Najdroższe desery świata

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Ceny zwalają z nóg

Obraz
© Shutterstock.com

Któż nie lubi słodkiego specjału serwowanego pod koniec obiadu czy przyjęcia? Na szczęście deser zamawiany w restauracji zazwyczaj nie stanowi poważnego obciążenia naszego budżetu. Chyba, że trafimy do lokalu, który oferuje porcję lodów, owoców, czekolady i płatków złota, za którą musimy zapłacić… 12 tysięcy euro.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Sultan’s golden cake

Jeśli dysponujemy pokaźnym budżetem, podczas pobytu w Stambule warto zatrzymać się w hotelu Ciragan Palace Kempinski. Nie tylko dlatego, że mieści się w centrum tureckiej stolicy, w pięknym osmańskim pałacu z XIX wieku, z którego okien roztacza się widok na Bosfor. Tutejsza restauracja oferuje bowiem niezwykły deser. Złoty przysmak sułtana wykonywany jest trzy dni, a nadzienie ciasta, które na końcu pokrywa się płatkami 24-karatowego złota, stanowią m.in. karmelizowane trufle oraz brzoskwinie i figi marynowane w najlepszym jamajskim rumie przez minimum dwa lata. Za ten słodki specjał należy jednak słono zapłacić – tysiąc dolarów.

/ 8Makaroniki Pierre’a Hermé

Francuski mistrz słodkości, nieprzypadkowo nazywany "Picassem cukiernictwa", firmuje swoim nazwiskiem ekskluzywne lokale nie tylko w Paryżu, ale na całym świecie. Jeśli marzymy o wspaniałej uczcie w domowym zaciszu możemy zamówić u Pierre’a Hermé spersonalizowane makaroniki z wybranym przez siebie nadzieniem. Musimy się jednak liczyć z tym, że koszt takiej ekstrawagancji przekracza 5 tysięcy euro.

/ 8Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Propozycja dla osób, które naprawdę nie mają co robić z nadmiarem pieniędzy. Najpierw należy dotrzeć do Galle, niewielkiego miasta w południowo-zachodniej części Sri Lanki i odnaleźć tam The Fortress Resort and Spa. Tutejsza restauracja oferuje jeden z najdroższych deserów świata. Składają się na niego: 80-karatowa akwamaryna osadzona na płatku czekolady, czekoladowa rzeźba przedstawiająca tutejszy sposób połowu ryb, mus z mango i grantów oraz specjalny rodzaj sernika. Za tę kompozycję zapłacimy ponad 11 tysięcy euro.

/ 8Frrrozen Haute Chocolate

Nowojorska restauracja Serendipity 3 słynie z ekstrawaganckich i nieprzyzwoicie drogich deserów, na które jednak chętnych nie brakuje. Najlepszym przykładem jest Frrrozen Haute Chocolate, regularnie goszczący na Liście Rekordów Guinnessa, w kategorii najbardziej kosztownych specjałów spożywczych. Za 25 tys. dolarów otrzymamy zmrożoną mieszankę kilkunastu rodzajów gorącej czekolady, oczywiście wytwarzanej ze szczególnie cenionych gatunków kakao z całego świata. Deser uzupełniają: bita śmietana, najdroższe czekoladowe trufle świata – La Madeline oraz płatki złota. Serwuje się go w kryształowym kielichu z wysadzaną diamentami bransoletą, a spożywa oczywiście złotą łyżeczką.

/ 8The Grand Opulence Sundae

Kolejny specjał z restauracji Serendipity 3. W pięknym, kryształowym pucharku dostajemy porcję lodów aromatyzowanych najlepszą wanilią pochodzącą z Madagaskaru, otulonych polewą z czekolady Amedei, wyrabianej ze szlachetnych ziaren wenezuelskiego kakao Porcelana oraz pokrytych płatkami 23-karatowego złota. W składzie specjału znajdziemy także kandyzowane owoce prosto z Paryża, czekoladowe trufle, marcepanowe wisienki z najsłynniejszych europejskich manufaktur oraz miseczkę ekskluzywnego kawioru deserowego Grand Passion. Koszt tych delicji? Tysiąc dolarów.

/ 8The Black Diamond

Dubaj, największe miasto Zjednoczonych Emiratów Arabskich, nieprzypadkowo uchodzi za światową stolicę luksusu. Najlepszym przykładem jest menu tutejszej kawiarni Scoopi, w której znajdziemy deser o wdzięcznej nazwie "Czarny diament". Za ponad 800 euro otrzymujemy lody aromatyzowane wanilią z Madagaskaru, wzbogacone najdroższym na świecie szafranem z Iranu, plasterkami czarnych włoskich trufli oraz płatkami jadalnego złota. Przysmak jest serwowany na porcelanowym pucharku sygnowanym przez Versace, z łyżeczką tej samej marki. Na pocieszenie warto dodać, że zastawę możemy zabrać do domu.

/ 8Golden Phoenix Cupcake

Kolejny niebotycznie drogi deser, którego smakiem możemy rozkoszować się podczas pobytu w Dubaju. Tutejszy lokal, Bloomsbury Cafe oferuje mufinkę kosztującą blisko… 70 tys. zł. Golden Phoenix Cupcake przyrządza się z organicznej mąki i masła przywożonego z Wielkiej Brytanii, wyselekcjonowanych ziaren wanilii prosto z Ugandy oraz uznawanej za najlepszą na świecie czekolady Amedei Porcelena. Jakby tego było mało, ciastko pokrywa warstwa 24-karatowego złota.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu