Trwa ładowanie...

Naleśniki z bananem. 3 przepisy na słodkie placki

Naleśniki i placki bananowe to inspiracje na bardzo szybkie, ale zarazem pyszne śniadania – nie tylko dla dzieci. Banan świetnie zastępuje cukier, a niekiedy i jajko, więc można go wykorzystywać w wielu daniach dla alergików.

Naleśniki z bananemNaleśniki z bananemŹródło: 123RF
d2slbiy
d2slbiy

Naleśniki z bananem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko klasy L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany (mogą być nawet lekko brązowe)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
d2slbiy

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, aż powstanie gładkie, lejące ciasto o konsystencji śmietany.
  • Patelnię natłuścić za pomocą ręcznika papierowego zanurzonego w oleju słonecznikowym lub maśle klarowanym.
  • Wylewać na patelnię porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić po powierzchni. Gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od rantu patelni, naleśnik należy przewrócić na drugą stronę.
d2slbiy

Po usmażeniu naleśniki można przekładać twarożkiem z pokrojonymi w plastry bananami i polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Do naleśników z bananem świetnie pasuje także krem czekoladowo-orzechowy, do którego warto dodać sporą łyżkę płatków lub wiórków kokosowych.

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

Placki bananowe z kaszą manną

Składniki:

  • 1 jajko klasy L (osobno białko i żółtko)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan
d2slbiy

Wykonanie:

  • Kaszę zalać mlekiem i odstawić na 20-30 minut, aby napęczniała.
  • W tym czasie banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę – im dojrzalszy banan, tym lepiej.
  • Gdy kasza manna wchłonie mleko, dodać do niej banana, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtko.
  • Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy na placki.
  • Patelnię natłuścić delikatnie i łyżką nakładać małe placuszki, pamiętając o odstępach między nimi.
  • Smażyć, aż się lekko przyrumienią z obu stron.
d2slbiy

Podawać na ciepło z konfiturą z róży lub dżemem truskawkowym. Świetnie smakują polane miodem czy syropem klonowym.

Racuchy bananowo-owsiane

Składniki:

  • 2 jajka klasy L
  • 1 duży dojrzały banan
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Płatki zmiksować z jajkiem, by powstała jednolita masa.
  • Dodać do nich rozgniecionego widelcem banana i sodę oczyszczoną oraz cukier.
  • Odstawić na kilkanaście minut.
  • Rozgrzać patelnię i przetrzeć jej powierzchnię ręcznikiem namoczonym w oleju roślinnym.
  • Wykładać łyżką nieduże placki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
  • Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
  • Racuchy owsiane można podać z jogurtem greckim i miodem lub świeżymi malinami.
d2slbiy

Można także dodać do surowego ciasta jedno małe jabłko pokrojone na kawałki. Wówczas racuchy będą przypominać te klasyczne, babcine placki z jabłkami. Wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać na ciepło.

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2slbiy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2slbiy
Więcej tematów