Trwa ładowanie...
d2giie3
29-07-2022 09:36

Naleśniki z serkiem ricotta i cukinią

Przepis

Naleśniki można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem, warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie.

d2giie3
2.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 jaja
  • kilka listków posiekanej mięty
  • kilka gałązek posiekanej pietruszki
  • 350 g cukinii pokrojonej w plastry i na ćwiartki
  • 400 g ricotty
  • 50 dag płatków migdałów
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka kremówki
  • starty żółty ser do posypania
Przepis
  • Ubijamy ciasto na naleśniki razem z zieleniną. Odstawiamy na pół godziny, żeby wypoczęło.
  • Smażymy dość cienkie naleśniki.
  • Na osobnej patelni podsmażamy na maśle cukinię przez kilka minut. Dodajemy migdały i serek. Doprawiamy.
  • Na każdy naleśnik nakładamy nieco nadzienia i zamykamy w trójkąty. Układamy je w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. Na końcu wszystko zalewamy śmietanką i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku i podajemy gorące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki z serkiem ricotta i cukinią
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2giie3
d2giie3
d2giie3
d2giie3
Więcej tematów
d2giie3