Karmelowa herbata z lilaka pospolitego
W tym przepisie wyjątkowo nie podaję dużej ilości składników, za to podpowiem, że musisz zaopatrzyć się w słoik, który będzie kluczowy podczas "produkcji" herbaty. Taką herbatę możesz potem wykorzystać także do piklowania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Pieczenie
Składniki
- kwiaty lilaka – tyle, ile uda się zebrać
Przepis
- Zbierając kwiaty lilaka, zadbaj, żeby nie miały zielonych ogonków i żeby zrywać tylko te całkowicie rozkwitnięte. Przełóż je do słoika, mocno ugniatając i wstaw na 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Kwiaty stracą kolor, to normalne, ale zintensyfikuje się ich naturalna słodycz i będą wilgotne.
- Otwierając słoik, zwróć uwagę, jak bardzo zmieniły kolor. Teraz pora na suszenie w piecu.
- Wysyp kwiaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 40 st. C, bez termoobiegu, uchyl lekko drzwiczki. Po godzinie sprawdź efekt i w razie potrzeby podsusz kwiaty jeszcze trochę.
- Jeśli będą suche, przełóż je do szczelnie zamkniętych słoików. Herbatkę z lilaka zalewaj wodą o temperaturze 80–90 st. C, wystarczy około 5 g suszu na filiżankę. Zwróć uwagę na zapach kwiatów przy zaparzaniu – jest bardzo przyjemny, tak samo jak delikatny smak naparu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl