Trwa ładowanie...
d1gi2kc
29-07-2008 17:30

placuszki

Przepis
4.5
(19 głosów)
Oceń:
d1gi2kc
Składniki
  • 50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej
Przepis

Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gi2kc
d1gi2kc
d1gi2kc
Więcej tematów
d1gi2kc