Kompot z dyni
Kompot z dyni to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Ma cudowny korzenny aromat i lekko słodki smak. Najlepszy jest oczywiście na ciepło.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dynię myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm.
- Do garnka wlewamy litr wody. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem. Odkrawamy cztery plastry, z reszty wyciskamy sok do wody w naszykowanym wcześniej garnku.
- Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy goździki i cynamon. Wodę z cukrem oraz cytryną zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną kostkę.
- Garnek przykrywamy, gotujemy jeszcze około 5 minut, do czasu, aż kompot się ponownie zagotuje.
- Zmniejszamy moc palnika. Po ugotowaniu przelewamy do szklanek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl