Nie gotuj podróbek, stwórz oryginał
Dzięki azjatyckim czy afrykańskim daniom gotowanym we własnej kuchni, możemy podróżować nie ruszając się nawet z własnego domu. Ale czy pełnię smaku uzyskamy bez specjalnych naczyń, w których gotuje się na świecie? Nie, stworzymy jedynie marne podróbki oryginału.
Egzotyczne potrawy
Świat skurczył się na tyle, że egzotyczne przyprawy kupić możemy nawet w osiedlowym sklepie. Dzięki azjatyckim czy afrykańskim daniom gotowanym we własnej kuchni, możemy podróżować nie ruszając się nawet z własnego domu. Ale czy pełnię smaku uzyskamy bez specjalnych naczyń, w których gotuje się na świecie? Nie, stworzymy jedynie marne podróbki oryginału. Podpowiadamy w jakich naczyniach gotuje się w różnych krajach i w co warto zaopatrzyć własną kuchnię.
ml/mmch
Tadżin
Tadżin ( Tajine) to garnek, ale też potrawa, którą się w nim przygotowuje. W Maroku to danie narodowe, które spotkamy w każdym domu i w każdej restauracji. Zawsze smakuje inaczej. Jednogarnkową potrawę przygotowuje się w glinianym naczyniu z wysoką stożkową pokrywką. Naczynie tradycyjnie stawia się nad rozżarzonym węglem lub drewnem i w ten sposób ogrzewa danie. To zwykle duszone mięso wołowe lub jagnięce z warzywami i przyprawami.
Wok
Przypomina miskę z jedną lub dwiema rączkami. Proste naczynie, w którym od setek lat przygotowuje się potrawy w Chinach, zaczęło też robić furorę na całym świecie. Nie ma się co dziwić, wok pozwala na przygotowanie zdrowego jedzenia w bardzo szybkim czasie. To za sprawą możliwości smażenia w ruchu - kucharz bez przerwy trzyma naczynie w ręku i miesza znajdującą się w nim zawartość. Ale wok służy nie tylko do smażenia. Można w nim gotować, dusić, a nawet grillować w wysokiej temperaturze. Potrawy zawsze zachowują aromat i cenne składniki.
Garnek do spaghetti
Włosi narzekają, że wciąż nie potrafimy ugotować makaronu al dente. Na szczęście nie jesteśmy w tym odosobnieni. A może tak pójść w ślady rodowitych mieszkańców Italii i zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania makaronu "na ząb", czyli al dente? Naczynie wyposażone jest w dodatkową specjalną wkładkę ułatwiającą odcedzanie makaronu, dzięki czemu przegotowanie go jest ograniczone do minimum. Wkładka jest nie tylko praktyczna jako cedzak, ale można ją też wykorzystać do gotowania na parze.
Koszyk bambusowy
Umiejętność przyrządzania potraw jest dla Chińczyków sztuką, nierzadko stawianą na równi z literaturą czy malarstwem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jest ona zróżnicowana w zależności od regionu Chin. Jednak koszyk bambusowy służący do gotowania na parze znany jest w całym kraju. Składa się z dwóch części oraz pokrywki. Przygotowuje się w nim popularne pierożki, warzywa, ryż, mięsa lub ryby. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna.
Caquelon
Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Holandii. Potrawa przygotowana z roztopionego sera (najlepiej kilku różnych gatunków) i białego wina z jedzenia dla biednych górali stała się daniem niemal ekskluzywnym. Przygotowuje się ją w naczyniu nazywanym caquelon. To prosty garnek z grubym dnem, do którego w zestawie dołącza się specjalne widelczyki. Nadziewa się na nie kawałki chleba i moczy w roztopionym serze.
Raclette
Z serem związany jest też raclette. Setki lat temu danie było przyrządzane przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Z czasem system ten udoskonalano, a potrawa stała się jedną z tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Dzisiaj raclette znamy jako urządzenie elektryczne, zwykle połączone z domowym grillem. Na dołączonych małych patelniach każdy z biesiadników przygotowuje sobie własny zestaw ulubionych serowych smaków.
Typową potrawą dla portugalskiego regionu Algarve jest cataplana, czyli owoce morza, czasem z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny, duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką, zwanym właśnie cataplana. Dzięki zastosowaniu tego, przypominającego muszlę, naczynia, dania gotują się szybko, są zdrowsze (bo używa się mniej tłuszczu) oraz zachowują swój smak i aromat.
ml/mmch