WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Idealny sernik – na pewno nie opadnie

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków. Występuje w wielu wariantach smakowych, ale upieczenie idealnego często spędza sen z powiek wielu pań domu. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jakie patenty zastosować, aby ciasto nie opadło?

Sposoby na idealny sernik
Źródło zdjęć: © 123RF

Sernik – produkty

Przede wszystkim należy zacząć od wysokiej jakości produktów, które będą w temperaturze pokojowej. To ważne, aby ciasto nie było wyrabiane na zimnych składnikach.

Aby masa była puszysta, wymieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką. Serniki nie lubią gwałtownego miksowania i napowietrzania.

Sernik – jak piec

Zasada pieczenia jest prosta: Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia tym lepiej. Oczywiście nie można też z tym przesadzać, optymalna temperatura to 120 – 160 stopni C.

Zobacz także: 30 lipca - międzynarodowy dzień sernika:

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawi, że wyjdzie on wyjątkowo smaczny. Pierwszy sposób mówi, aby postawić brytfankę z wodą pod formą z ciastem w piekarniku. Dzięki temu woda paruje i ciasto nie wysusza się podczas pieczenia.

Druga sprawdzona metoda jest bardziej pracochłonna, ale sprawia, że sernik smakuje wyśmienicie. Brytfankę wyłóż dokładnie folią aluminiową i wylej do niej masę serową. Tak przygotowaną formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzątkiem. Ta metoda pieczenia sernika nigdy nie zawodzi.

Co zrobić, aby ciasto nie opadło?

Sernik nie opadnie jeżeli podczas pieczenia wbijesz w ser 1-2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para.

Ciasto nie lubi także nagłej zmiany temperatury, dlatego po upieczeniu pozostaw je w piekarniku. Dzięki temu powoli osiągnie temperaturę pokojową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀