Mrożenie i rozmrażanie masła. Jak to zrobić prawidłowo?

Często przygotowujemy sobie więcej porcji jedzenia, aby starczyło na kilka dni. Wtedy zwykle resztę zamrażamy, aby móc skorzystać w kolejnych dniach, a nawet miesiącach. Czy wiesz o tym, że zamrażać można także produkty, które zwykle nie lądują w naszej zamrażarce? Mowa np. o maśle.

MasłoNiewiele osób wie, że masło można mrozić
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Szkoda marnować żywność, dlatego, jeśli wiemy, że nie wykorzystamy czegoś przed upływem terminu przydatności do spożycia, warto to zamrozić. Do przechowywania w ujemnej temperaturze nadaje się nawet masło i inne mleczne przetwory.

Masło - jak mrozić?

Masło lub margarynę przed zamrożeniem najlepiej owinąć w folię aluminiową. Tak przygotowany produkt możemy przechowywać w zamrażarce od 6 do 9 miesięcy. Jak prawidłowo rozmrozić masło? Należy je wyjąć z zamrażalnika i przełożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie będzie gotowe do użycia.

Półtwarde sery przed mrożeniem również owijamy w folię aluminiową. Wcześniej warto je pokroić na plastry (nie grubsze niż 2,5 cm).

Zamrozić możemy także chudy twaróg. Mleko (pasteryzowane) i nabiał najlepiej rozmrażać powoli w lodówce. Jak mrozić mleko? Warto przelać je do niewielkiego, szczelnie zamkniętego pojemnika, aby nie przeszło innymi zapachami. Po zamrożeniu na jego powierzchni pojawi się warstwa lodu, która po odtajaniu mleka może być wyczuwalna.

Po rozmrożeniu mleko należy od razu zużyć. Pamiętajmy także, by nie zamrażać ponownie rozmrożonych produktów, ponieważ grozi to poważnym zatruciem pokarmowym. Do mrożenia nie nadają się kefiry, jogurty czy kwaśne mleko.

Masło ghee

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja