Najbardziej tuczące potrawy wielkanocne

Święta wielkanocne to czas wielkiego obżarstwa. Uginające się od ciast, mięs i wędlin stoły zachęcają do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że beztroskie pochłanianie tych pyszności może dodać nam co najmniej kilka kilogramów.

Obraz

/ 11Czas obrżarstwa

Obraz
© archiwum

Święta wielkanocne to czas wielkiego obżarstwa. Uginające się od ciast, mięs i wędlin stoły zachęcają do jedzenia. Warto jednak pamiętać, że beztroskie pochłanianie tych pyszności może dodać nam co najmniej kilka kilogramów. Przedstawiamy 10 najbardziej tuczących wielkanocnych przysmaków.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Sałatka jarzynowa z majonezem

Obraz
© archiwum

Niby samo zdrowie - gotowane i świeże warzywa, zawierające mnóstwo witamin. Jednak sałatka warzywna jest zdradliwa. Zawiera bardzo tuczący majonez i (lub) śmietanę, dzięki czemu staje się prawdziwą bombą kaloryczną. 100 gramów sałatki to mniej więcej jedna porcja. I na tym powinniśmy poprzestać.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Schab pieczony

Obraz
© archiwum

Każde mięso jest kaloryczne. Schab nie jest tu wyjątkiem, choć to zazwyczaj mięso chude, praktycznie pozbawione tłuszczu. Pieczone jednak nasiąka dodanym podczas obróbki smalcem lub olejem. Możemy sobie pozwolić na plasterek czy dwa takiej domowej wędliny. Przy trzeciej porcji warto się dwa razy zastanowić.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Jajka w majonezie

Obraz
© archiwum

I tu znów głównym winowajcą kaloryczności jest majonez. A że ciężko oprzeć się zjedzeniu kilku jajek podczas wielkanocnego śniadania, to liczba przyjętych kalorii rośnie. Może warto więc zastąpić majonez chociażby sosem jogurtowym? Smak podobny, a właściwości tuczące o wiele mniejsze.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Babka piaskowa

Obraz
© archiwum

Bez babki nie ma prawdziwego stołu wielkanocnego. Jeśli ktoś lubi ciasta, nie jest w stanie "odpuścić sobie" zjedzenia kawałka tego świątecznego przysmaku. Uwaga jednak - łatwo przesadzić. Cukier i tłuszcz użyte podczas przygotowywania babki są wyjątkowo tuczące.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Sos tatarski

Obraz
© archiwum

Majonez w praktycznie najczystszej postaci. Łyżeczka sosu tu, kolejna łyżeczka tam i tak kalorie się zbierają. Sos tatarski w wersji tradycyjnej jest wyjątkowo zdradliwy. Dlatego też zastanówmy się, czy nie warto zrobić go w wersji light - zamiast majonezu jogurt lub niskotłuszczowa śmietana.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Kiełbasa biała

Obraz
© archiwum

Podsmażana biała kiełbasa już swoim zapachem zachęca mięsożerców do ucztowania. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jest wyjątkowo tłusta - przygotowuje się ją m.in. z podgardla. Dodatkowo smażenie, oczywiście w tłuszczu, dokłada kalorii. Jedna kiełbaska nie zaszkodzi, ale kolejne mogą już dodać kilka centymetrów w pasie.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Sernik wiedeński

Obraz
© archiwum

Tłusty twaróg, jajka, masło, cukier - piorunująca mieszanka. Niby sernik wygląda niewinnie, ale jednak jest jednym z najbardziej tuczących ciast. A że najczęściej jest wyjątkowo smaczny, nie wzbraniamy się przed dokładką. To błąd. Dokładnie pilnujmy, ile zjadamy, bo potem możemy się bardzo zdziwić patrząc na wagę.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

/ 11Szynka wieprzowa wędzona gotowana

Obraz
© archiwum

Tradycyjna wielkanocna szynka jest najlepsza jeśli otacza ją warstewka naturalnego tłuszczyku. Tłuszczyk ten ma wielu zwolenników. Jednak zawartość kalorii w szynce jest ogromna. 100 gramów to mniej więcej trzy, cztery plasterki. Warto więc, by nie kusić losu i podniebienia, zafundować sobie mniejszą szynkę, która szybko zniknie.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

10 / 11Pasztet pieczony

Obraz
© archiwum

Tłuste mięsa i podroby używane przy przygotowywaniu pasztetów zawierają mnóstwo cholesterolu. To jednak nie wszystko. Pasztety są trudne do strawienia, powodują zaparcia i odkładają się w postaci niemile widzianej oponki na brzuchu. A że domowe pasztety przygotowujemy głównie na święta, trudno im się oprzeć. Najlepiej więc upiec tylko jeden mały pasztet - dla podtrzymania tradycji.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

11 / 11Mazurek

Obraz
© archiwum

Nie ma na wielkanocnym stole potrawy bardziej kalorycznej niż to ciasto. Tradycyjny mazurek składa się z tłustego kruchego ciasta i polewy, najczęściej kajmakowej, czyli przygotowanej z tłustego mleka i monstrualnych ilości cukru. Mazurki są strasznie słodkie, co już powinno być ostrzeżeniem dla osób dbających o linię.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości