Składniki
- 50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
 - 2 jajka
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki posiekanej natki
 - 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 - sól
 - pieprz
 - ostra papryka
 - olej
 
Przepis
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl