Najlepsze przepisy na domowe racuchy

Kiedy nie wiemy, co przygotować dzieciom na podwieczorek, z pomocą przychodzą zawsze one - pulchne, słodkie, z owocami, bitą śmietaną, dżemem lub cukrem pudrem. Racuchy to doskonały pomysł na co dzień i od święta. Przepisy można z powodzeniem modyfikować, dodając różne owoce, a nawet warzywa! Bo co stoi na przeszkodzie, by zrobić racuchy z cukinią, jabłkiem, bananem czy też ze szpinakiem? Poniżej przestawiamy kilka propozycji na racuszki.

Najlepsze przepisy na domowe racuchy! Najlepsze przepisy na domowe racuchy!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dj Volga / EyeEm

Racuchy drożdżowe

Składniki:

- 0,5 l mleka,

- 1 jajko,

- 3 szkl. mąki,

- 0,5 opakowania drożdży,

- 1 łyżka cukru,

- szczypta soli.

Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ok. 0,5 szkl. mleka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jajko i drożdże. Na końcu dolewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy łyżą. Po powstaniu jednolitej masy przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na od 0,5 do 1,5 godziny aż dobrze wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto i smażymy racuchy na rumiany kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie racuszki z jabłkami

Składniki:

- 200 ml mleka,

- 150 g mąki,

- 1 jajko,

- 1 łyżka cukru waniliowego,

- 1 łyżeczka cukru,

- 2 jabłka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- olej do smażenia,

- cukier puder lub dżem do podania.

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w trójkąciki, dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy po łyżce ciasta i smażymy po obu stronach na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

Serniczki z patelni

Składniki:

- kostka twarogowego sera (250 g),

- 4 łyżki mąki,

- 1 jajko,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru pudru,

- tłuszcz do smażenia.

Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Można zrobić to robotem kuchennym lub po prostu łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Racuchy na kefirze

Składniki:

- 2 szkl. mąki,

- 0,25 szkl. cukru,

- 2 jajka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 500 ml kefiru,

- szczypta soli,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Do mąki dodajemy cukier, sól i sodę. Wbijamy jajka oraz etapami dodajemy kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy z cukinią

Składniki:

- 1 średniej wielkości cukinia,

- 2 szkl. mąki,

- 1 szkl. mleka,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 jajko,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Średniej wielości cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuchy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuszki ze szpinakiem

Składniki:

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. kefiru,

- 1 jajko,

- 1 szkl. świeżego szpinaku,

- 1 łyżka oleju,

- 2 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 0,5 łyżeczki sody,

- 1 szczypta soli.

Szpinak przekładamy do wąskiego naczynia. Dolewamy do niego kefir, olej i wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy blenderem. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie razem miksujemy. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy polane miodem i posypane malinami.

Każdą wersję racuchów można podawać na dowolny sposób - z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem, czekoladą. Zawsze będą smakowały wyśmienicie i na pewno nikt się im nie oprze.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja