Muffiny z prosciutto i ajvarem. Wytrawne babeczki na śniadanie
Muffiny jadamy raczej na słodko, a przecież to świetna przekąska, gotowa do zabrania do pracy czy do szkoły. Z prosciutto i ajvarem smakują wyjątkowo, a zapach gorącego ajvaru i dojrzewającej szynki będzie roznosił się po całej kuchni już w trakcie pieczenia babeczek.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła
- 70 ml mleka
- 200 ml jogurtu
- 1 jajko
- 1 łyżka ajvaru (łagodnego lub ostrego)
- 100 g startego parmezanu
- 45 g szynki prosciutto lub pancetty (można zastąpić zwykłą wędzoną szynką)
- ½ łyżki oliwy
- przyprawy: ½ łyżeczki bazylii, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- Mąkę przesiać do miski i dodać sól wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wsypać przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
- W osobnej misce wymieszać roztopione masło, oliwę, jajko, jogurt, mleko i ajvar.
- Ser zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić lub porwać na małe kawałki.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie rózgą lub mikserem.
- Wrzucić dodatki i ponownie wymieszać, a następnie przełożyć gotowe ciasto do foremek na muffiny.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze