Idealny sernik – na pewno nie opadnie
Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków. Występuje w wielu wariantach smakowych, ale upieczenie idealnego często spędza sen z powiek wielu pań domu. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jakie patenty zastosować, aby ciasto nie opadło?
Sernik – produkty
Przede wszystkim należy zacząć od wysokiej jakości produktów, które będą w temperaturze pokojowej. To ważne, aby ciasto nie było wyrabiane na zimnych składnikach.
Aby masa była puszysta, wymieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką. Serniki nie lubią gwałtownego miksowania i napowietrzania.
Sernik – jak piec
Zasada pieczenia jest prosta: Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia tym lepiej. Oczywiście nie można też z tym przesadzać, optymalna temperatura to 120 – 160 stopni C.
Zobacz także: 30 lipca - międzynarodowy dzień sernika:
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawi, że wyjdzie on wyjątkowo smaczny. Pierwszy sposób mówi, aby postawić brytfankę z wodą pod formą z ciastem w piekarniku. Dzięki temu woda paruje i ciasto nie wysusza się podczas pieczenia.
Druga sprawdzona metoda jest bardziej pracochłonna, ale sprawia, że sernik smakuje wyśmienicie. Brytfankę wyłóż dokładnie folią aluminiową i wylej do niej masę serową. Tak przygotowaną formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzątkiem. Ta metoda pieczenia sernika nigdy nie zawodzi.
Co zrobić, aby ciasto nie opadło?
Sernik nie opadnie jeżeli podczas pieczenia wbijesz w ser 1-2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para.
Ciasto nie lubi także nagłej zmiany temperatury, dlatego po upieczeniu pozostaw je w piekarniku. Dzięki temu powoli osiągnie temperaturę pokojową.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl