Naturalne zielone naleśniki. Zrobisz je ze zwykłych składników
To ulubieńcy dzieci i dorosłych. Późną wiosną można podać je z wspaniale kontrastującymi truskawkami.
Składniki:
• 80 g mąki ryżowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 ml mleka roślinnego
• 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
• 1 garść świeżego szpinaku
• 1 łyżka naturalnego słodziku
• odrobina oleju kokosowego do smażenia
Wykonanie:
- Oba rodzaje mąki przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolite, rzadkie ciasto.
- Patelnię natłuść minimalną ilością tłuszczu, rozsmarowując go za pomocą ręcznika papierowego. Wylewaj po łyżce ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni. Smaż z dwóch stron.
- Spytaj malucha, na jakie dodatki ma ochotę.
Smacznego!
W roli barwnika sprawdzą się również inne zielone liście, takie jak jarmuż, roszponka, a nawet rukola, której specyficzny posmak nie jest już wyczuwalny w cieście naleśnikowym.
Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl