5 zaskakujących pomysłów na jabłka

Od lat są najpopularniejszymi owocami w naszym kraju – z badań wynika, że blisko 80 proc. Polaków przynajmniej raz w tygodniu sięga po jabłko. Zwykle jednak zjada je jak zwykłą przekąskę. Warto pamiętać, że jest to produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, czasem zaskakujących. Oto kilka propozycji.

JabłkaJabłka nie tylko do szarlotki
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiszone jabłka

Wiele osób uważa, że do kiszenia nadają się tylko ogórki i kapusta, tymczasem w ten sposób możemy przetworzyć niemal każde warzywo czy owoc. Kiszone jabłka były niegdyś wielkim przysmakiem kuchni kresowej. To produkt zdrowy i smaczny, urozmaici surówki, sałatki, potrawy z fasolą czy mięsny gulasz.

Do kiszenia najlepiej nadają się odmiany dość twarde, o niezbyt dużych owocach, pochodzące z upraw organicznych. Jabłka (3 kilogramy) dokładnie myjemy, małe zostawiamy w całości, większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Do dużego, 5-litrowego słoika wrzucamy kilka plasterków świeżego imbiru, laskę cynamonu, 8-10 goździków, a na końcu jabłka. 2-3 łyżki soli kamiennej rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, którą następnie wlewamy do słoika. Dodajemy kilka łyżek soku z kiszonej kapusty i dopełniamy wodą. Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 dni (im twardsze jabłka, tym dłużej trwa proces kiszenia).

Ocet jabłkowy

Ceniono go już w starożytności. Legendarna królowa Egiptu Kleopatra wykorzystywała ocet jabłkowy do licznych zabiegów upiększających, zaś rzymscy żołnierze pili jako napój energetyzujący, mający dodawać siły i odwagi. Współczesne badania naukowe potwierdziły liczne walory tego produktu, który m.in. przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zwiększa odporność, obniża ciśnienie tętnicze i spowalnia procesy starzenia organizmu. Ocet jabłkowy bez trudu przygotujemy samodzielnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Kilogram ładnych jabłek, najlepiej pochodzących ze sprawdzonej uprawy, myjemy i kroimy na małe kawałki, wraz ze skórkami oraz gniazdami nasiennymi. Można je również zetrzeć albo po prostu rozgnieść za pomocą tłuczka do mięsa. Owoce przekładamy do dużego słoja i zalewamy przegotowaną oraz posłodzoną wodą (łyżka cukru na szklankę). Naczynie zamykamy, obwiązujemy płótnem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Od czasu do czasu zawartość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć i poczujemy charakterystyczny kwaśny aromat, będzie to znak, że proces został zakończony. Ocet przelewamy do butelek, przecedzając przez gazę, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce, gdzie przetrwa nawet kilka tygodni.

Jabłczanka

Polacy uwielbiają zupy, ale zwykle na naszych stołach pojawiają się bardzo treściwe potrawy: grochówka, żurek czy grzybowa. Czasem warto jednak spróbować czegoś delikatniejszego, na przykład cenionej niegdyś na polskiej wsi jabłczanki.

Zadanie jest proste. Pół kilograma winnych jabłek obieramy, rozkrajamy, pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym przekładamy do garnka. Zalewamy litrem wody, dodajemy sześć suszonych moreli, 5-8 łyżek cukru trzcinowego oraz 2-3 goździki. Gotujemy, aż jabłka zmiękną. Następnie wszystko blendujemy i zaprawiamy śmietaną (1/4 szklanki) rozkłóconą z mąką (2 dag). Zupę serwujemy z groszkiem ptysiowym.

Jabłka z boczkiem

Tradycyjna potrawa duńska, wywodząca się z kuchni chłopskiej, choć dziś równie chętnie jadana w Kopenhadze, Aarhus czy Odense. Dowód na to, że jabłka są produktem uniwersalnym, świetnie komponującym się nawet z boczkiem.

Zobacz też:

Przygotowanie tego specjału nie powinno sprawić żadnych kłopotów. Potrzebujemy dobrej jakości wędzonego boczku (20 dag), który kroimy na plasterki i dość długo smażymy, aż do wytopienia tłuszczu. W międzyczasie warto go odlewać, by boczek stał się bardziej chrupiący. Później wytopiony tłuszcz znów wlewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz kilka gałązek rozmarynu lub tymianku. Gdy cebula się zarumieni dokładamy 3-4 jabłka, które wcześniej kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kiedy będą dobrze zrumienione doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Serwujemy z boczkiem, najlepiej na kromce ciemnego, żytniego chleba.

Chipsy jabłkowe

Kto powiedział, że chipsy muszą być przygotowywane z ziemniaków czy innych warzyw? Do przyrządzenia smacznej i zdrowej przekąski możemy też z powodzeniem wykorzystać rozmaite owoce, chociażby jabłka.

Wystarczy je obrać (choć nie jest to warunek konieczny), pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 80 st. (z termoobiegiem), po godzinie z każdej strony. Następnie należy wyłączyć piekarnik, lecz pozostawić w nim chipsy do całkowitego wyschnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce