Najgorszy sposób przechowywania ziemniaków. Zwróć uwagę szczególnie zimą

Ziemniaki są jednym z podstawowych składników wielu potraw. Wiele osób zastanawia się, czy surowe ziemniaki można mrozić, aby przedłużyć ich świeżość. Dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy i czy mrożenie akurat tych bulw to dobre rozwiązanie.

Warto wiedzieć, jak najlepiej przechowywać ziemniakiWarto wiedzieć, jak najlepiej przechowywać ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Jablonska
Magdalena Pomorska

Ziemniaki są jednym z najczęściej spotykanych warzyw w kuchniach na całym świecie. Ich wszechstronność sprawia, że często kupujemy je w większych ilościach, co rodzi pytanie o najskuteczniejsze metody ich przechowywania. Mrożenie wydaje się być dobrą metodą na przedłużenie ich świeżości, ale czy na pewno jest to zalecane dla surowych ziemniaków?

Czy można mrozić surowe ziemniaki?

Z badań wynika, że wkładanie surowych ziemniaków do zamrażarki może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ich naturalne enzymy pozostają aktywne, co prowadzi do procesu dojrzewania i psucia, mimo działania niskiej temperatury. Po rozmrożeniu ziemniaki stają się ciemne, nierzadko pomarszczone. Nawet jeśli nie widać zmian namacalnych, to po ugotowaniu rozmrożone ziemniaki sypią się i zazwyczaj są po prostu niesmaczne. Warto rozważyć inne metody przechowywania ziemniaków - dotyczy to też trzymania warzyw w miejscach, w których przy mrozie i minusowych temperaturach też mogą przymarznąć. A w jakiej postaci ziemniaki można mrozić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Mrożone ziemniaki - pod jednym warunkiem

Alternatywą dla mrożenia surowych ziemniaków jest ich wcześniejsze obgotowanie lub blanszowanie. Blanszowanie polega na krótkotrwałym gotowaniu ziemniaków, które następnie zanurza się w zimnej wodzie. Procedura ta pozwala na zatrzymanie procesów rozkładu, dzięki czemu ziemniaki pozostają smaczniejsze po zamrożeniu. Tak przygotowane warzywa można bez obaw trzymać w zamrażarce, a po rozmrożeniu szybko wykorzystać do przyrządzenia pysznych dań.

Alternatywne metody przechowywania ziemniaków

Inną opcją jest przechowywanie ziemniaków w postaci przetworzonej, np. jako frytki lub placki ziemniaczane, które można mrozić już po lekkim podsmażeniu. To rozwiązanie umożliwia przygotowanie szybkich posiłków przy minimalnym wysiłku, jednocześnie zmniejszając ryzyko marnowania jedzenia.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw