Naleśniki toffi z kremem z mascarpone
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje przepyszne naleśniki toffi z kremowym nadzieniem z serka mascarpone. Kropką nad i są egzotyczne owoce. Spróbujcie koniecznie takiego połączenia. To niebo w gębie.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Naleśniki:
- 500 ml mleka,
- 140 g mąki pszennej,
- 60 g skrobi kukurydzianej,
- 1 paczka budyniu toffi,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 40-60 g cukru pudru,
- 6 g proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia (skórka słoniny, olej)
Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- owoce lekko kwaskowe (u mnie marakuja)
Przepis
- Do miski wlać mleko i mieszając dodać mąkę i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Następnie ciągle mieszając dodać żółtka, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać białka do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Smażyć naleśniki.
- Serek mascarpone ubić z mlekiem skondensowanym.
- Na naleśniku układać krem, złożyć naleśnika i na wierzchu ułożyć owoce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl