Nasi przodkowie lubili pieczone warzywa

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis "ScienceDaily".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Piece ziemne wypełnione wielkimi kamieniami, znajdowane na terenie Ameryki Północnej, a także części Europy i Azji, świadczą o tym, że nasi przodkowie sprzed 10 tys. lat piekli w nich twarde bulwy roślin, które były ważną częścią ich diety. O badaniach archeologów amerykańskich informuje serwis „ScienceDaily".

Od początku XX wieku na terenie Ameryki Północnej archeolodzy znajdowali piece ziemne wypełnione popękanymi od ognia głazami, których ciężar dochodził nawet do 900 kilogramów. Zdaniem Alstona V. Thomsa z Texas A&M University, piece te świadczą o radykalnej zmianie diety żyjących wtedy ludzi.

Zmiana na rośliny

- Wcześniejsza dieta, jakakolwiek by nie była, nie wymagała długotrwałej obróbki termicznej - wyjaśnia Thoms.

Zdaniem archeologa, gwałtowny przyrost populacji zmusił ludzi do poszukiwania nowych źródeł pożywienia. Megafauna, taka jak mamuty, była na skraju wyginięcia, inne zwierzęta również stawały się coraz rzadsze i przez to trudniejsze do upolowania.

W dwóch artykułach, opublikowanych na łamach najnowszych numerów „Journal of Anthropological Archaeology" i „Journal of Archaeological Science", Thoms wyjaśnia, że piece skalne pojawiły się około 9-10,5 tysięcy lat temu, po czym bardzo popularne stały się około 4 tysięcy lat temu.

Dwa dni gotowania

Jak podkreśla badacz, na łąkach i obrzeżach lasów rosło wówczas dużo roślin bulwiastych, takich jak dzikie cebule czy lilie. Bulwa takich roślin jest bogata w składniki odżywcze. Są one jednak uwięzione w gęstych, zbitych włóknach, niestrawnych dla ludzkiego przewodu pokarmowego.

- Jedynym sposobem, żeby roślina stała się jadalna, jest długotrwała obróbka termiczna, trwająca dwa dni lub nawet dłużej. Duże kamienie zachowują bardzo długo ciepło - podkreśla badacz.

Jak dodaje, wcześniejsze badania archeologiczne dowiodły, że takie lub zbliżone technologie pojawiły się w podobnym okresie w innych częściach świata, m.in. w Rosji, Japonii i być może na Wyspach Brytyjskich.

(PAP)

fot. woodleywonderworks/CC

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja