Naturalne zielone naleśniki. Zrobisz je ze zwykłych składników

To ulubieńcy dzieci i dorosłych. Późną wiosną można podać je z wspaniale kontrastującymi truskawkami.

Zielone naleśniki pokochają wszyscy!
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Aleksandra Hangel

Składniki:

• 80 g mąki ryżowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 ml mleka roślinnego
• 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
• 1 garść świeżego szpinaku
• 1 łyżka naturalnego słodziku
• odrobina oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie:

  • Oba rodzaje mąki przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolite, rzadkie ciasto.
  • Patelnię natłuść minimalną ilością tłuszczu, rozsmarowując go za pomocą ręcznika papierowego. Wylewaj po łyżce ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni. Smaż z dwóch stron.
  • Spytaj malucha, na jakie dodatki ma ochotę.

Smacznego!

W roli barwnika sprawdzą się również inne zielone liście, takie jak jarmuż, roszponka, a nawet rukola, której specyficzny posmak nie jest już wyczuwalny w cieście naleśnikowym.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę