Trwa ładowanie...
daelvkj
08-01-2021 11:27

Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym

Przepis

Pyszne naleśniki z mięsnym farszem, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem. Są bardzo kolorowe, smaczne i pikantne. W sam raz dla wielbicieli ostrych przypraw.

daelvkj
3.1
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • masło do formy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, chili w proszku
  • 200 ml sosu pomidorowego
Przepis
  • Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
  • Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
  • Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawić do smaku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  • Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
  • Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, zalać sosem pomidorowym, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.

Przepis dodał użytkownik martak29

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daelvkj
daelvkj
daelvkj
daelvkj
Więcej tematów
daelvkj