Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie

Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. jest wilgotne i aromatyczne. Kiedy sezon na truskawki się skończy, możemy użyć innych owoców - malin, borówek czy śliwek. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznieNajprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie
Natalia Kudela

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 180 ml oleju
  • 230 g naturalnego jogurtu
  • 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g truskawek – bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
  • 80 g cukru

Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.

  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać przez około 5-6 minut.
  • Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką do połączenia składników. Dodać jogurt i znów krótko wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Następnie połowę tak przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, parę razy wymieszać szpatułką i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać krótko szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast