Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie

Jeśli zamierzacie zorganizować własne przyjęcie w rocznicę śmierci, warto zadbać o przykuwające uwagę danie główne. Nasz ulubiony prawie bezgłowy duch serwował zepsutą rybę na eleganckich srebrnych półmiskach. W tym przepisie zepsuta ryba została zastąpiona świeżą – jeśli zamierzacie zaprosić również żywych gości, warto postawić na stole także takie dania, które będą mogli zjeść.

Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnieNajlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 małe czerwone ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 2 małe białe cebule, posiekane
  • 4 pstrągi lub inne białe ryby, z głowami i ogonami
  • 220 g świeżego kopru włoskiego, posiekanego, łodygi kopru odłożone na bok
  • 2 cytryny pokrojone w plastry
  • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • garść wypestkowanych oliwek
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sok z 1 cytryny

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
  • Przygotuj rękaw do pieczenia ryby – możesz użyć odpowiednio zawiniętej folii aluminiowej, sklejając jej brzegi jajkiem, lub brązowej torby papierowej. Z jednej strony zostaw otwór.
  • Odłóż przygotowany rękaw na bok.
  • W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody ze szczyptą soli.
  • Włóż ziemniaki do wody i gotuj przez 6–7 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Do miski z wystudzonymi ziemniakami i rybami dodaj cebule, koper włoski, plastry cytryny, pomidorki koktajlowe, oliwki i czosnek.
  • Polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Posól, popieprz i dodaj koperek.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Wymieszaj całość, żeby ryby i warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
  • Przełóż wszystkie składniki do przygotowanego rękawa do pieczenia.
  • Posyp listkami kopru włoskiego.
  • Ułóż rękaw na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 18–20 minut lub do momentu, aż ziemniaki i ryba będą całkowicie upieczone.
  • Aby podać potrawę, ułóż rękaw na półmisku i ostrożnie go przekłuj, by wypuścić nadmiar pary. Nakładaj porcje na talerze razem z zebranym w rękawie sosem. Podawaj z ulubionymi warzywami, na przykład fasolką szparagową czy brokułami.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥