Najbardziej kaloryczne owoce

Owoce stanowią element wielu diet odchudzających. W końcu sałatki owocowe to najpopularniejszy deser modelek. Niestety nie wszystkie zawierają tak niewiele kalorii, jak powszechnie sądzimy. Niektóre z nich dostarczają nam całkiem sporo energii. Nie znaczy to jednak, że tych owocowych wyjątków powinniśmy unikać. Choć ich wartość energetyczna jest stosunkowo wysoka, większość z nich to prawdziwe bomby witaminowe pełne cennych składników odżywczych. Ważne jednak, by zachować umiar i pamiętać o kilku podstawowych zasadach i pułapkach.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Zachowaj umiar

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce stanowią element wielu diet odchudzających. W końcu sałatki owocowe to najpopularniejszy deser modelek. Niestety nie wszystkie zawierają tak mało kalorii, jak powszechnie sądzimy. Niektóre z nich dostarczają nam całkiem sporo energii. Nie znaczy to jednak, że tych owocowych wyjątków powinniśmy unikać. Choć ich wartość energetyczna jest stosunkowo wysoka, większość z nich to prawdziwe bomby witaminowe pełne cennych składników odżywczych. Ważne jednak, by zachować umiar i pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Ile cukru pod skórką?

Obraz
© Shutterstock.com

Za kaloryczność owoców w większości przypadków odpowiada wysoka zawartość cukrów. - W przeciwieństwie do warzyw, im bardziej dojrzały jest owoc, tym tych cukrów jest więcej. Słodycz stanowi w tym przypadku wabik dla ptaków, które roznoszą owocowe pestki, cukier sprzyja więc rozmnażaniu roślin - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną - barbaradabrowska.pl. - Unikajmy więc owoców przejrzałych, np. bananów z brązowymi plamkami na skórce.

/ 11Słodkie koncentraty

Obraz
© Shutterstock.com

Suszone owoce to bardzo zdrowa i polecana przez specjalistów przekąska. Pod warunkiem jednak, że na drugie śniadanie zjemy trzy suszone figi czy małą garstkę rodzynek, a nie całą torebkę. - Suszone owoce, podobnie jak świeżo wyciskane soki, są bardzo zdradliwą dietetyczną pułapką. Większość osób nie pamięta bowiem o tym, że są to "owocowe koncentraty" - wyjaśnia specjalistka. - Wystarczy porównać 5 świeżych moreli i 5 suszonych. Zawierają dokładnie tyle samo cukru, są równie kaloryczne. Z suszonych usunięto jedynie wodę. O ile jednak po zjedzeniu 5 świeżych owoców czujemy się nasyceni, garstki suszonych nawet nie zauważamy, więc zazwyczaj zjadamy ich znacznie więcej - tłumaczy ekspertka. - Podobnie jest z sokami. Najczęściej nie zastanawiamy się, że na jedną szklankę potrzeba przynajmniej 2-3 owoców, a rzadko kiedy poprzestajemy na jednej. Nie znaczy to oczywiście, że świeże soki są tuczące i powinniśmy z nich zrezygnować. Wprost przeciwnie, to samo dobro. Trzeba jednak pamiętać, że już szklanka soku
zaspokaja, a nawet przekracza, jednorazowe zapotrzebowanie na owoce, które wynosi 300-350 g.

/ 11Cukier w wodzie

Obraz
© Shutterstock.com

Uważać należy też na owoce, które składają się niemal wyłącznie z wody - zazwyczaj zjadamy ich naprawdę sporo. - Doskonałym przykładem jest tu król lata, czyli arbuz. Nie jest specjalnie kaloryczny, w 100 gramach zawiera 36 kcal. Jednak typowa łódeczka, którą zjadamy ma 300-350 g, a więc przeszło 100 kcal. A że arbuz cudownie orzeźwia, w upalny dzień mało kto poprzestaje na jednej tylko porcji - przestrzega Barbara Dąbrowska-Górska.

/ 11Tłuste awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.

/ 11Skrobiowy banan

Obraz
© Shutterstock.com

W porównaniu do większości owoców sporo kalorii ma też banan. Jednak i on jest wyjątkiem w swojej grupie. - 100 g banana to 95 kcal i 23,5 g węglowodanów. Jest bogaty nie tylko w cukry proste, ale przede wszystkim ma bardzo dużo skrobi - mówi specjalistka ds. żywienia człowieka. - Dzięki temu jest zdecydowanie wolniej trawiony niż inne owoce. To przekąska dla sportowców - powoli podnosi poziom glukozy we krwi, dostarcza energii na dłuższy czas i daje uczucie sytości nie tylko na chwilę. Warto też pamiętać o sporej ilości potasu - podkreśla dietetyczka. - Nie jedzmy jednak bananów przejrzałych, na których pojawiają się już brązowe plamki. Im dojrzalszy owoc, tym mniej w nim skrobi, a więcej cukrów prostych.

/ 11Figi nie tylko suszone

Obraz
© Shutterstock.com

W Polsce spożywamy najczęściej suszone figi, więc cukier jest w nich skoncentrowany. Jednak świeże owoce też są stosunkowo wysokokaloryczne. - 100 g fig to 74 kcal i sporo cukru - aż 19,2 g. Jednak jedzone w rozsądnych ilościach mają korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim za sprawą rozpuszczalnego błonnika. Wspomagają pracę układu pokarmowego i pomagają pozbyć się zaparć. Równocześnie obniżają poziom złego cholesterolu - ocenia dietetyczka.

/ 11Winne winogrona

Obraz
© Shutterstock.com

Słynące ze swojej słodyczy winogrona także znajdują się wysoko na liście kalorycznych owoców. Mają 69 kcal i 17,6 g cukru w stugramowej porcji. - O ile jasne winogrona to tak naprawdę woda, błonnik i trochę witamin, o tyle ciemne owoce, mimo dużej zawartości cukru, zdecydowanie warto polecić. Zawierają one bowiem bardzo cenny polifenol - resweratrol, który jest silnym przeciwutleniaczem znanym z działania przeciwnowotworowego i korzystnego wpływu na serce - wyjaśnia Barbara Dąbrowska-Górska. - Z tego względu zdecydowanie nie powinniśmy unikać winogron.

/ 11Lato z czereśniami

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc kiedy można, objadamy się nimi na całego. Lepiej jednak sięgać po nie częściej, ale ograniczyć się do mniejszych porcji. - Chyba każdy, kto w dzieciństwie miał okazję pałaszować owoce prosto z drzewa, wie czym grozi zjedzenie zbyt wielu czereśni. Ból brzucha murowany. Jeśli jednak nie planujemy zjeść za jednym posiedzeniem łubianki owoców, a poprzestaniemy na niewielkiej miseczce, odniesiemy z tego same korzyści - mówi specjalistka. - Czereśnie działają moczopędnie. Dobrze służą nerkom, ułatwiając i przyspieszając usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Dodatkowo te słodkie owoce są zasadotwórcze, a biorąc pod uwagę, że większość z nas ma problemy z zakwaszeniem organizmu, to cenna właściwość - dodaje Dąbrowska-Górska. - Pamiętajmy jednak, że umiar to podstawa. 100 g czereśni to 61 kcal i 14,6 g cukru.

10 / 11Kwaśne kiwi

Obraz
© Shutterstock.com

Zazwyczaj sprawdza się zasada, że im słodszy owoc, tym większa zawartość cukru, a tym samym więcej kalorii. Kwaśne cytrusy cukru mają zdecydowanie mniej. Wyjątek stanowi kiwi. Ten owoc zawiera prawie tyle cukru, co słodkie czereśnie - 13,9 g (56 kcal w 100 g). - Kiwi nie jest jednak owocem, który jada się w dużych ilościach, nie trzeba się więc obawiać niekorzystnego wpływu na zdrowie i figurę. Warto też pamiętać, że jedno średnie kiwi zapewnia dzienną dawkę witaminy C - tłumaczy dietetyczka.

11 / 11Między gruszką a ananasem

Obraz
© Shutterstock.com

Pod względem energetycznym gruszka i ananas wiele się nie różnią. Oba owoce mają 54 kcal w 100 gramach, gruszka zawiera jednak trochę więcej cukru (14,4 g) niż ananas (13,6 g). - Świeży ananas nie jest w Polsce zbyt popularny, częściej sięgamy po owoce z puszki. Tu jednak zalecam dużą ostrożność, gdyż zalewa jest najczęściej dodatkowo słodzona, dzięki czemu taki owoc może mieć nawet dwa razy więcej kalorii niż świeży - przestrzega Barbara Dąbrowska-Górska. - Wiele osób wierzy, że ananas ma działanie odchudzające. To nieprawda. Jednak dzięki bromelinie, enzymowi proteolitycznemu, faktycznie ułatwia trawienie. Z kolei gruszka to owocowy średniak. Jak wszystkie owoce zawiera trochę witamin i minerałów, jednak nic jej szczególnie nie wyróżnia. Jedyne o czym warto wspomnieć, to trochę wyższy poziom potasu i błonnika - ocenia ekspertka.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości