Naleśniki z bananem. 3 przepisy na słodkie placki

Naleśniki i placki bananowe to inspiracje na bardzo szybkie, ale zarazem pyszne śniadania – nie tylko dla dzieci. Banan świetnie zastępuje cukier, a niekiedy i jajko, więc można go wykorzystywać w wielu daniach dla alergików.

Naleśniki z bananem i miodemNaleśniki z bananem
Źródło zdjęć: © 123RF

Naleśniki z bananem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko klasy L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany (mogą być nawet lekko brązowe)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, aż powstanie gładkie, lejące ciasto o konsystencji śmietany.
  • Patelnię natłuścić za pomocą ręcznika papierowego zanurzonego w oleju słonecznikowym lub maśle klarowanym.
  • Wylewać na patelnię porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić po powierzchni. Gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od rantu patelni, naleśnik należy przewrócić na drugą stronę.

Po usmażeniu naleśniki można przekładać twarożkiem z pokrojonymi w plastry bananami i polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Do naleśników z bananem świetnie pasuje także krem czekoladowo-orzechowy, do którego warto dodać sporą łyżkę płatków lub wiórków kokosowych.

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

Placki bananowe z kaszą manną

Składniki:

  • 1 jajko klasy L (osobno białko i żółtko)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan

Wykonanie:

  • Kaszę zalać mlekiem i odstawić na 20-30 minut, aby napęczniała.
  • W tym czasie banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę – im dojrzalszy banan, tym lepiej.
  • Gdy kasza manna wchłonie mleko, dodać do niej banana, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtko.
  • Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy na placki.
  • Patelnię natłuścić delikatnie i łyżką nakładać małe placuszki, pamiętając o odstępach między nimi.
  • Smażyć, aż się lekko przyrumienią z obu stron.

Podawać na ciepło z konfiturą z róży lub dżemem truskawkowym. Świetnie smakują polane miodem czy syropem klonowym.

Racuchy bananowo-owsiane

Składniki:

  • 2 jajka klasy L
  • 1 duży dojrzały banan
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Płatki zmiksować z jajkiem, by powstała jednolita masa.
  • Dodać do nich rozgniecionego widelcem banana i sodę oczyszczoną oraz cukier.
  • Odstawić na kilkanaście minut.
  • Rozgrzać patelnię i przetrzeć jej powierzchnię ręcznikiem namoczonym w oleju roślinnym.
  • Wykładać łyżką nieduże placki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
  • Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
  • Racuchy owsiane można podać z jogurtem greckim i miodem lub świeżymi malinami.

Można także dodać do surowego ciasta jedno małe jabłko pokrojone na kawałki. Wówczas racuchy będą przypominać te klasyczne, babcine placki z jabłkami. Wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać na ciepło.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟