Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym
Pyszne naleśniki z mięsnym farszem, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem. Są bardzo kolorowe, smaczne i pikantne. W sam raz dla wielbicieli ostrych przypraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- po strąku czerwonej i zielonej papryki
- 1 cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 150 g startego żółtego sera
- masło do formy
- sól, pieprz
- czosnek granulowany, chili w proszku
- 200 ml sosu pomidorowego
- Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
- Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
- Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawić do smaku.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
- Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
- Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, zalać sosem pomidorowym, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Przepis dodał użytkownik martak29
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze