Trwa ładowanie...
d2cnfso
21-10-2021 11:31

Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie

Przepis

Jeśli zamierzacie zorganizować własne przyjęcie w rocznicę śmierci, warto zadbać o przykuwające uwagę danie główne. Nasz ulubiony prawie bezgłowy duch serwował zepsutą rybę na eleganckich srebrnych półmiskach. W tym przepisie zepsuta ryba została zastąpiona świeżą – jeśli zamierzacie zaprosić również żywych gości, warto postawić na stole także takie dania, które będą mogli zjeść.

d2cnfso
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2015 kina8/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • 1 jajko
  • 4 małe czerwone ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 2 małe białe cebule, posiekane
  • 4 pstrągi lub inne białe ryby, z głowami i ogonami
  • 220 g świeżego kopru włoskiego, posiekanego, łodygi kopru odłożone na bok
  • 2 cytryny pokrojone w plastry
  • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • garść wypestkowanych oliwek
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sok z 1 cytryny
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
  • Przygotuj rękaw do pieczenia ryby – możesz użyć odpowiednio zawiniętej folii aluminiowej, sklejając jej brzegi jajkiem, lub brązowej torby papierowej. Z jednej strony zostaw otwór.
  • Odłóż przygotowany rękaw na bok.
  • W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody ze szczyptą soli.
  • Włóż ziemniaki do wody i gotuj przez 6–7 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj pozostałe warzywa.
  • Do miski z wystudzonymi ziemniakami i rybami dodaj cebule, koper włoski, plastry cytryny, pomidorki koktajlowe, oliwki i czosnek.
  • Polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Posól, popieprz i dodaj koperek.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Wymieszaj całość, żeby ryby i warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
  • Przełóż wszystkie składniki do przygotowanego rękawa do pieczenia.
  • Posyp listkami kopru włoskiego.
  • Ułóż rękaw na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 18–20 minut lub do momentu, aż ziemniaki i ryba będą całkowicie upieczone.
  • Aby podać potrawę, ułóż rękaw na półmisku i ostrożnie go przekłuj, by wypuścić nadmiar pary. Nakładaj porcje na talerze razem z zebranym w rękawie sosem. Podawaj z ulubionymi warzywami, na przykład fasolką szparagową czy brokułami.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj