Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką. Smakuje bajecznie
Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. jest wilgotne i aromatyczne. Kiedy sezon na truskawki się skończy, możemy użyć innych owoców - malin, borówek czy śliwek. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
- 80 g cukru
Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań kruszonkę wstawić do lodówki.
- Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać przez około 5-6 minut.
- Do piany z jajek dodać olej i wymieszać krótko szpatułką do połączenia składników. Dodać jogurt i znów krótko wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką. Następnie połowę tak przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, parę razy wymieszać szpatułką i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać krótko szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do blaszki 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki. Na koniec ciasto posypać kruszonką.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze