Jak wybrać najlepszą herbatę?

Herbata jest naparem przyrządzanym z liści i pąków roślin należących do rodzaju kamelia. Nazwa ta odnosi się też napary z różnych ziół lub suszu owocowego.

Parzenie herbatyCzarna, czerwona, zielona, biała - jak wybrać najlepszą herbatę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©weyo - stock.adobe.com

Herbata – rodzaje i właściwości

Polska nazwa herbata pochodzi z od łacińskiego herba thea, gdzie herba oznacza ziele, a thea to nazwa rodzaju, do którego dawniej zaliczano kamelie. Można wyróżnić herbatę czarną, zieloną, białą, żółtą, pu-erh, herbaty aromatyzowane i prasowane.

  • Herbatę czarną otrzymuje się w wyniku procesów takich jak więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Najlepsza jakościowo herbata powstaje z małych liści rosnących na dole krzewu. Wykorzystuje się również duże liście z jego dolnych części, ale też pyłu herbacianego, uznawanego za najgorszy jakościowo i będącego składnikiem herbaty ekspresowej. Do popularnych gatunków herbaty czarnej należą assam, yunnan, darjeeling i ceylon.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

  • Herbata zielona przyrządzana jest z liści herbaty chińskiej, których nie poddaje się fermentacji, a jedynie suszy po zerwaniu. Herbaty zielonej nie powinno zalewać się wrzątkiem ani parzyć zbyt długo, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego smaku. Zazwyczaj preferowana temperatura parzenia waha się w granicach 60–90 stopni, a czas powinien wynosić 2–3 minuty. Zieloną herbatę można parzyć nawet dwa albo trzy razy. Suche liście zielonej herbaty zawierają nawet dwa razy więcej kofeiny niż ziarna kawy, ale jej ilość w gotowym naparze zależy od sposobu przygotowania oraz ilości wykorzystanego produktu. Herbata zielona jest znana z pozytywnego wpływu na zdrowie. Poleca się ją na odchudzanie, ponieważ zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. Badania wskazują, że herbata zielona zwiększa wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. Zielonej herbacie przypisuje się właściwości takie jak zapobieganie niektórym rodzajom raka, chorobom naczyniowym, chorobie Alzheimera czy Parkinsona; ma też leczyć stwardnienie rozsiane, redukować cholesterol i zwalczać wolne rodniki – ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby te teorie.
  • Herbata biała powstaje ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej, którą zbiera się wczesną wiosną i suszy na słońcu. Kolor zaparzonej herbaty nie jest biały, jak sugeruje nazwa, ale żółtawy; białe są za to pączki rośliny, z której otrzymuje się tę herbatę. Biała herbata zawiera polifenole i również uważa się, że korzystnie wpływa na zdrowie. Spośród herbat to w herbacie białej można znaleźć najwięcej kofeiny.
  • Herbata żółta jest produkowana podobnie jak biała, ale suszy się ją dłużej, co nadaje jej inny, cierpki smak, ale słodkawy. Napar jest słomiano-żółty, pachnie intensywnie i orzeźwiająco. Zawartość kofeiny w herbacie żółte jest niższa nić 1 proc.
  • Herbata pu-erh to herbata czerwona z chińskiej prowincji Yunnan , którą poddaje się fermentacji i leżakowaniu. Można ją przechowywać nawet 50 lat, podczas gdy inne herbaty około roku. Herbata pu-erh ma wyrazisty zapach i aromat.
  • Herbata ulung, zwana też niebieską albo turkusową, pochodzi z Chin i Tajwanu. Jej zbiór ma miejsce w ściśle określonym czasie, a liście poddaje się lekkiej fermentacji. Zawiera dużo taniny i katechin, ale niewiele kofeiny. Ulungi można parzyć wiele razy, lepsze gatunki nawet powyżej dwudziestu.

Do herbat aromatyzowanych należy Earl Grey i lapsang souchong. Powstają przez wymieszanie liści różnych herbat z dodatkowymi aromatami: płatkami kwiatów i owocowymi esencjami. Herbaty aromatyzowane nie są naparami ziołowymi. Herbaty prasowane również mogą należeć do różnych gatunków, a prasuje się je tak, by nabierały kształtu kulek, kostek, gniazd, walców i miseczek.

Herbata – negatywne działanie

Przy częstym spożyciu herbata może niekorzystne działanie ze względu na zawartość fluoru i glinu w herbatach fermentowanych. Zbyt duża ilość kofeiny może osłabiać pamięć i powodować niepokój, a szczawiany mogą uszkadzać nerki. Nie powinno się wypijać więcej niż litr herbaty dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika