Trwa ładowanie...

Najlepsze przepisy na domowe racuchy

Kiedy nie wiemy, co przygotować dzieciom na podwieczorek, z pomocą przychodzą zawsze one - pulchne, słodkie, z owocami, bitą śmietaną, dżemem lub cukrem pudrem. Racuchy to doskonały pomysł na co dzień i od święta. Przepisy można z powodzeniem modyfikować, dodając różne owoce, a nawet warzywa! Bo co stoi na przeszkodzie, by zrobić racuchy z cukinią, jabłkiem, bananem czy też ze szpinakiem? Poniżej przestawiamy kilka propozycji na racuszki.

Share
Najlepsze przepisy na domowe racuchy!
Najlepsze przepisy na domowe racuchy! Źródło: Getty Images, fot: Dj Volga / EyeEm
d49y0yf

Racuchy drożdżowe

Składniki:

- 0,5 l mleka,

- 1 jajko,

- 3 szkl. mąki,

- 0,5 opakowania drożdży,

- 1 łyżka cukru,

- szczypta soli.

Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ok. 0,5 szkl. mleka. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jajko i drożdże. Na końcu dolewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy łyżą. Po powstaniu jednolitej masy przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na od 0,5 do 1,5 godziny aż dobrze wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto i smażymy racuchy na rumiany kolor. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

d49y0yf

Szybkie racuszki z jabłkami

Składniki:

- 200 ml mleka,

- 150 g mąki,

- 1 jajko,

- 1 łyżka cukru waniliowego,

- 1 łyżeczka cukru,

- 2 jabłka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- olej do smażenia,

- cukier puder lub dżem do podania.

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy je w trójkąciki, dorzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy po łyżce ciasta i smażymy po obu stronach na rumiano. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.

d49y0yf

Serniczki z patelni

Składniki:

- kostka twarogowego sera (250 g),

- 4 łyżki mąki,

- 1 jajko,

- 1 opakowanie cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru pudru,

- tłuszcz do smażenia.

Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Można zrobić to robotem kuchennym lub po prostu łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Racuchy na kefirze

Składniki:

- 2 szkl. mąki,

- 0,25 szkl. cukru,

- 2 jajka,

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 500 ml kefiru,

- szczypta soli,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

d49y0yf

Do mąki dodajemy cukier, sól i sodę. Wbijamy jajka oraz etapami dodajemy kefir. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy z cukinią

Składniki:

- 1 średniej wielkości cukinia,

- 2 szkl. mąki,

- 1 szkl. mleka,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 jajko,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Średniej wielości cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuchy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.

d49y0yf

Racuszki ze szpinakiem

Składniki:

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. kefiru,

- 1 jajko,

- 1 szkl. świeżego szpinaku,

- 1 łyżka oleju,

- 2 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 0,5 łyżeczki sody,

- 1 szczypta soli.

Szpinak przekładamy do wąskiego naczynia. Dolewamy do niego kefir, olej i wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy blenderem. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie razem miksujemy. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy polane miodem i posypane malinami.

d49y0yf

Każdą wersję racuchów można podawać na dowolny sposób - z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem, czekoladą. Zawsze będą smakowały wyśmienicie i na pewno nikt się im nie oprze.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

d49y0yf

Podziel się opinią

Share
d49y0yf
d49y0yf
Więcej tematów