WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Najlepsze przepisy na domowe racuchy

Kiedy nie wiemy, co przygotować dzieciom na podwieczorek, z pomocą przychodzą zawsze one - pulchne, słodkie, z owocami, bitą śmietaną, dżemem lub cukrem pudrem. Racuchy to doskonały pomysł na co dzień i od święta. Przepisy można z powodzeniem modyfikować, dodając różne owoce, a nawet warzywa! Bo co stoi na przeszkodzie, by zrobić racuchy z cukinią, jabłkiem, bananem czy też ze szpinakiem? Poniżej przestawiamy kilka propozycji na racuszki.

Najlepsze przepisy na domowe racuchy! Najlepsze przepisy na domowe racuchy!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dj Volga / EyeEm

Racuchy drożdżowe

Składniki:

- 0,5 l mleka,

- 1 jajko,

- 3 szkl. mąki,

- 0,5 opakowania drożdży,

- 1 łyżka cukru,

- szczypta soli.

Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ok. 0,5 szkl. mleka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jajko i drożdże. Na końcu dolewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy łyżą. Po powstaniu jednolitej masy przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na od 0,5 do 1,5 godziny aż dobrze wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto i smażymy racuchy na rumiany kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie racuszki z jabłkami

Składniki:

- 200 ml mleka,

- 150 g mąki,

- 1 jajko,

- 1 łyżka cukru waniliowego,

- 1 łyżeczka cukru,

- 2 jabłka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- olej do smażenia,

- cukier puder lub dżem do podania.

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w trójkąciki, dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy po łyżce ciasta i smażymy po obu stronach na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

Serniczki z patelni

Składniki:

- kostka twarogowego sera (250 g),

- 4 łyżki mąki,

- 1 jajko,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru pudru,

- tłuszcz do smażenia.

Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Można zrobić to robotem kuchennym lub po prostu łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Racuchy na kefirze

Składniki:

- 2 szkl. mąki,

- 0,25 szkl. cukru,

- 2 jajka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 500 ml kefiru,

- szczypta soli,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Do mąki dodajemy cukier, sól i sodę. Wbijamy jajka oraz etapami dodajemy kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy z cukinią

Składniki:

- 1 średniej wielkości cukinia,

- 2 szkl. mąki,

- 1 szkl. mleka,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 jajko,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Średniej wielości cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuchy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuszki ze szpinakiem

Składniki:

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. kefiru,

- 1 jajko,

- 1 szkl. świeżego szpinaku,

- 1 łyżka oleju,

- 2 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 0,5 łyżeczki sody,

- 1 szczypta soli.

Szpinak przekładamy do wąskiego naczynia. Dolewamy do niego kefir, olej i wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy blenderem. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie razem miksujemy. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy polane miodem i posypane malinami.

Każdą wersję racuchów można podawać na dowolny sposób - z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem, czekoladą. Zawsze będą smakowały wyśmienicie i na pewno nikt się im nie oprze.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika