Nie do pary - czyli jakich produktów nie łączyć w kuchni

Eksperymentowanie w kuchni często prowadzi do naprawdę ciekawych efektów, szczególnie, gdy łączymy ze sobą produkty na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasujące - np. czekolada i mięso. Są jednak i takie połączenie, których należy unikać. Z jednej strony z przyczyn zdrowotnych, z drugiej dlatego, że nieodpowiednie połączenie może spowodować zanik pewnych właściwości niektórych produktów kulinarnych.

Obraz

/ 10Tych produktów nie łącz

Obraz
© 123RF.COM

Eksperymentowanie w kuchni często prowadzi do naprawdę ciekawych efektów, szczególnie, gdy łączymy ze sobą produkty na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasujące - np. czekolada i mięso. Są jednak i takie połączenie, których należy unikać. Z jednej strony z przyczyn zdrowotnych, z drugiej dlatego, że nieodpowiednie zestawienie może spowodować zanik pewnych właściwości niektórych produktów kulinarnych.

/ 10Herbata z cytryną

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjny sposób podawania herbaty w Polsce to napar z liści i cytryna. Takie połączenie ma dostarczyć nam energii i witamin - decydującej o odporności witaminy C. Nic jednak bardziej mylnego! Znajdujący się w listkach herbaty glin (czyli aluminium) łączy się z sokiem z cytryny tworząc cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera. Dlatego też pijmy zdrową herbatę bez tego kwaśnego dodatku. A w celach zdrowotnych sięgnijmy lepiej po wodę z cytryną i miodem. Pamiętajmy tylko, że cudowne właściwości miodu znikną, gdy dodamy go do wrzątku - najlepsza będzie woda w temperaturze ok. 70 stopni C.

/ 10Kiwi i żelatyna

Obraz
© 123RF.COM

Surowy owoc kiwi zawiera kwaśne substancje, które rozkładają kolagen. Z kolei żelatyna składa się głównie z kolagenu. Przygotowując piękną galaretkę z owocami zrezygnujmy więc z zielonych kiwi - taka galaretka nie zetnie się. Jest jednak na to sposób - owoc wystarczy sparzyć, by pozbyć się niszczących kolagen substancji i tak przygotowany wykorzystać w galaretkach.

/ 10Pomidor z ogórkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Sałatka szopska bez pomidorów albo ogórków? Trudno to sobie wyobrazić. W końcu letnie sałatki bardzo często zawierają i pomidory, i ogórki. A to błąd! W ogórku znajduje się enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Łyżeczka soku z ogórka zniszczy całą witaminę C w trzech litrach soku z pomidorów! Dlatego też warto rozdzielić tę nierozłączną, jak się wydawało, parę. W przeciwnym wypadku musimy się pogodzić z faktem, że nasz organizm nic nie zyska na zjedzeniu pomidora.

/ 10Czosnek i drożdże

Obraz
© 123RF.COM

Jak wiadomo, czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Powinniśmy go dodawać do większości potraw, bo czosnek nie tylko poprawia naszą odporność, ale też jest prawdziwym zabójcą bakterii, wirusów i grzybów. No i tu mamy kłopot - czosnek zabija także drożdże, więc nawet niewielki jego dodatek do ciasta z drożdżami sprawia, że takie ciasto nie wyrośnie. Jeśli chcemy więc upiec np. bułeczki czosnkowe, upieczmy ciasto osobno i potem dopiero posmarujmy je ząbkiem czosnku.

/ 10Pomidor z twarogiem

Obraz

Twaróg zawiera mnóstwo wapnia. Pomidor z kolei silne działające kwasy. Połączenie wapnia i kwasów doprowadzi do reakcji, której produktem są nierozpuszczalne kryształki soli mineralnych. Kryształki te odkładają się w stawach, powodując ból i choroby. Unikajmy więc takiego połączenia na naszych porannych kanapkach i w sałatkach.

/ 10Ryby i olej słonecznikowy

Obraz
© Shutterstock.com

Rybę powinniśmy smażyć na oleju - ta reguła jest znana w kuchni od wieków. Czy jednak rzeczywiście jest to prawda? Ryby morskie zawierają niezwykły składnik - kwasy tłuszczowe omega-3, działające jak eliksir młodości. Tłuszcz ten wspomaga stawy, leczy zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, niszczy wolne rodniki, powodujące choroby nowotworowe. Z kolei w oleju słonecznikowym znajdziemy kwasy omega-6. Jeśli w organizmie jest dużo kwasów omega-6, a mało omega-3, te pierwsze tłumią korzystne działanie tych drugich - zły stosunek kwasów tłuszczowych w naszej diecie jest jednym z ważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu. Dlatego też smażąc ryby unikajmy oleju słonecznikowego. Lepszym wyborem będzie olej rzepakowy.

/ 10Grzyby i alkohol

Obraz
© 123RF.COM

Jesienny sezon grzybowy dopiero się zaczyna. Warto więc wiedzieć, że nie tylko grzyby trujące mogą spowodować spustoszenie w naszych organizmach. Smaczne podgrzybki, borowiki czy gąski mogą również wywołać niepożądane skutki, szczególnie, jeśli potrawy z nich popijamy winem, piwem czy wódką. Alkohol ścina białko w grzybach powodując, że stają się one niestrawne. Kłopoty żołądkowe mogą szybko minąć, ale mogą też spowodować powikłania. Bardzo należy także uważać jedząc smacznego czernidłaka pospolitego. Ten grzyb zawiera korynę - truciznę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Popicie dania z czerniaka nawet szklaneczką piwa może spowodować śmierć.

/ 10Mięso i czerwone wino

Obraz
© 123RF.COM

Wino zawiera mnóstwo garbników, które uniemożliwiają dobre wchłanianie żelaza, które w dużych ilościach znajduje się w mięsie - szczególnie w wołowinie, dziczyźnie czy podrobach. Dlatego też, wbrew tradycji, nie powinniśmy popijać potraw z czerwonego mięsa czerwonym winem. Najlepiej zamienić wino na białe lub na zwykłą wodę. Wtedy wszystkie ważne substancje z mięsa na pewno zostaną dobrze przyswojone.

10 / 10Ryby i warzywa kapustne

Obraz
© 123RF.COM

Kalafior, kapusta, brokuł czy brukselka mają bardzo specyficzną właściwość - wiążą jod. Ten pierwiastek jest nam niezbędny - reguluje pracę tarczycy, zwiększa odporność. Z kolei ryby morskie i owoce morze są bardzo bogatym źródłem jodu. Łączenie ryb z warzywami kapustnymi powoduje neutralizację zawartego w mięsie jodu. Dlatego rozłączmy te składniki, bo osobno i jedne i drugie są bardzo zdrowe!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny