Naleśniki toffi z kremem z mascarpone

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje przepyszne naleśniki toffi z kremowym nadzieniem z serka mascarpone. Kropką nad i są egzotyczne owoce. Spróbujcie koniecznie takiego połączenia. To niebo w gębie.

Naleśniki toffi z kremem z mascarponeNaleśniki toffi z kremem z mascarpone
Joanna Krzewińska

Naleśniki:

  • 500 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 paczka budyniu toffi,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 40-60 g cukru pudru,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do smażenia (skórka słoniny, olej)

Krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • owoce lekko kwaskowe (u mnie marakuja)

Przepis

  • Do miski wlać mleko i mieszając dodać mąkę i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Następnie ciągle mieszając dodać żółtka, sól, cukier i proszek do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodać białka do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • Smażyć naleśniki.
  • Serek mascarpone ubić z mlekiem skondensowanym.
  • Na naleśniku układać krem, złożyć naleśnika i na wierzchu ułożyć owoce.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany