Najbardziej polska zupa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 4Jak ugotować krupnik?

Obraz
© 123RF.COM

Krupnik to tradycyjna polska zupa. Dawniej często gościł na stołach ubogiej ludności. Gotuje się go na mięsnym lub jarzynowym wywarze z kaszą i ziemniakami. Jest esencjonalny i sycący. Ile domów, tyle przepisów na krupnik. Zobaczcie, jakie wybrać mięso, która kasza będzie najsmaczniejsza i czy zabielać zupę śmietaną.

/ 4Smaczna i pożywna zupa

Obraz
© 123RF.COM

Swoją nazwę krupnik zawdzięcza krupom, czyli kaszy jęczmiennej. Zupa na esencjonalnym wywarze, zasypywana kaszą, gości nie tylko na polskich stołach. Możemy spróbować jej też na Białorusi, Litwie czy Ukrainie. Podstawą dobrego krupniku jest oczywiście wywar. Możemy ugotować go na golonce, wówczas zupa będzie nieco kleista, wieprzowych żeberkach lub kościach schabowych. W delikatniejsze i lżejszej wersji możemy użyć cielęcego mostku, korpusu kurczaka, skrzydełek drobiowych lub żołądków. Nie żałujmy warzyw – marchewki, pietruszki i selera. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

/ 4Jaką kaszę wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Krupnik zasypujemy kaszą jęczmienną. Do wyboru mamy pęczak, a więc całe ziarna, które zostały wyłuskane i wypolerowane, kaszę perłową, czyli ziarna pocięte na duże części oraz łamaną, dostępną w różnych grubościach. Najlepsza będzie kasza średniej grubości. Wrzucamy ją do wywaru i gotujemy al dente. Jeśli ktoś woli klarowny krupnik, powinien wcześniej dokładnie przepłukać kaszę na sicie zimną wodą, aż stanie się ona zupełnie przezroczysta. Do zupy dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Dla aromatu warto wrzucić kilka suszonych grzybków. Krupnik można także zabielić kwaśną śmietaną, nie jest to jednak konieczne.

/ 4Przepis na krupnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika