Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie

Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. jest wilgotne i aromatyczne. Kiedy sezon na truskawki się skończy, możemy użyć innych owoców - malin, borówek czy śliwek. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznieNajprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie
Natalia Kudela

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 180 ml oleju
  • 230 g naturalnego jogurtu
  • 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g truskawek – bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
  • 80 g cukru

Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.

  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać przez około 5-6 minut.
  • Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką do połączenia składników. Dodać jogurt i znów krótko wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Następnie połowę tak przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, parę razy wymieszać szpatułką i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać krótko szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯