Naturalne i smaczne lekarstwa z jesiennego ogrodu. Sprawdź, jak ich użyć
Jarzębina i inne jesienne przysmaki
Zbiory wartościowych warzyw i owoców nie kończą się wraz z jesienią. Przeciwnie - w ogrodach i na straganach znajdziemy mnóstwo produktów, które możemy wykorzystać w kuchni, a jednocześnie będą leczniczym surowcem. Oto sprawdzone przepisy na specyfiki do domowych apteczek na jesień i zimę.
Jarzębina to naturalny środek przy problemach z żołądkiem. Roślina ta zadba o kondycję układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku ataku wirusów. Wzmocni też osłabiony układ odpornościowy. Wystarczy przygotować herbatkę ususzonych owoców (łatwo wysuszymy je w piekarniku, wcześniej sparzając). Dwie łyżki owoców zalewamy 750 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut. Po przecedzeniu należy pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Zobacz wideo: zioła, które poprawiają trawienie
Chrzan
Niesłusznie popadł w zapomnienie i przegrywa z popularnym dziś imbirem. A korzeń chrzanu to naturalny środek dodający sił i wzmacniający stawy. W tym celu możemy zrobić przeciwreumatyczną miksturę. 100 g świeżo startego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie przecedzamy przez gazę i odciskamy pulpę. Przechowujemy w chłodzie, bolące miejsca nacieramy na noc. Szybciej przygotujemy z kolei napój na awitaminozę - duży, świeżo starty korzeń zalewamy litrem ciemnego piwa i odstawiamy na 48 godzin. Przecedzamy, a następnie pijemy 2-3 małe filiżanki w ciągu dnia.
Głóg
Naturalny produkt na zszargane nerwy i problemy z sercem. Warto przygotować antyarytmiczną nalewkę. Pół kilogramów owoców suszymy w temperaturze 40 stopni C. Następnie zalewamy je 2 szklankami spirytusu 70 proc. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 dni. Po tym czasie miksturę przecedzamy przez gazę i odciskamy owoce. Wlewamy do ciemnej butelki. Dawkujemy po ok. 3 łyżeczki dziennie.
Jałowiec
Niepozorne ziarenka od dawna są nieocenione w kuchni. Chętnie dodajemy je do ciężkostrawnych dań - pomagają bowiem na trawienie. Warto przygotować z nich także wywar na przejedzenie. Łyżkę wysuszonych owoców zalewamy szklanką wody i podgrzewamy przez pół godziny, raz po raz mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Po przecedzeniu przelewamy do butelki. Odwar pić trzy razy dziennie po posiłku. Kuracja nie może trwać dłużej niż 14 dni.
Buraki
Buraki to skarbnica żelaza i witamin z grupy B. Pomogą przy niedokrwistości i osłabieniu. Wystarczy przygotować kwas buraczany. 1 kg buraków myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Obieramy ok. 10 ząbków czosnku i razem z burakami na przemian układamy w słoiku, przesypując szczyptą soli i cukru. Zalewamy dwoma litrami letniej wody. Przykrywamy, dociskamy i odstawiamy na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy kwas do butelek. Pijemy 1/2 szklanki dziennie.
Cebula
Warzywo o intensywnym zapachu zadba o oskrzela. W tym celu możemy przygotować cebulowy syrop na kaszel. Obraną cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z miodem naturalnym - w równych proporcjach. Podgrzewamy do maksymalnie 60 stopni, a następnie przekładamy na gazę i odciskamy. W przypadku chorób górnych dróg oddechowych pijemy 2-5 razy dziennie po łyżce.