Nie gotuj podróbek, stwórz oryginał

Dzięki azjatyckim czy afrykańskim daniom gotowanym we własnej kuchni, możemy podróżować nie ruszając się nawet z własnego domu. Ale czy pełnię smaku uzyskamy bez specjalnych naczyń, w których gotuje się na świecie? Nie, stworzymy jedynie marne podróbki oryginału.

Obraz

/ 8Egzotyczne potrawy

Obraz
© archiwum

Świat skurczył się na tyle, że egzotyczne przyprawy kupić możemy nawet w osiedlowym sklepie. Dzięki azjatyckim czy afrykańskim daniom gotowanym we własnej kuchni, możemy podróżować nie ruszając się nawet z własnego domu. Ale czy pełnię smaku uzyskamy bez specjalnych naczyń, w których gotuje się na świecie? Nie, stworzymy jedynie marne podróbki oryginału. Podpowiadamy w jakich naczyniach gotuje się w różnych krajach i w co warto zaopatrzyć własną kuchnię.

ml/mmch

/ 8Tadżin

Obraz
© archiwum

Tadżin ( Tajine) to garnek, ale też potrawa, którą się w nim przygotowuje. W Maroku to danie narodowe, które spotkamy w każdym domu i w każdej restauracji. Zawsze smakuje inaczej. Jednogarnkową potrawę przygotowuje się w glinianym naczyniu z wysoką stożkową pokrywką. Naczynie tradycyjnie stawia się nad rozżarzonym węglem lub drewnem i w ten sposób ogrzewa danie. To zwykle duszone mięso wołowe lub jagnięce z warzywami i przyprawami.

/ 8Wok

Obraz
© archiwum

Przypomina miskę z jedną lub dwiema rączkami. Proste naczynie, w którym od setek lat przygotowuje się potrawy w Chinach, zaczęło też robić furorę na całym świecie. Nie ma się co dziwić, wok pozwala na przygotowanie zdrowego jedzenia w bardzo szybkim czasie. To za sprawą możliwości smażenia w ruchu - kucharz bez przerwy trzyma naczynie w ręku i miesza znajdującą się w nim zawartość. Ale wok służy nie tylko do smażenia. Można w nim gotować, dusić, a nawet grillować w wysokiej temperaturze. Potrawy zawsze zachowują aromat i cenne składniki.

/ 8Garnek do spaghetti

Obraz
© archiwum

Włosi narzekają, że wciąż nie potrafimy ugotować makaronu al dente. Na szczęście nie jesteśmy w tym odosobnieni. A może tak pójść w ślady rodowitych mieszkańców Italii i zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania makaronu "na ząb", czyli al dente? Naczynie wyposażone jest w dodatkową specjalną wkładkę ułatwiającą odcedzanie makaronu, dzięki czemu przegotowanie go jest ograniczone do minimum. Wkładka jest nie tylko praktyczna jako cedzak, ale można ją też wykorzystać do gotowania na parze.

/ 8Koszyk bambusowy

Obraz
© archiwum

Umiejętność przyrządzania potraw jest dla Chińczyków sztuką, nierzadko stawianą na równi z literaturą czy malarstwem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jest ona zróżnicowana w zależności od regionu Chin. Jednak koszyk bambusowy służący do gotowania na parze znany jest w całym kraju. Składa się z dwóch części oraz pokrywki. Przygotowuje się w nim popularne pierożki, warzywa, ryż, mięsa lub ryby. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna.

/ 8Caquelon

Obraz
© archiwum

Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Holandii. Potrawa przygotowana z roztopionego sera (najlepiej kilku różnych gatunków) i białego wina z jedzenia dla biednych górali stała się daniem niemal ekskluzywnym. Przygotowuje się ją w naczyniu nazywanym caquelon. To prosty garnek z grubym dnem, do którego w zestawie dołącza się specjalne widelczyki. Nadziewa się na nie kawałki chleba i moczy w roztopionym serze.

/ 8Raclette

Obraz
© archiwum

Z serem związany jest też raclette. Setki lat temu danie było przyrządzane przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Z czasem system ten udoskonalano, a potrawa stała się jedną z tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Dzisiaj raclette znamy jako urządzenie elektryczne, zwykle połączone z domowym grillem. Na dołączonych małych patelniach każdy z biesiadników przygotowuje sobie własny zestaw ulubionych serowych smaków.

/ 8

Obraz
© archiwum

Typową potrawą dla portugalskiego regionu Algarve jest cataplana, czyli owoce morza, czasem z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny, duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką, zwanym właśnie cataplana. Dzięki zastosowaniu tego, przypominającego muszlę, naczynia, dania gotują się szybko, są zdrowsze (bo używa się mniej tłuszczu) oraz zachowują swój smak i aromat.

ml/mmch

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja