Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym

Pyszne naleśniki z mięsnym farszem, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem. Są bardzo kolorowe, smaczne i pikantne. W sam raz dla wielbicieli ostrych przypraw.

Naleśniki meksykańskieNaleśniki meksykańskie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • masło do formy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, chili w proszku
  • 200 ml sosu pomidorowego

Przepis

  • Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
  • Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
  • Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawić do smaku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  • Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
  • Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, zalać sosem pomidorowym, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja