Nie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik

Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.

Najzdrowszy makaron to ten al dente
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Katarzyna Krupska

Najczęściej do zup dodajemy makaron. Serwujemy go z rosołem, pomidorową, pieczarkową, a nawet i jarzynową. Niektórzy lubią urozmaicać sobie zupy i kluski zamieniają na ryż lub ziemniaki. Jednak do wyboru mamy coraz więcej makaronów i chętniej po nie sięgamy. Bo oprócz rodzajów, takich jak m.in. bigoli, penne czy cappellini, producenci proponują nam wstążki, kokardki czy muszelki.

Gdy wszystkie palniki mamy zajęte, to makaron możemy ugotować z zupą. Nie wolno jednak go rozgotować. Taki makaron jest niezdrowy i źle wygląda w półmisku. Najlepszy to ten ugotowany al dente, czyli półtwardo.

Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?

Gotowanie makaronu w zupie jest bardzo proste. Ale zanim go włożymy należy przygotować bulion. Gotowanie bulionu trwa najdłużej. Zimną wodą należy zalać warzywa i mięso w garnku i gotować na małym ogniu. Bulion można przechowywać ok. 4 dni w lodówce. Pod warunkiem, że będzie on szczelnie przykryty. Bulion łatwo przechodzi bowiem zapachami innych potraw.

Makaron do zupy dodajemy kilkanaście minut przed podaniem potrawy. Surowy należy przepłukać zimą wodą i odcedzić. Makaron typu spaghetti przed włożeniem do garnka najlepiej jest połamać. Na każdej paczce produktu napisany jest czas, którego powinniśmy przestrzegać. Zupę należy mieszać, tak aby kluski nie przywarły do garnka. Na sam koniec potrawę można zagęścić jogurtem naturalnym, śmietanką lub mąką.

Jeśli w zamrażarce przechowujesz skórki parmezanu, to przed włożeniem makaronu do garnka, możesz dodać je do bulionu. Dodadzą one smaku potrawie, ale należy pamiętać, aby po chwili je wyjąć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości