Idealny sernik – na pewno nie opadnie

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków. Występuje w wielu wariantach smakowych, ale upieczenie idealnego często spędza sen z powiek wielu pań domu. Co zrobić, aby wyszedł idealny? Jakie patenty zastosować, aby ciasto nie opadło?

Sposoby na idealny sernik
Źródło zdjęć: © 123RF

Sernik – produkty

Przede wszystkim należy zacząć od wysokiej jakości produktów, które będą w temperaturze pokojowej. To ważne, aby ciasto nie było wyrabiane na zimnych składnikach.

Aby masa była puszysta, wymieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką. Serniki nie lubią gwałtownego miksowania i napowietrzania.

Sernik – jak piec

Zasada pieczenia jest prosta: Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia tym lepiej. Oczywiście nie można też z tym przesadzać, optymalna temperatura to 120 – 160 stopni C.

Zobacz także: 30 lipca - międzynarodowy dzień sernika:

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawi, że wyjdzie on wyjątkowo smaczny. Pierwszy sposób mówi, aby postawić brytfankę z wodą pod formą z ciastem w piekarniku. Dzięki temu woda paruje i ciasto nie wysusza się podczas pieczenia.

Druga sprawdzona metoda jest bardziej pracochłonna, ale sprawia, że sernik smakuje wyśmienicie. Brytfankę wyłóż dokładnie folią aluminiową i wylej do niej masę serową. Tak przygotowaną formę wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzątkiem. Ta metoda pieczenia sernika nigdy nie zawodzi.

Co zrobić, aby ciasto nie opadło?

Sernik nie opadnie jeżeli podczas pieczenia wbijesz w ser 1-2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para.

Ciasto nie lubi także nagłej zmiany temperatury, dlatego po upieczeniu pozostaw je w piekarniku. Dzięki temu powoli osiągnie temperaturę pokojową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują