Jak ugotować krupnik?
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Dawniej często gościł na stołach ubogiej ludności. Gotuje się go na mięsnym lub jarzynowym wywarze z kaszą i ziemniakami. Jest esencjonalny i sycący. Ile domów, tyle przepisów na krupnik. Zobaczcie, jakie wybrać mięso, która kasza będzie najsmaczniejsza i czy zabielać zupę śmietaną.
Smaczna i pożywna zupa
Swoją nazwę krupnik zawdzięcza krupom, czyli kaszy jęczmiennej. Zupa na esencjonalnym wywarze, zasypywana kaszą, gości nie tylko na polskich stołach. Możemy spróbować jej też na Białorusi, Litwie czy Ukrainie. Podstawą dobrego krupniku jest oczywiście wywar. Możemy ugotować go na golonce, wówczas zupa będzie nieco kleista, wieprzowych żeberkach lub kościach schabowych. W delikatniejsze i lżejszej wersji możemy użyć cielęcego mostku, korpusu kurczaka, skrzydełek drobiowych lub żołądków. Nie żałujmy warzyw – marchewki, pietruszki i selera. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Jaką kaszę wybrać?
Krupnik zasypujemy kaszą jęczmienną. Do wyboru mamy pęczak, a więc całe ziarna, które zostały wyłuskane i wypolerowane, kaszę perłową, czyli ziarna pocięte na duże części oraz łamaną, dostępną w różnych grubościach. Najlepsza będzie kasza średniej grubości. Wrzucamy ją do wywaru i gotujemy al dente. Jeśli ktoś woli klarowny krupnik, powinien wcześniej dokładnie przepłukać kaszę na sicie zimną wodą, aż stanie się ona zupełnie przezroczysta. Do zupy dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki. Dla aromatu warto wrzucić kilka suszonych grzybków. Krupnik można także zabielić kwaśną śmietaną, nie jest to jednak konieczne.
Przepis na krupnik
Składniki: 2 litry wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, porcja mięsa (np. golonka, udko kurczaka, mostek cielęcy), 4 ziemniaki, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 3 łyżki kwaśnej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: mięso opłucz i oczyść, zalej zimną wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki. Do wywaru mięsnego włóż pietruszkę, selera i przyprawy. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i ziemniaki. Podgotuj, wsyp kaszę i ugotuj, aż stanie się miękka. Zdejmij z ognia, zabiel śmietaną. Podawaj z natką pietruszki.