Naleśniki doskonałe. Jaką mąkę najlepiej wykorzystać?

Naleśniki to jedna z najprostszych do przygotowania potraw. A jednak cienkie placki nie zawsze się udają. Często powodem tego nie jest brak umiejętności, ale nieodpowiedni dobór mąki. Podpowiadamy więc, jaka mąka do naleśników nadaje się najbardziej.

naleśnikiJak wybrać mąkę do naleśników?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kupując mąkę, najczęściej wybieramy tę uniwersalną, z której zrobimy zarówno ciasto na pierogi, makaron, kluski czy właśnie naleśniki. Nie zawsze jednak mąka uniwersalna sprawdza się dobrze.

Jaka mąka do naleśników?

Najbardziej znana i popularna jest mąka pszenna, z której przygotujemy pyszne naleśniki. Mąka taka zawiera mnóstwo glutenu, dzięki któremu ciasto jest elastyczne. Naleśniki z mąki pszennej są jasne, delikatne i ładniej się rumienią. Ich neutralny smak powoduje, że możemy podawać je w różnych postaciach – zarówno na ostro, wytrawnie czy na słodko. Kupując mąkę pszenną zwróćmy uwagę na typ. Numer umieszczony na torbie z mąką (450, 500 czy 550) to nic innego jak stopień oczyszczenia mąki. Im niższy numer, tym drobniejsza i czystsza jest mąka. Do naleśników najlepsza będzie mąka typu 500. Placki nie będą się rozpadać, będą zwarte, a jednocześnie delikatne.

W wielu przepisach znajdziemy również inne rodzaje mąki. Czy wszystkie się nadają do tego celu? Sprawdźmy.

Jak zrobić idealne naleśniki?

Mąka gryczana

Mąka gryczana nie zawiera glutenu, więc gorzej się lepi. Ma charakterystyczny, orzechowy smak i ciemny, lekko brązowy kolor. Możemy z niej robić naleśniki, a przede wszystkim bliny, czyli mniejszą i grubszą odmianę placków. Naleśniki z mąki gryczanej najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami, takimi jak wędzone ryby, kawior czy kwaśna, gęsta śmietana.

Mąka kukurydziana

Coraz popularniejsza w Polsce mąka kukurydziana ma żółty kolor, jest bardzo drobna i pozbawiona wyrazistego smaku. Tak jak mąka gryczana, nie zawiera glutenu. Zrobienie z niej naleśników jest bardzo trudne, ale możemy wykorzystać taką mąkę do zrobienia tortilli, które w kuchni meksykańskiej pełnią właśnie rolę naleśników. Tortillę najlepiej przygotowywać w specjalnych praskach, ale zwykły wałek również jest w stanie nam w tym pomóc.

Mąka jaglana

Mąka jaglana, wymieszana z mąką pszenną da nam znakomity efekt, a przygotowane w ten sposób naleśniki będą miały piękny kolor i ciekawy smak. Wytwarzana z ziaren prosa mąka jest bardzo zdrowa i cieszy się wielką popularnością na przykład w krajach afrykańskich.

Mąka żytnia

I na koniec mąka żytnia, która jest idealna do przyrządzenia klusek, ale już naleśników niekoniecznie. Jest ona kwaskowata, słabo się klei, a naleśniki wychodzą bardzo gumowate. Jedynym wyjściem jest połączenie mąki żytniej z pszenną. Taka mieszanka pozwoli na zrobienie bardzo ciekawych w smaku naleśników, o nietypowym, lekko szarym kolorze.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości