Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym

Pyszne naleśniki z mięsnym farszem, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem. Są bardzo kolorowe, smaczne i pikantne. W sam raz dla wielbicieli ostrych przypraw.

Naleśniki meksykańskieNaleśniki meksykańskie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • masło do formy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, chili w proszku
  • 200 ml sosu pomidorowego

Przepis

  • Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
  • Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
  • Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawić do smaku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  • Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
  • Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, zalać sosem pomidorowym, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki