Kompot z jabłek
Zapomnieliśmy nieco o kompotach, a szkoda. Są znacznie zdrowsze i tańsze od sklepowych napojów, na dodatek możemy kontrolować ilość dodawanego do nich cukru. Warto więc podać do obiadu dzbanek pysznego domowego kompotu z jabłek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (nie obierać), usunąć gniazda nasienne.
- Owoce włożyć do garnka, dodać cynamon, zalać wodą i od momentu zagotowania gotować 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać cukier (według własnego uznania).
- Gotowy kompot przecedzamy przez sito.
- Do dzbanka wlać gorący kompot, można także dodać pokrojone na małe kawałki jabłko.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl