Co zrobić, gdy ziemniaki kipią? Będziesz zaskoczony!
Podczas gotowania w garnku ziemniaki mają tendencję do kipienia. Zazwyczaj wystarczy spuścić garnek z oczu na chwilę, by ziemniaki zaczynały kipieć, zalewając całą kuchenkę spienioną, trudną do wyczyszczenia wodą. Jest na to prosty sposób.
Co zrobić, gdy ziemniaki kipią – gotowanie
Choć wiele z nas nie wyobraża sobie innego dodatku do obiadu, niż gotowane w mundurkach lub tłuczone ziemniaki, to mało kto lubi ich pilnować podczas gotowania. Najpierw żmudne oczekiwanie aż woda się zagotuje, a potem cierpliwe wyczekiwanie przy kuchence aż bulwy będą gotowe i nie uciekną z garnka wraz z wodą, w której się gotują.
To duży błąd. Przede wszystkim ziemniaki mają mnóstwo witamin i składników mineralnych, bardzo istotnych dla naszego zdrowia. Ponieważ jednak wkładamy je zazwyczaj do zimnej wody, podczas gotowania większość cennych właściwości ziemniaków wyparowuje.
Dlatego ziemniaki wrzucajmy do wrzącej i osolonej wody – to skraca czas gotowania, zachowuje w bulwach wiele istotnych składników odżywczych i sprawia, że są po prostu smaczniejsze.
Kolejnym błędem jest zbyt duża ilość wody. Nie tylko sprawia, że ziemniaki gwałtownie kipią, obficie zalewając kuchenkę, ale też przyczynia się do tracenia smaku bulwy.
Zdrowe gotowanie ziemniaków
Co zrobić, gdy ziemniaki kipią – prosty patent
Gdy ziemniaki kipią, wystarczy szybka reakcja – podniesienie pokrywki do góry i zmniejszenie płomienia pod kuchenką. Można jednak uniknąć ryzyka przegapienia tego momentu.
By uchronić ziemniaki przed kipieniem, dodaj do wody odrobinę tłuszczu – łyżkę masła, oleju czy smalcu. To zniweluje ryzyko, że ziemniaki będą kipieć.
Zobacz także: