Trwa ładowanie...
02-01-2009 17:12

Nasi przodkowie lubili pieczone warzywa

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis "ScienceDaily".

Nasi przodkowie lubili pieczone warzywaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2wkk3m
d2wkk3m

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis „ScienceDaily".

Od początku XX wieku na terenie Ameryki Północnej archeolodzy znajdowali piece ziemne wypełnione popękanymi od ognia głazami, których ciężar dochodził nawet do 900 kilogramów. Zdaniem Alstona V. Thomsa z Texas A&M University, piece te świadczą o radykalnej zmianie diety żyjących wtedy ludzi.

Zmiana na rośliny

- Wcześniejsza dieta, jakakolwiek by nie była, nie wymagała długotrwałej obróbki termicznej - wyjaśnia Thoms.

Zdaniem archeologa, gwałtowny przyrost populacji zmusił ludzi do poszukiwania nowych źródeł pożywienia. Megafauna, taka jak mamuty, była na skraju wyginięcia, inne zwierzęta również stawały się coraz rzadsze i przez to trudniejsze do upolowania.

d2wkk3m

W dwóch artykułach, opublikowanych na łamach najnowszych numerów „Journal of Anthropological Archaeology" i „Journal of Archaeological Science", Thoms wyjaśnia, że piece skalne pojawiły się około 9-10,5 tysięcy lat temu, po czym bardzo popularne stały się około 4 tysięcy lat temu.

Dwa dni gotowania

Jak podkreśla badacz, na łąkach i obrzeżach lasów rosło wówczas dużo roślin bulwiastych, takich jak dzikie cebule czy lilie. Bulwa takich roślin jest bogata w składniki odżywcze. Są one jednak uwięzione w gęstych, zbitych włóknach, niestrawnych dla ludzkiego przewodu pokarmowego.

- Jedynym sposobem, żeby roślina stała się jadalna, jest długotrwała obróbka termiczna, trwająca dwa dni lub nawet dłużej. Duże kamienie zachowują bardzo długo ciepło - podkreśla badacz.

Jak dodaje, wcześniejsze badania archeologiczne dowiodły, że takie lub zbliżone technologie pojawiły się w podobnym okresie w innych częściach świata, m.in. w Rosji, Japonii i być może na Wyspach Brytyjskich.

(PAP)

fot. woodleywonderworks/CC

d2wkk3m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wkk3m
Więcej tematów