Na jakie produkty powinniśmy uważać?
Racjonalne odżywianie polega na dokonywaniu codziennych wyborów. Wydaje ci się, że produkty, po które sięgasz, są zdrowe, ponieważ nie zawierają tłuszczu lub glutenu, a na opakowaniu widnieje napis "fit" lub "bio"? Jeśli zaczynasz dzień od słodkiej granoli i jogurtu, to nie ma mowy o zdrowej diecie. Jakich produktów lepiej unikać?
Granola wcale nie taka fit
Granola, czyli mieszanka zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion, która potem jest opiekana z dodatkiem tłuszczu i miodu, może być zdrowym posiłkiem. Pod jednym warunkiem – przygotujemy ją sami. W sklepowych granolach znajdziemy mnóstwo dodatkowych, niekoniecznie pożądanych, składników – cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słód jęczmienny, sól, tłuszcz palmowy. Przepis na domową granolę znajdziesz tutaj.
Bez glutenu bez problemu?
Wiele osób rezygnuje z glutenu bez konsultacji z dietetykiem czy lekarzem. Po prostu wydaje im się, że produkty bezglutenowe są zdrowsze. Jednak ci, którzy nie mają celiakii ani potwierdzonej alergii na gluten, nie powinni stosować diety bezglutenowej. Może ona bowiem prowadzić do niedoborów pokarmowych. Produkty bezglutenowe najczęściej nie zawierają pełnego ziarna. Dlatego też są uboższe w błonnik i związki przeciwutleniające. Przepis na pyszne domowe bułeczki znajdziesz tutaj.
Jogurt z barwnikami i aromatami
Czy ty też na drugie śniadanie najczęściej jesz jogurt? Pamiętaj, że najlepszy dla zdrowia i sylwetki jest jogurt naturalny. Możesz do niego dodać płatki owsiane, banana, borówki, truskawki, miód. Unikaj gotowych jogurtów owocowych. Znajdziesz w nich mnóstwo cukru, sztucznych aromatów i barwników. To wszystko sprawia, że wcale nie są one tak zdrowe dla organizmu, jak mogłoby się wydawać. Jak wybrać smaczny i zdrowy jogurt dowiesz się tutaj.
Suszone owoce
Suszone owoce to świetna przekąska, kiedy nagle dopadnie nas głód. Owszem, ale musimy pamiętać, by wybierać produkty ekologiczne lub suszyć owoce w domu. Owoce suszone na skalę przemysłową są "wzbogacone" o cukier i siarkę, która zapobiega utracie koloru.