Naleśniki z bananem. 3 przepisy na słodkie placki
Naleśniki i placki bananowe to inspiracje na bardzo szybkie, ale zarazem pyszne śniadania – nie tylko dla dzieci. Banan świetnie zastępuje cukier, a niekiedy i jajko, więc można go wykorzystywać w wielu daniach dla alergików.
Naleśniki z bananem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko klasy L
- 1,5 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany (mogą być nawet lekko brązowe)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, aż powstanie gładkie, lejące ciasto o konsystencji śmietany.
- Patelnię natłuścić za pomocą ręcznika papierowego zanurzonego w oleju słonecznikowym lub maśle klarowanym.
- Wylewać na patelnię porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić po powierzchni. Gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od rantu patelni, naleśnik należy przewrócić na drugą stronę.
Po usmażeniu naleśniki można przekładać twarożkiem z pokrojonymi w plastry bananami i polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Do naleśników z bananem świetnie pasuje także krem czekoladowo-orzechowy, do którego warto dodać sporą łyżkę płatków lub wiórków kokosowych.
Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik
Placki bananowe z kaszą manną
Składniki:
- 1 jajko klasy L (osobno białko i żółtko)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan
Wykonanie:
- Kaszę zalać mlekiem i odstawić na 20-30 minut, aby napęczniała.
- W tym czasie banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę – im dojrzalszy banan, tym lepiej.
- Gdy kasza manna wchłonie mleko, dodać do niej banana, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtko.
- Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy na placki.
- Patelnię natłuścić delikatnie i łyżką nakładać małe placuszki, pamiętając o odstępach między nimi.
- Smażyć, aż się lekko przyrumienią z obu stron.
Podawać na ciepło z konfiturą z róży lub dżemem truskawkowym. Świetnie smakują polane miodem czy syropem klonowym.
Racuchy bananowo-owsiane
Składniki:
- 2 jajka klasy L
- 1 duży dojrzały banan
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Płatki zmiksować z jajkiem, by powstała jednolita masa.
- Dodać do nich rozgniecionego widelcem banana i sodę oczyszczoną oraz cukier.
- Odstawić na kilkanaście minut.
- Rozgrzać patelnię i przetrzeć jej powierzchnię ręcznikiem namoczonym w oleju roślinnym.
- Wykładać łyżką nieduże placki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
- Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
- Racuchy owsiane można podać z jogurtem greckim i miodem lub świeżymi malinami.
Można także dodać do surowego ciasta jedno małe jabłko pokrojone na kawałki. Wówczas racuchy będą przypominać te klasyczne, babcine placki z jabłkami. Wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać na ciepło.
Zobacz także: