Piję herbatę z tej przyprawy. Trzyma cukier w ryzach i obniża cholesterol
Coraz częściej pijemy napary nie tylko z herbaty, ale także z ziół i przypraw, które dawniej były stosowane jedynie jako dodatek do dań i wypieków. Ze skarbów z kuchennej szafki warto zrobić dobry użytek, zwłaszcza jeśli przechowujesz je w otwartych, tylko zawiniętych torebkach ze sklepu. Napar z goździków nie tylko pomaga w przypadku infekcji, ale także w codziennej profilaktyce.
Goździki od lat stosowane są w medycynie naturalnej, przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Zawarte w nich olejki eteryczne, takie jak eugenol, pomagają w walce z bólem głowy i zęba, a także z infekcją górnych dróg oddechowych. Pobudzają kwasy żołądkowe do pracy, wspomagając również procesy trawienne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciecierzyca tikka masala
W jaki sposób goździki są pomocne dla cukrzyków?
Informacje na temat właściwości goździków wynikają z badań przeprowadzonych na zwierzętach. Naukowcy nadal sprawdzają, w jaki sposób eugenol, czyli główny olejek eteryczny zawarty w goździkach, wpływa na zdrowie ludzi. Jednak dotychczas przeprowadzone badania wykazują, że związki zawarte w goździkach mogą stymulować komórki do większej produkcji insuliny, która odpowiada za transport glukozy.
Doktor Marek Skoczylas w swoim poradniku odnośnie zdrowej diety pisze również o tym, że:
związki zawarte w tej przyprawie ograniczają aktywność enzymu rozkładającego węglowodany złożone do glukozy. Przyczynia się to do spowolnienia trawienia i wchłaniania glukozy, zmniejszając glikemię poposiłkową. Dodatkowo goździki poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny (za: marekskoczylas.pl).
Wpływ przyprawy na poziom cholesterolu LDL
Goździki w codziennej profilaktyce mogą przyczynić się również do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. To ważna informacja dla osób walczących z wysokim poziomem cholesterolu LDL, który jest najczęstszą przyczyną nadciśnienia.
Badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że goździki mogą wpływać na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, które mają związek ze wzrostem poziomu cholesterolu LDL. Dodatkowo zwiększają udział "dobrego" cholesterolu HDL, pomagając usunąć "zły" cholesterol.
Dawkowanie i ograniczenia
Goździków nie trzeba jeść w całości – chociaż nie jest to szkodliwe, wystarczy żucie lub spożywanie naparu z tej przyprawy. Dawka zalecana przez dietetyków to 2 goździki dziennie lub 1 szklanka naparu, przygotowanego z 1 łyżeczki przyprawy. Do przygotowania herbatki możesz użyć całych lub zmielonych goździków. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Następnie przecedź napar i pij w ilości ok. 100 ml maksymalnie 3 razy dziennie.
Napar z goździków nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Ostrożność powinny zachować również osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi, chorujące na nadciśnienie i hipoglikemię. Przyprawa spożywana w nadmiernych ilościach może wchodzić w interakcję z lekami na nadciśnienie lub wywoływać inne niepożądane efekty sercowo-naczyniowe. U niektórych osób napar może wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego decydując się na zmianę w diecie, zacznij od małej próbnej dawki i sprawdź, jak działa na twój organizm.
Woda goździkowa w kosmetyce
Po przestudzeniu, napar z goździków możesz wykorzystać do przemywania skóry twarzy. Właściwości antybakteryjne przyprawy sprawiają, że taka mieszanka dokładnie oczyszcza pory, a przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek. Woda goździkowa może wspomóc redukcję pierwszych zmarszczek, jednak trzeba mieć świadomość tego, że u każdej osoby rezultat może być inny – mniej lub bardziej zauważalny.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.