Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk

Bretońskie naleśniki, czyli galettes bretonnes, to przysmak pochodzący z tamtejszego regionu Francji. Z uwagi na dużą popularność gryki w Bretonii popularność zyskały naleśniki. Ponieważ region ten słynie także z cydru, wykorzystuje się go do wykonania wytrawnych naleśników z jajkiem, serem i szynką.

Naleśniki po bretońskuNaleśniki po bretońsku
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto (na ok. 10-12 naleśników)

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól

Nadzienie (na 2 naleśniki)

  • 2 jajka
  • 40 g startego sera żółtego
  • 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu
  • opcjonalnie: 2 garście liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przepis

  • Zmiksować dokładnie składniki na ciasto i odstawić na około 10 minut.
  • W tym czasie przesmażyć liście szpinaku na łyżce masła z dodatkiem czosnku. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Usmażyć naleśniki: patelnię nasmarować olejem za pomocą zanurzonego w nim ręcznika papierowego. Wylewać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.
  • Po usmażeniu wszystkich placków na rozgrzaną patelnię należy położyć jeden naleśnik, wyłożyć na niego 1 łyżeczkę szpinaku, porwaną na kawałki wędlinę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
  • Złożyć naleśnika, tworząc z niego czworobok, posypać ostrożnie serem i przykryć pokrywką.
  • Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż płynne, naleśnik jest gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji