Trwa ładowanie...
d2mxo0g

Muffiny z prosciutto i ajvarem. Wytrawne babeczki na śniadanie

Przepis

Muffiny jadamy raczej na słodko, a przecież to świetna przekąska, gotowa do zabrania do pracy czy do szkoły. Z prosciutto i ajvarem smakują wyjątkowo, a zapach gorącego ajvaru i dojrzewającej szynki będzie roznosił się po całej kuchni już w trakcie pieczenia babeczek.

1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
Muffiny z prosciutto i ajvarem
123RF
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 70 ml mleka
  • 200 ml jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ajvaru (łagodnego lub ostrego)
  • 100 g startego parmezanu
  • 45 g szynki prosciutto lub pancetty (można zastąpić zwykłą wędzoną szynką)
  • ½ łyżki oliwy
  • przyprawy: ½ łyżeczki bazylii, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przepis
  • Mąkę przesiać do miski i dodać sól wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wsypać przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
  • W osobnej misce wymieszać roztopione masło, oliwę, jajko, jogurt, mleko i ajvar.
  • Ser zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić lub porwać na małe kawałki.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie rózgą lub mikserem.
  • Wrzucić dodatki i ponownie wymieszać, a następnie przełożyć gotowe ciasto do foremek na muffiny.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Muffiny z prosciutto i ajvarem. Wytrawne babeczki na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mxo0g

Podziel się opinią

Share
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów
d2mxo0g