Mrożenie i rozmrażanie masła. Jak to zrobić prawidłowo?
Często przygotowujemy sobie więcej porcji jedzenia, aby starczyło na kilka dni. Wtedy zwykle resztę zamrażamy, aby móc skorzystać w kolejnych dniach, a nawet miesiącach. Czy wiesz o tym, że zamrażać można także produkty, które zwykle nie lądują w naszej zamrażarce? Mowa np. o maśle.
Szkoda marnować żywność, dlatego, jeśli wiemy, że nie wykorzystamy czegoś przed upływem terminu przydatności do spożycia, warto to zamrozić. Do przechowywania w ujemnej temperaturze nadaje się nawet masło i inne mleczne przetwory.
Masło - jak mrozić?
Masło lub margarynę przed zamrożeniem najlepiej owinąć w folię aluminiową. Tak przygotowany produkt możemy przechowywać w zamrażarce od 6 do 9 miesięcy. Jak prawidłowo rozmrozić masło? Należy je wyjąć z zamrażalnika i przełożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie będzie gotowe do użycia.
Półtwarde sery przed mrożeniem również owijamy w folię aluminiową. Wcześniej warto je pokroić na plastry (nie grubsze niż 2,5 cm).
Zamrozić możemy także chudy twaróg. Mleko (pasteryzowane) i nabiał najlepiej rozmrażać powoli w lodówce. Jak mrozić mleko? Warto przelać je do niewielkiego, szczelnie zamkniętego pojemnika, aby nie przeszło innymi zapachami. Po zamrożeniu na jego powierzchni pojawi się warstwa lodu, która po odtajaniu mleka może być wyczuwalna.
Po rozmrożeniu mleko należy od razu zużyć. Pamiętajmy także, by nie zamrażać ponownie rozmrożonych produktów, ponieważ grozi to poważnym zatruciem pokarmowym. Do mrożenia nie nadają się kefiry, jogurty czy kwaśne mleko.