po umyciu tarkę dokładnie suszymy. Dzięki temu nie pojawi się na niej rdza. Jeśli jednak zauważycie ją na tarce, lepiej od razu taki przyrząd wyrzucić.
Jeśli ostrza tarki stały się tępe, naostrzcie je papierem ściernym. Wystarczy, że potrzecie nim kilkukrotnie wzdłuż tarki. Najlepiej regularnie wymieniać tarkę co cztery lata.