Naturalne zielone naleśniki. Zrobisz je ze zwykłych składników

To ulubieńcy dzieci i dorosłych. Późną wiosną można podać je z wspaniale kontrastującymi truskawkami.

Zielone naleśniki pokochają wszyscy!
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Aleksandra Hangel

Składniki:

• 80 g mąki ryżowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 ml mleka roślinnego
• 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
• 1 garść świeżego szpinaku
• 1 łyżka naturalnego słodziku
• odrobina oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie:

  • Oba rodzaje mąki przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolite, rzadkie ciasto.
  • Patelnię natłuść minimalną ilością tłuszczu, rozsmarowując go za pomocą ręcznika papierowego. Wylewaj po łyżce ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni. Smaż z dwóch stron.
  • Spytaj malucha, na jakie dodatki ma ochotę.

Smacznego!

W roli barwnika sprawdzą się również inne zielone liście, takie jak jarmuż, roszponka, a nawet rukola, której specyficzny posmak nie jest już wyczuwalny w cieście naleśnikowym.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu