Naleśniki z mięsnym farszem
Małe i duże łasuchy przepadają za naleśnikami. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem...
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 450 g mięsa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok. 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być też z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok. 2 plastry ananasa z puszki
- cebula średnia
- olej do smażenia
- pomidory w puszce ew.przecier pomidorowy
- troszkę czosnku
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chili
- oregano
- słodka papryka
Naleśniki
- gazowana woda mineralna
- mąka zwykła
- jajko
- odrobina soli
Na wierzch beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
Oraz
- tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule, pieczarki i czosnek, chwile podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił dodajemy mięso i mieszamy tak by, się nie zbiło w jedna grudę. Gdy już mięso będzie ładnie "rozdzielone" dodajemy pomidory wraz z zalewą (można dodać zamiast tego przecier pomidorowy - najlepiej z Pudliszek z ziołami). Całość przykrywamy mieszając od czasu do czasu, by mięsko nie przywarło do patelni. Można podlać odrobinę wodą.Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy kukurydzę bez zalewy, fasolę wcześniej ugotowaną (lub z puszki bez zalewy), pokrojonego w kosteczkę ananasa i paprykę oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania.
Mieszamy i podgrzewamy, jeśli do tego czasu cały płyn z potrawy się nie zredukował, to możemy dodać trochę bułki tartej, by farsz był dość gęsty.
Składniki na naleśniki mieszamy tworząc "zaczyn" o lejącej konsystencji. Uważamy, by nie zrobiły się grudki, możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia. Naleśniki smażymy na margarynie lub oleju. Nie robimy ich grubych bo przy składaniu będą się "łamać". W tym czasie nastawiamy piekarnik, by się nagrzał do ok 180 stopni.
Powstałe placki faszerujemy mięskiem i składamy jak krokiety, układając gotowe w naczyniu żaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie masłem.
Gdy naczynie zapełnimy naleśnikami, możemy wziąć się do robienia beszamelu.
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Dodajemy mąkę wciąż mieszając nie przyrumieniamy. Gdy powstanie jednolita masa, dolewamy odrobinę mleka. Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wtedy znów dolewamy mleko i mieszamy, aż do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gęstej śmietany. Dodajemy starta gałkę muszkatołową i od razu wylewamy na naleśniki, posypujemy serem i cebulka.
Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut, aż ser się ładnie roztopi, a beszamel delikatnie zbrązowieje.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze