Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi. Zdrowszy pomysł na ciasto
Murzynek to ciasto, które kojarzy się ze smakami dzieciństwa i domowymi wypiekami. Poniższe propozycja jest nieco zdrowsza od klasycznej - część mąki zastąpiono bowiem czerwoną fasolą. Sprawdzony przepis z bloga* "Ugotowane - Pozamiatane".*
Kamila Tokarska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- puszka czerwonej fasoli – odsączona
- 3 łyżki kakao
- łyżka kawy zbożowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Przepis
Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce z kakao, kawą zbożową, sodą i cynamonem. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół). Kiedy murzynek ostygnie, polać go polewą czekoladową. Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek sezonowymi owocami.
Zobacz także: migdałowe ciasto ze śliwkami - proste i szybkie
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl