Nie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik

Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.

Najzdrowszy makaron to ten al dente
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Katarzyna Krupska

Najczęściej do zup dodajemy makaron. Serwujemy go z rosołem, pomidorową, pieczarkową, a nawet i jarzynową. Niektórzy lubią urozmaicać sobie zupy i kluski zamieniają na ryż lub ziemniaki. Jednak do wyboru mamy coraz więcej makaronów i chętniej po nie sięgamy. Bo oprócz rodzajów, takich jak m.in. bigoli, penne czy cappellini, producenci proponują nam wstążki, kokardki czy muszelki.

Gdy wszystkie palniki mamy zajęte, to makaron możemy ugotować z zupą. Nie wolno jednak go rozgotować. Taki makaron jest niezdrowy i źle wygląda w półmisku. Najlepszy to ten ugotowany al dente, czyli półtwardo.

Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?

Gotowanie makaronu w zupie jest bardzo proste. Ale zanim go włożymy należy przygotować bulion. Gotowanie bulionu trwa najdłużej. Zimną wodą należy zalać warzywa i mięso w garnku i gotować na małym ogniu. Bulion można przechowywać ok. 4 dni w lodówce. Pod warunkiem, że będzie on szczelnie przykryty. Bulion łatwo przechodzi bowiem zapachami innych potraw.

Makaron do zupy dodajemy kilkanaście minut przed podaniem potrawy. Surowy należy przepłukać zimą wodą i odcedzić. Makaron typu spaghetti przed włożeniem do garnka najlepiej jest połamać. Na każdej paczce produktu napisany jest czas, którego powinniśmy przestrzegać. Zupę należy mieszać, tak aby kluski nie przywarły do garnka. Na sam koniec potrawę można zagęścić jogurtem naturalnym, śmietanką lub mąką.

Jeśli w zamrażarce przechowujesz skórki parmezanu, to przed włożeniem makaronu do garnka, możesz dodać je do bulionu. Dodadzą one smaku potrawie, ale należy pamiętać, aby po chwili je wyjąć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce