Nie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik

Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.

Najzdrowszy makaron to ten al dente
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Katarzyna Krupska

Najczęściej do zup dodajemy makaron. Serwujemy go z rosołem, pomidorową, pieczarkową, a nawet i jarzynową. Niektórzy lubią urozmaicać sobie zupy i kluski zamieniają na ryż lub ziemniaki. Jednak do wyboru mamy coraz więcej makaronów i chętniej po nie sięgamy. Bo oprócz rodzajów, takich jak m.in. bigoli, penne czy cappellini, producenci proponują nam wstążki, kokardki czy muszelki.

Gdy wszystkie palniki mamy zajęte, to makaron możemy ugotować z zupą. Nie wolno jednak go rozgotować. Taki makaron jest niezdrowy i źle wygląda w półmisku. Najlepszy to ten ugotowany al dente, czyli półtwardo.

Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?

Gotowanie makaronu w zupie jest bardzo proste. Ale zanim go włożymy należy przygotować bulion. Gotowanie bulionu trwa najdłużej. Zimną wodą należy zalać warzywa i mięso w garnku i gotować na małym ogniu. Bulion można przechowywać ok. 4 dni w lodówce. Pod warunkiem, że będzie on szczelnie przykryty. Bulion łatwo przechodzi bowiem zapachami innych potraw.

Makaron do zupy dodajemy kilkanaście minut przed podaniem potrawy. Surowy należy przepłukać zimą wodą i odcedzić. Makaron typu spaghetti przed włożeniem do garnka najlepiej jest połamać. Na każdej paczce produktu napisany jest czas, którego powinniśmy przestrzegać. Zupę należy mieszać, tak aby kluski nie przywarły do garnka. Na sam koniec potrawę można zagęścić jogurtem naturalnym, śmietanką lub mąką.

Jeśli w zamrażarce przechowujesz skórki parmezanu, to przed włożeniem makaronu do garnka, możesz dodać je do bulionu. Dodadzą one smaku potrawie, ale należy pamiętać, aby po chwili je wyjąć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory