Najbardziej polska zupa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 4Jak ugotować krupnik?

Obraz
© 123RF.COM

Krupnik to tradycyjna polska zupa. Dawniej często gościł na stołach ubogiej ludności. Gotuje się go na mięsnym lub jarzynowym wywarze z kaszą i ziemniakami. Jest esencjonalny i sycący. Ile domów, tyle przepisów na krupnik. Zobaczcie, jakie wybrać mięso, która kasza będzie najsmaczniejsza i czy zabielać zupę śmietaną.

/ 4Smaczna i pożywna zupa

Obraz
© 123RF.COM

Swoją nazwę krupnik zawdzięcza krupom, czyli kaszy jęczmiennej. Zupa na esencjonalnym wywarze, zasypywana kaszą, gości nie tylko na polskich stołach. Możemy spróbować jej też na Białorusi, Litwie czy Ukrainie. Podstawą dobrego krupniku jest oczywiście wywar. Możemy ugotować go na golonce, wówczas zupa będzie nieco kleista, wieprzowych żeberkach lub kościach schabowych. W delikatniejsze i lżejszej wersji możemy użyć cielęcego mostku, korpusu kurczaka, skrzydełek drobiowych lub żołądków. Nie żałujmy warzyw – marchewki, pietruszki i selera. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

/ 4Jaką kaszę wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Krupnik zasypujemy kaszą jęczmienną. Do wyboru mamy pęczak, a więc całe ziarna, które zostały wyłuskane i wypolerowane, kaszę perłową, czyli ziarna pocięte na duże części oraz łamaną, dostępną w różnych grubościach. Najlepsza będzie kasza średniej grubości. Wrzucamy ją do wywaru i gotujemy al dente. Jeśli ktoś woli klarowny krupnik, powinien wcześniej dokładnie przepłukać kaszę na sicie zimną wodą, aż stanie się ona zupełnie przezroczysta. Do zupy dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Dla aromatu warto wrzucić kilka suszonych grzybków. Krupnik można także zabielić kwaśną śmietaną, nie jest to jednak konieczne.

/ 4Przepis na krupnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany