Najgorszy sposób przechowywania ziemniaków. Zwróć uwagę szczególnie zimą
Ziemniaki są jednym z podstawowych składników wielu potraw. Wiele osób zastanawia się, czy surowe ziemniaki można mrozić, aby przedłużyć ich świeżość. Dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy i czy mrożenie akurat tych bulw to dobre rozwiązanie.
Ziemniaki są jednym z najczęściej spotykanych warzyw w kuchniach na całym świecie. Ich wszechstronność sprawia, że często kupujemy je w większych ilościach, co rodzi pytanie o najskuteczniejsze metody ich przechowywania. Mrożenie wydaje się być dobrą metodą na przedłużenie ich świeżości, ale czy na pewno jest to zalecane dla surowych ziemniaków?
Czy można mrozić surowe ziemniaki?
Z badań wynika, że wkładanie surowych ziemniaków do zamrażarki może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ich naturalne enzymy pozostają aktywne, co prowadzi do procesu dojrzewania i psucia, mimo działania niskiej temperatury. Po rozmrożeniu ziemniaki stają się ciemne, nierzadko pomarszczone. Nawet jeśli nie widać zmian namacalnych, to po ugotowaniu rozmrożone ziemniaki sypią się i zazwyczaj są po prostu niesmaczne. Warto rozważyć inne metody przechowywania ziemniaków - dotyczy to też trzymania warzyw w miejscach, w których przy mrozie i minusowych temperaturach też mogą przymarznąć. A w jakiej postaci ziemniaki można mrozić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy
Mrożone ziemniaki - pod jednym warunkiem
Alternatywą dla mrożenia surowych ziemniaków jest ich wcześniejsze obgotowanie lub blanszowanie. Blanszowanie polega na krótkotrwałym gotowaniu ziemniaków, które następnie zanurza się w zimnej wodzie. Procedura ta pozwala na zatrzymanie procesów rozkładu, dzięki czemu ziemniaki pozostają smaczniejsze po zamrożeniu. Tak przygotowane warzywa można bez obaw trzymać w zamrażarce, a po rozmrożeniu szybko wykorzystać do przyrządzenia pysznych dań.
Alternatywne metody przechowywania ziemniaków
Inną opcją jest przechowywanie ziemniaków w postaci przetworzonej, np. jako frytki lub placki ziemniaczane, które można mrozić już po lekkim podsmażeniu. To rozwiązanie umożliwia przygotowanie szybkich posiłków przy minimalnym wysiłku, jednocześnie zmniejszając ryzyko marnowania jedzenia.