Musli a granola - co jest zdrowsze?

Mieszanka płatków zbożowych, orzechów, bakalii i suszonych owoców ? znana pod nazwą musli ? to produkt od lat spożywany na śniadanie przez ludzi na całym świecie. Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się również granola. Czym musli różni się od granoli i co jest zdrowsze?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

– Musli i granola to podobne do siebie produkty, najlepsze na śniadanie lub przekąski w ciągu dnia. Różnią się pochodzeniem, technologią produkcji, składem i wartością odżywczą – tłumaczy Dominika Gandziarek, dietetyk Naturhouse. Specjalistka dodaje, że zarówno w skład musli, jak i granoli może wchodzić mieszanka płatków zbożowych, np. pszennych, owsianych czy kukurydzianych, dodatek orzechów, suszonych owoców, otrąb i zarodków pszennych. – Oba produkty stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku – dodaje Dominika Gandziarek.

Co wiemy o musli…

Musli prawdopodobnie wymyślił szwajcarski lekarz dr Maximilian Bircher-Benner dla pacjentów swojego szpitala – szacuje się, że miało to miejsce ok. 1906 roku. Niewykluczone, że inspiracją dla tego produktu były zwyczaje górskich pasterzy mieszkających w Alpach, którzy w porannym i wieczornym posiłku mieszali ze sobą mleko, ziarna owsa, jagody i kaszę. W ten sposób powstał produkt lekkostrawny, który szybko zdobył uznanie m.in. w wojsku, hotelach, internatach czy... więzieniach. W końcu musli zyskało sławę na całym świecie jako posiłek zdrowy i smaczny.

Musli wśród Polaków ma wielu zwolenników. „Lubię komponować własne musli, szczególnie w pracy do jogurtu. Kupuję płatki kukurydziane, pszenne albo owsiane i mieszam jakieś pół na pół. Lubię dużo różnych dodatków, więc dodaję małą paczkę rodzynek, migdałów, czasem pestek dyni. Do tego dobry jogurt naturalny i gotowe. Czasem, jak mam ochotę na słodszą przekąskę, to do takiego jogurtu z musli dodaję małą łyżeczkę jasnego cukru trzcinowego” – pisze jedna z internautek na forum dyskusyjnym.

Z badań analityków Euromonitor International wynika, że to właśnie na musli popyt będzie rósł najszybciej. Analitycy szacują, że łączna sprzedaż płatków zbożowych, w tym musli, będzie się zwiększać w Polsce w najbliższych latach przeciętnie o 5 proc. rocznie.

… i o granoli

W Polsce granola nie dorównuje popularnością musli, choć tradycję ma dłuższą. Prawdopodobnie została wymyślona w 1894 roku w Dansville w stanie Nowy Jork przez doktora Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium. Co ciekawe, podobne płatki wymyślił również John Harvey Kellogg – były one znane pod nazwą „Granula”, jednak ostatecznie zmieniono ją na „Granola”.

Granola – tak jak musli – to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów czy suszonych owoców. – Dodatkowo granola jest opiekana z dodatkiem miodu i tłuszczu, dlatego ma chrupiącą strukturę i słodką glazurę – tłumaczy Dominika Gandziarek. Specjalistka dodaje, że sposób produkcji sprawia, że zawiera ona większą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, a także jest bardziej kaloryczna. Dla porównania: 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii, podczas gdy 100 gramów musli ma ich 322. Kaloryczność uzależniona jest również od zawartości dodatków.

Które zdrowsze?

Oba produkty najlepiej podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie albo jako przekąskę. Granola częściej jest za to wykorzystywana jako składnik ciast, deserów czy batoników. Ze względu na sposób przygotowania musli i granoli ten pierwszy produkt wydaje się nieco zdrowszy, a przede wszystkim wskazany dla osób na diecie.

– Dbającym o szczupłą sylwetkę polecam przygotowanie posiłku na bazie musli naturalnego z dodatkiem świeżych owoców, nasion słonecznika, pestek dyni, orzechów z jogurtem naturalnym lub chudym mlekiem do 1,5 proc. tłuszczu. Wzbogaci to produkt o witaminy antyoksydacyjne i składniki mineralne, głównie wapń – twierdzi Dominika Gandziarek.

Granolę także można przygotować samodzielnie, do płatków owsianych dodając małą ilość masła, jabłko bez skórki pokrojone w kostkę z kilkoma łyżkami miodu. Tak przygotowaną masę należy zapiekać w temperaturze 120 stopni, aż płatki lekko zbrązowieją. Do przygotowanej granoli można dodać ulubione dodatki. – To zdrowsza alternatywa gotowego produktu, ponieważ mamy pod kontrolą zawartość tłuszczu i cukru – sumuje Dominika Gandziarek.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę