Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?
Aronia najlepiej sprawdza się jako surowiec do rozmaitych przetworów – soków, nalewek, dżemów czy galaretek. nalewka aroniowa to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój, rozgrzewa oraz doskonale wpływa na pracę serca.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
- Liście wiśni ułożyć na dnie garnka, na liście wsypać aronię i zalać 3 litrami wody. Wszystko zagotować i zostawić na 15 minut na malutkim gazie.
- Odcedzić dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać, by cukier się rozpuścił. Odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy sok jest już zimny, wlać powoli spirytus i wymieszać. Rozlać do czystych butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na min. 3-4 tygodnie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl