Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie
Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. jest wilgotne i aromatyczne. Kiedy sezon na truskawki się skończy, możemy użyć innych owoców - malin, borówek czy śliwek. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".
Natalia Kudela
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
- 80 g cukru
Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.
- Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać przez około 5-6 minut.
- Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką do połączenia składników. Dodać jogurt i znów krótko wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Następnie połowę tak przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, parę razy wymieszać szpatułką i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać krótko szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl