Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie

Jeśli zamierzacie zorganizować własne przyjęcie w rocznicę śmierci, warto zadbać o przykuwające uwagę danie główne. Nasz ulubiony prawie bezgłowy duch serwował zepsutą rybę na eleganckich srebrnych półmiskach. W tym przepisie zepsuta ryba została zastąpiona świeżą – jeśli zamierzacie zaprosić również żywych gości, warto postawić na stole także takie dania, które będą mogli zjeść.

Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnieNajlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 małe czerwone ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 2 małe białe cebule, posiekane
  • 4 pstrągi lub inne białe ryby, z głowami i ogonami
  • 220 g świeżego kopru włoskiego, posiekanego, łodygi kopru odłożone na bok
  • 2 cytryny pokrojone w plastry
  • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • garść wypestkowanych oliwek
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sok z 1 cytryny

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
  • Przygotuj rękaw do pieczenia ryby – możesz użyć odpowiednio zawiniętej folii aluminiowej, sklejając jej brzegi jajkiem, lub brązowej torby papierowej. Z jednej strony zostaw otwór.
  • Odłóż przygotowany rękaw na bok.
  • W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody ze szczyptą soli.
  • Włóż ziemniaki do wody i gotuj przez 6–7 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Do miski z wystudzonymi ziemniakami i rybami dodaj cebule, koper włoski, plastry cytryny, pomidorki koktajlowe, oliwki i czosnek.
  • Polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Posól, popieprz i dodaj koperek.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Wymieszaj całość, żeby ryby i warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
  • Przełóż wszystkie składniki do przygotowanego rękawa do pieczenia.
  • Posyp listkami kopru włoskiego.
  • Ułóż rękaw na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 18–20 minut lub do momentu, aż ziemniaki i ryba będą całkowicie upieczone.
  • Aby podać potrawę, ułóż rękaw na półmisku i ostrożnie go przekłuj, by wypuścić nadmiar pary. Nakładaj porcje na talerze razem z zebranym w rękawie sosem. Podawaj z ulubionymi warzywami, na przykład fasolką szparagową czy brokułami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja