WAŻNE
TERAZ

Berlin reaguje na decyzję Tuska ws. kontroli granic

Nasi przodkowie lubili pieczone warzywa

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis "ScienceDaily".

Nasi przodkowie lubili pieczone warzywa
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
1

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis „ScienceDaily".

Od początku XX wieku na terenie Ameryki Północnej archeolodzy znajdowali piece ziemne wypełnione popękanymi od ognia głazami, których ciężar dochodził nawet do 900 kilogramów. Zdaniem Alstona V. Thomsa z Texas A&M University, piece te świadczą o radykalnej zmianie diety żyjących wtedy ludzi.

Zmiana na rośliny

- Wcześniejsza dieta, jakakolwiek by nie była, nie wymagała długotrwałej obróbki termicznej - wyjaśnia Thoms.

Zdaniem archeologa, gwałtowny przyrost populacji zmusił ludzi do poszukiwania nowych źródeł pożywienia. Megafauna, taka jak mamuty, była na skraju wyginięcia, inne zwierzęta również stawały się coraz rzadsze i przez to trudniejsze do upolowania.

W dwóch artykułach, opublikowanych na łamach najnowszych numerów „Journal of Anthropological Archaeology" i „Journal of Archaeological Science", Thoms wyjaśnia, że piece skalne pojawiły się około 9-10,5 tysięcy lat temu, po czym bardzo popularne stały się około 4 tysięcy lat temu.

Dwa dni gotowania

Jak podkreśla badacz, na łąkach i obrzeżach lasów rosło wówczas dużo roślin bulwiastych, takich jak dzikie cebule czy lilie. Bulwa takich roślin jest bogata w składniki odżywcze. Są one jednak uwięzione w gęstych, zbitych włóknach, niestrawnych dla ludzkiego przewodu pokarmowego.

- Jedynym sposobem, żeby roślina stała się jadalna, jest długotrwała obróbka termiczna, trwająca dwa dni lub nawet dłużej. Duże kamienie zachowują bardzo długo ciepło - podkreśla badacz.

Jak dodaje, wcześniejsze badania archeologiczne dowiodły, że takie lub zbliżone technologie pojawiły się w podobnym okresie w innych częściach świata, m.in. w Rosji, Japonii i być może na Wyspach Brytyjskich.

(PAP)

fot. woodleywonderworks/CC

1

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia