Idealny sernik – na pewno nie opadnie

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków. Występuje w wielu wariantach smakowych, ale upieczenie idealnego często spędza sen z powiek wielu pań domu. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jakie patenty zastosować, aby ciasto nie opadło?

Sposoby na idealny sernik
Źródło zdjęć: © 123RF

Sernik – produkty

Przede wszystkim należy zacząć od wysokiej jakości produktów, które będą w temperaturze pokojowej. To ważne, aby ciasto nie było wyrabiane na zimnych składnikach.

Aby masa była puszysta, wymieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką. Serniki nie lubią gwałtownego miksowania i napowietrzania.

Sernik – jak piec

Zasada pieczenia jest prosta: Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia tym lepiej. Oczywiście nie można też z tym przesadzać, optymalna temperatura to 120 – 160 stopni C.

Zobacz także: 30 lipca - międzynarodowy dzień sernika:

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawi, że wyjdzie on wyjątkowo smaczny. Pierwszy sposób mówi, aby postawić brytfankę z wodą pod formą z ciastem w piekarniku. Dzięki temu woda paruje i ciasto nie wysusza się podczas pieczenia.

Druga sprawdzona metoda jest bardziej pracochłonna, ale sprawia, że sernik smakuje wyśmienicie. Brytfankę wyłóż dokładnie folią aluminiową i wylej do niej masę serową. Tak przygotowaną formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzątkiem. Ta metoda pieczenia sernika nigdy nie zawodzi.

Co zrobić, aby ciasto nie opadło?

Sernik nie opadnie jeżeli podczas pieczenia wbijesz w ser 1-2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para.

Ciasto nie lubi także nagłej zmiany temperatury, dlatego po upieczeniu pozostaw je w piekarniku. Dzięki temu powoli osiągnie temperaturę pokojową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia