Najsłynniejsze sosy świata. Zwieńczenie każdego dania

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Kulinarne inspiracje

Obraz
© Shutterstock.com

Bez sosów trudno wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię. Dodają smak, a często decydują o charakterze potrawy. Sosy znane są od zawsze, a kilka z nich podbiło cały kulinarny świat. Poznajmy najsłynniejsze sosy, które zrobiły międzynarodową karierę.

/ 9Sos winegret

Obraz
© 123RF

Aby uzyskać odpowiedni smak sałatek, trzeba do nich dodać sos winegret. To emulsja, zrobiona z octu lub soku z owoców cytrusowych, oliwy lub oleju oraz dodatków smakowych: soli, pieprzu, cukru czy ziół. Tylko kwaśny płyn i tłuszcz są składnikami stałymi. Cukier możemy zastąpić miodem, a dodatek ziół czy przypraw ogranicza tylko wyobraźnia kucharza. Nie warto kupować gotowych sosów winegret. Samodzielnie przygotujemy go w kilka minut, a efekt będzie o wiele lepszy.

/ 9Beszamel

Obraz
© WP.PL

Słynny sos, przygotowywany z mąki, mleka i masła, czyli beszamel, został podobno wymyślony we Francji w czasach Ludwika XIV. Rozpuszczone masło, wymieszane na patelni z mąką, rozprowadzone mlekiem, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej jest idealnym dodatkiem do warzyw, zapiekanek czy ryb. Beszamel to sos podawany zawsze na gorąco. Wbrew pozorom i mało ambitnym składnikom, przygotowanie go wymaga wprawy i umiejętności. Jeśli jednak raz opanujemy technikę, sos przygotujemy bez większych kłopotów.

/ 9Sos Mornay

Obraz
© 123RF

Kolejny francuski sos, który zawojował stoły w najlepszych restauracjach świata to Mornay. Przygotowywany jest na bazie beszamelu, do którego dodaje się śmietankę i bulion, najczęściej rybny, żółtko z jajka i starty parmezan oraz ser gruyere. Podgrzewając, dokładnie mieszamy, by nie przypalić. Mornay pasuje idealnie do ryb i owoców morza.

/ 9Sos holenderski

Obraz
© iStock.com

Szparagi czy ryby uwielbiają towarzystwo tego bardzo tłustego, ale znakomitego sosu. Przygotowanie sosu holenderskiego jest dość skomplikowane. Żółtko ubijamy na gładką masę z sokiem z cytryny, wodą, solą i białym pieprzem. Do masy dodajemy delikatnie stopione masło, wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy. Aby sos był bardziej aksamitny, warto przygotowywać go w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.

/ 9Sos słodko-kwaśny

Obraz
© 123RF

Nie wszystkie znane sosy pochodzą z Europy. Jednym z najbardziej znanych jest orientalny pochodzący z Azji sos słodko-kwaśny. To jeden z tych specjałów kuchni orientalnej, który przebojem zdobył stoły na całym świecie, niezależnie od kulinarnego kontekstu. Sos ten pasuje do potraw z mięsa, ryb, owoców morza i warzyw. Słowem: do wszystkiego. Składniki są zmienne, ale zawsze musi być w nim: pasta pomidorowa, cebula, papryczki chili, czosnek, ocet ryżowy, imbir, cukier i sos sojowy. Do tej bazy dodaje się często paprykę, marchew, kiełki fasoli, a nawet ananasa.

/ 9Sos ostrygowy

Obraz
© 123RF

Ten gęsty sos sporządzany na bazie ekstraktu z gotowanych ostryg to bardzo popularna przyprawa w kuchni chińskiej oraz kuchniach innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Sos ostrygowy jest naturalnie ciemny, lecz w handlu spotyka się wiele podróbek, w których ciemny kolor uzyskano za pomocą barwnika karmelowego. Dodajemy go do potraw z woka: ryb, owoców morza czy warzyw. Ma charakterystyczny, słodkawy smak.

/ 9Sos sojowy

Obraz
© 123RF

Azjatyckie sosy powstają bardzo długo, bo są najczęściej efektem fermentacji. Tak jest w przypadku sosu sojowego, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowanie jakiegokolwiek azjatyckiego dania. Sos ten wytwarzany jest z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli. Przez dodanie do niej pleśni, po wielu tygodniach powstaje płyn, którego smak znamy wszyscy. W zależności od kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw, sos nabiera różnej konsystencji i smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – bardzo rzadki i słony.

/ 9Sos Worcestershire

Obraz
© 123RF

Ten najbardziej znany angielski sos o korzennym smaku produkowany jest przez firmę Lea & Perrins w angielskim mieście Worcester. Oryginalna receptura jest tajemnicą. Wiadomo tylko, że głównymi składnikami są ocet słodowy, ocet winny i sos powstały w wyniku fermentacji filetów sardeli – anchois. Odpowiednio doprawiony Worcestershire dojrzewa przed butelkowaniem przez 18 miesięcy. Sos Worcestershire jest dodatkiem smakowym zarówno do dań poddanych obróbce, jak i niegotowanych, w szczególności zaś do potraw z wołowiny oraz jako przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce