Najważniejsze są rekomendacje. Jak nowe restauracje odkrywają dla siebie znawcy kulinariów?
Kulinarna mapa każdego dużego miasta to niezwykle skomplikowany i wciąż zmieniający się organizm. Czym kierujemy się przy wyborze zamawianego jedzenia? Sprawdziło to Pyszne.pl, przygotowując Raport Food Trendów. Cennych wskazówek dla wszystkich foodies udziela także Lara Gessler.
Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl najbardziej liczy się – co nie jest wielkim zaskoczeniem – smak, na podstawie którego decyzje podejmuje 84 proc. z nas. 72 proc. osób zwraca też dużą uwagę na cenę. Skład posiłku i jakość wykorzystanych do jego przygotowania produktów jest ważna dla 67 proc. Polaków. Oto nasze główne oczekiwania. Gdzie jednak szukać jedzenia, które je spełni? Swoimi sprawdzonymi sposobami dzieli się znawczyni kulinariów Lara Gessler.
Staram się za każdym razem testować nowe miejsca. Kieruję się tym, co jest najświeższe. Mimo że sentymenty są bardzo mocne i najbardziej lubię chodzić do miejsc, które znam, to zawsze sprawdzam, co nowego powstało. Oferta cały czas się rozwija, zarówno stacjonarnie, jak i z dowozem. Często zanim pójdę do restauracji, zamawiam do domu. Potem jest mi łatwiej stwierdzić, czy warto tam iść.
58 proc. Polaków kieruje się w swoich wyborach rekomendacjami rodziny i znajomych. Mniej interesują nas rekomendacje ekspertów – zwraca na nie uwagę tylko 38 proc. osób. Zupełnie inne podejście do tej kwestii ma Lara Gessler:
Jeżeli chodzi o Warszawę, to staram się być na bieżąco z ofertą restauracyjną. Najważniejsze są dla mnie rekomendacje kucharzy, których znam. W innych miastach, jak Kraków czy Wrocław, w pierwszej kolejności pytam o najfajniejsze knajpy ludzi stamtąd, którzy się w tych miejscach specjalizują.
A konkretne propozycje? Pyszne.pl poprosiło Larę Gessler o wypróbowanie restauracji z darmową dostawą. Na pierwszy ogień poszły Warszawa, Kraków i Wrocław. "W Warszawie, gdzie mieszkam i zamawiam na co dzień, dobrym wyborem są restauracje: Sushi Zushi, Stołówka u chłopaków i Ave! Pizza. Podczas podróży zdarza się, że zamawiam jedzenie do pokoju. Przy najbliższej okazji sprawdzę w Krakowie jedzenie z Mazaya Falafel Starowiślna i Invito Pizza & Pasta, a we Wrocławiu – z Dim Sum Garden i Panczo" – podsumowała ekspertka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl