Nie do pary - czyli jakich produktów nie łączyć w kuchni

Eksperymentowanie w kuchni często prowadzi do naprawdę ciekawych efektów, szczególnie, gdy łączymy ze sobą produkty na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasujące - np. czekolada i mięso. Są jednak i takie połączenie, których należy unikać. Z jednej strony z przyczyn zdrowotnych, z drugiej dlatego, że nieodpowiednie połączenie może spowodować zanik pewnych właściwości niektórych produktów kulinarnych.

Obraz

/ 10Tych produktów nie łącz

Obraz
© 123RF.COM

Eksperymentowanie w kuchni często prowadzi do naprawdę ciekawych efektów, szczególnie, gdy łączymy ze sobą produkty na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasujące - np. czekolada i mięso. Są jednak i takie połączenie, których należy unikać. Z jednej strony z przyczyn zdrowotnych, z drugiej dlatego, że nieodpowiednie zestawienie może spowodować zanik pewnych właściwości niektórych produktów kulinarnych.

/ 10Herbata z cytryną

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjny sposób podawania herbaty w Polsce to napar z liści i cytryna. Takie połączenie ma dostarczyć nam energii i witamin - decydującej o odporności witaminy C. Nic jednak bardziej mylnego! Znajdujący się w listkach herbaty glin (czyli aluminium) łączy się z sokiem z cytryny tworząc cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera. Dlatego też pijmy zdrową herbatę bez tego kwaśnego dodatku. A w celach zdrowotnych sięgnijmy lepiej po wodę z cytryną i miodem. Pamiętajmy tylko, że cudowne właściwości miodu znikną, gdy dodamy go do wrzątku - najlepsza będzie woda w temperaturze ok. 70 stopni C.

/ 10Kiwi i żelatyna

Obraz
© 123RF.COM

Surowy owoc kiwi zawiera kwaśne substancje, które rozkładają kolagen. Z kolei żelatyna składa się głównie z kolagenu. Przygotowując piękną galaretkę z owocami zrezygnujmy więc z zielonych kiwi - taka galaretka nie zetnie się. Jest jednak na to sposób - owoc wystarczy sparzyć, by pozbyć się niszczących kolagen substancji i tak przygotowany wykorzystać w galaretkach.

/ 10Pomidor z ogórkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Sałatka szopska bez pomidorów albo ogórków? Trudno to sobie wyobrazić. W końcu letnie sałatki bardzo często zawierają i pomidory, i ogórki. A to błąd! W ogórku znajduje się enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Łyżeczka soku z ogórka zniszczy całą witaminę C w trzech litrach soku z pomidorów! Dlatego też warto rozdzielić tę nierozłączną, jak się wydawało, parę. W przeciwnym wypadku musimy się pogodzić z faktem, że nasz organizm nic nie zyska na zjedzeniu pomidora.

/ 10Czosnek i drożdże

Obraz
© 123RF.COM

Jak wiadomo, czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Powinniśmy go dodawać do większości potraw, bo czosnek nie tylko poprawia naszą odporność, ale też jest prawdziwym zabójcą bakterii, wirusów i grzybów. No i tu mamy kłopot - czosnek zabija także drożdże, więc nawet niewielki jego dodatek do ciasta z drożdżami sprawia, że takie ciasto nie wyrośnie. Jeśli chcemy więc upiec np. bułeczki czosnkowe, upieczmy ciasto osobno i potem dopiero posmarujmy je ząbkiem czosnku.

/ 10Pomidor z twarogiem

Obraz

Twaróg zawiera mnóstwo wapnia. Pomidor z kolei silne działające kwasy. Połączenie wapnia i kwasów doprowadzi do reakcji, której produktem są nierozpuszczalne kryształki soli mineralnych. Kryształki te odkładają się w stawach, powodując ból i choroby. Unikajmy więc takiego połączenia na naszych porannych kanapkach i w sałatkach.

/ 10Ryby i olej słonecznikowy

Obraz
© Shutterstock.com

Rybę powinniśmy smażyć na oleju - ta reguła jest znana w kuchni od wieków. Czy jednak rzeczywiście jest to prawda? Ryby morskie zawierają niezwykły składnik - kwasy tłuszczowe omega-3, działające jak eliksir młodości. Tłuszcz ten wspomaga stawy, leczy zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, niszczy wolne rodniki, powodujące choroby nowotworowe. Z kolei w oleju słonecznikowym znajdziemy kwasy omega-6. Jeśli w organizmie jest dużo kwasów omega-6, a mało omega-3, te pierwsze tłumią korzystne działanie tych drugich - zły stosunek kwasów tłuszczowych w naszej diecie jest jednym z ważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu. Dlatego też smażąc ryby unikajmy oleju słonecznikowego. Lepszym wyborem będzie olej rzepakowy.

/ 10Grzyby i alkohol

Obraz
© 123RF.COM

Jesienny sezon grzybowy dopiero się zaczyna. Warto więc wiedzieć, że nie tylko grzyby trujące mogą spowodować spustoszenie w naszych organizmach. Smaczne podgrzybki, borowiki czy gąski mogą również wywołać niepożądane skutki, szczególnie, jeśli potrawy z nich popijamy winem, piwem czy wódką. Alkohol ścina białko w grzybach powodując, że stają się one niestrawne. Kłopoty żołądkowe mogą szybko minąć, ale mogą też spowodować powikłania. Bardzo należy także uważać jedząc smacznego czernidłaka pospolitego. Ten grzyb zawiera korynę - truciznę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Popicie dania z czerniaka nawet szklaneczką piwa może spowodować śmierć.

/ 10Mięso i czerwone wino

Obraz
© 123RF.COM

Wino zawiera mnóstwo garbników, które uniemożliwiają dobre wchłanianie żelaza, które w dużych ilościach znajduje się w mięsie - szczególnie w wołowinie, dziczyźnie czy podrobach. Dlatego też, wbrew tradycji, nie powinniśmy popijać potraw z czerwonego mięsa czerwonym winem. Najlepiej zamienić wino na białe lub na zwykłą wodę. Wtedy wszystkie ważne substancje z mięsa na pewno zostaną dobrze przyswojone.

10 / 10Ryby i warzywa kapustne

Obraz
© 123RF.COM

Kalafior, kapusta, brokuł czy brukselka mają bardzo specyficzną właściwość - wiążą jod. Ten pierwiastek jest nam niezbędny - reguluje pracę tarczycy, zwiększa odporność. Z kolei ryby morskie i owoce morze są bardzo bogatym źródłem jodu. Łączenie ryb z warzywami kapustnymi powoduje neutralizację zawartego w mięsie jodu. Dlatego rozłączmy te składniki, bo osobno i jedne i drugie są bardzo zdrowe!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości