Jak wybrać najlepszą herbatę?

Herbata jest naparem przyrządzanym z liści i pąków roślin należących do rodzaju kamelia. Nazwa ta odnosi się też napary z różnych ziół lub suszu owocowego.

Parzenie herbatyCzarna, czerwona, zielona, biała - jak wybrać najlepszą herbatę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©weyo - stock.adobe.com

Herbata – rodzaje i właściwości

Polska nazwa herbata pochodzi z od łacińskiego herba thea, gdzie herba oznacza ziele, a thea to nazwa rodzaju, do którego dawniej zaliczano kamelie. Można wyróżnić herbatę czarną, zieloną, białą, żółtą, pu-erh, herbaty aromatyzowane i prasowane.

  • Herbatę czarną otrzymuje się w wyniku procesów takich jak więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Najlepsza jakościowo herbata powstaje z małych liści rosnących na dole krzewu. Wykorzystuje się również duże liście z jego dolnych części, ale też pyłu herbacianego, uznawanego za najgorszy jakościowo i będącego składnikiem herbaty ekspresowej. Do popularnych gatunków herbaty czarnej należą assam, yunnan, darjeeling i ceylon.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

  • Herbata zielona przyrządzana jest z liści herbaty chińskiej, których nie poddaje się fermentacji, a jedynie suszy po zerwaniu. Herbaty zielonej nie powinno zalewać się wrzątkiem ani parzyć zbyt długo, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego smaku. Zazwyczaj preferowana temperatura parzenia waha się w granicach 60–90 stopni, a czas powinien wynosić 2–3 minuty. Zieloną herbatę można parzyć nawet dwa albo trzy razy. Suche liście zielonej herbaty zawierają nawet dwa razy więcej kofeiny niż ziarna kawy, ale jej ilość w gotowym naparze zależy od sposobu przygotowania oraz ilości wykorzystanego produktu. Herbata zielona jest znana z pozytywnego wpływu na zdrowie. Poleca się ją na odchudzanie, ponieważ zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. Badania wskazują, że herbata zielona zwiększa wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. Zielonej herbacie przypisuje się właściwości takie jak zapobieganie niektórym rodzajom raka, chorobom naczyniowym, chorobie Alzheimera czy Parkinsona; ma też leczyć stwardnienie rozsiane, redukować cholesterol i zwalczać wolne rodniki – ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby te teorie.
  • Herbata biała powstaje ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej, którą zbiera się wczesną wiosną i suszy na słońcu. Kolor zaparzonej herbaty nie jest biały, jak sugeruje nazwa, ale żółtawy; białe są za to pączki rośliny, z której otrzymuje się tę herbatę. Biała herbata zawiera polifenole i również uważa się, że korzystnie wpływa na zdrowie. Spośród herbat to w herbacie białej można znaleźć najwięcej kofeiny.
  • Herbata żółta jest produkowana podobnie jak biała, ale suszy się ją dłużej, co nadaje jej inny, cierpki smak, ale słodkawy. Napar jest słomiano-żółty, pachnie intensywnie i orzeźwiająco. Zawartość kofeiny w herbacie żółte jest niższa nić 1 proc.
  • Herbata pu-erh to herbata czerwona z chińskiej prowincji Yunnan , którą poddaje się fermentacji i leżakowaniu. Można ją przechowywać nawet 50 lat, podczas gdy inne herbaty około roku. Herbata pu-erh ma wyrazisty zapach i aromat.
  • Herbata ulung, zwana też niebieską albo turkusową, pochodzi z Chin i Tajwanu. Jej zbiór ma miejsce w ściśle określonym czasie, a liście poddaje się lekkiej fermentacji. Zawiera dużo taniny i katechin, ale niewiele kofeiny. Ulungi można parzyć wiele razy, lepsze gatunki nawet powyżej dwudziestu.

Do herbat aromatyzowanych należy Earl Grey i lapsang souchong. Powstają przez wymieszanie liści różnych herbat z dodatkowymi aromatami: płatkami kwiatów i owocowymi esencjami. Herbaty aromatyzowane nie są naparami ziołowymi. Herbaty prasowane również mogą należeć do różnych gatunków, a prasuje się je tak, by nabierały kształtu kulek, kostek, gniazd, walców i miseczek.

Herbata – negatywne działanie

Przy częstym spożyciu herbata może niekorzystne działanie ze względu na zawartość fluoru i glinu w herbatach fermentowanych. Zbyt duża ilość kofeiny może osłabiać pamięć i powodować niepokój, a szczawiany mogą uszkadzać nerki. Nie powinno się wypijać więcej niż litr herbaty dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita