Naleśniki z mięsnym farszem

Małe i duże łasuchy przepadają za naleśnikami. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem...

Naleśniki z mięsnym farszemNaleśniki z mięsnym farszem

Składniki

  • 450 g mięsa mielonego
  • jedna czerwona papryka
  • ok. 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być też z puszki )
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • ok. 2 plastry ananasa z puszki
  • cebula średnia
  • olej do smażenia
  • pomidory w puszce ew.przecier pomidorowy
  • troszkę czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • chili
  • oregano
  • słodka papryka

Naleśniki

  • gazowana woda mineralna
  • mąka zwykła
  • jajko
  • odrobina soli

Na wierzch beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa

Oraz

  • tarty ser do posypania
  • mini kostka Knorr

Przepis

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule, pieczarki i czosnek, chwile podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił dodajemy mięso i mieszamy tak by, się nie zbiło w jedna grudę. Gdy już mięso będzie ładnie "rozdzielone" dodajemy pomidory wraz z zalewą (można dodać zamiast tego przecier pomidorowy - najlepiej z Pudliszek z ziołami). Całość przykrywamy mieszając od czasu do czasu, by mięsko nie przywarło do patelni. Można podlać odrobinę wodą.Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy kukurydzę bez zalewy, fasolę wcześniej ugotowaną (lub z puszki bez zalewy), pokrojonego w kosteczkę ananasa i paprykę oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania.
Mieszamy i podgrzewamy, jeśli do tego czasu cały płyn z potrawy się nie zredukował, to możemy dodać trochę bułki tartej, by farsz był dość gęsty.

Przepis

Składniki na naleśniki mieszamy tworząc "zaczyn" o lejącej konsystencji. Uważamy, by nie zrobiły się grudki, możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia. Naleśniki smażymy na margarynie lub oleju. Nie robimy ich grubych bo przy składaniu będą się "łamać". W tym czasie nastawiamy piekarnik, by się nagrzał do ok 180 stopni.

Przepis

Powstałe placki faszerujemy mięskiem i składamy jak krokiety, układając gotowe w naczyniu żaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie masłem.

Przepis

Gdy naczynie zapełnimy naleśnikami, możemy wziąć się do robienia beszamelu.

Przepis

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Dodajemy mąkę wciąż mieszając nie przyrumieniamy. Gdy powstanie jednolita masa, dolewamy odrobinę mleka. Cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wtedy znów dolewamy mleko i mieszamy, aż do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gęstej śmietany. Dodajemy starta gałkę muszkatołową i od razu wylewamy na naleśniki, posypujemy serem i cebulka.

Przepis

Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut, aż ser się ładnie roztopi, a beszamel delikatnie zbrązowieje.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja