Najlepszy przepis na pieczoną rybę. Smakuje obłędnie
Jeśli zamierzacie zorganizować własne przyjęcie w rocznicę śmierci, warto zadbać o przykuwające uwagę danie główne. Nasz ulubiony prawie bezgłowy duch serwował zepsutą rybę na eleganckich srebrnych półmiskach. W tym przepisie zepsuta ryba została zastąpiona świeżą – jeśli zamierzacie zaprosić również żywych gości, warto postawić na stole także takie dania, które będą mogli zjeść.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 jajko
- 4 małe czerwone ziemniaki, pokrojone na kawałki
- 2 małe białe cebule, posiekane
- 4 pstrągi lub inne białe ryby, z głowami i ogonami
- 220 g świeżego kopru włoskiego, posiekanego, łodygi kopru odłożone na bok
- 2 cytryny pokrojone w plastry
- 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- garść wypestkowanych oliwek
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka koperku
- sok z 1 cytryny
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
- Przygotuj rękaw do pieczenia ryby – możesz użyć odpowiednio zawiniętej folii aluminiowej, sklejając jej brzegi jajkiem, lub brązowej torby papierowej. Z jednej strony zostaw otwór.
- Odłóż przygotowany rękaw na bok.
- W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody ze szczyptą soli.
- Włóż ziemniaki do wody i gotuj przez 6–7 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj pozostałe warzywa.
- Do miski z wystudzonymi ziemniakami i rybami dodaj cebule, koper włoski, plastry cytryny, pomidorki koktajlowe, oliwki i czosnek.
- Polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek. Posól, popieprz i dodaj koperek.
- Dodaj sok z cytryny.
- Wymieszaj całość, żeby ryby i warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
- Przełóż wszystkie składniki do przygotowanego rękawa do pieczenia.
- Posyp listkami kopru włoskiego.
- Ułóż rękaw na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 18–20 minut lub do momentu, aż ziemniaki i ryba będą całkowicie upieczone.
- Aby podać potrawę, ułóż rękaw na półmisku i ostrożnie go przekłuj, by wypuścić nadmiar pary. Nakładaj porcje na talerze razem z zebranym w rękawie sosem. Podawaj z ulubionymi warzywami, na przykład fasolką szparagową czy brokułami.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze