Mrożenie i rozmrażanie masła. Jak to zrobić prawidłowo?

Często przygotowujemy sobie więcej porcji jedzenia, aby starczyło na kilka dni. Wtedy zwykle resztę zamrażamy, aby móc skorzystać w kolejnych dniach, a nawet miesiącach. Czy wiesz o tym, że zamrażać można także produkty, które zwykle nie lądują w naszej zamrażarce? Mowa np. o maśle.

MasłoNiewiele osób wie, że masło można mrozić
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Szkoda marnować żywność, dlatego, jeśli wiemy, że nie wykorzystamy czegoś przed upływem terminu przydatności do spożycia, warto to zamrozić. Do przechowywania w ujemnej temperaturze nadaje się nawet masło i inne mleczne przetwory.

Masło - jak mrozić?

Masło lub margarynę przed zamrożeniem najlepiej owinąć w folię aluminiową. Tak przygotowany produkt możemy przechowywać w zamrażarce od 6 do 9 miesięcy. Jak prawidłowo rozmrozić masło? Należy je wyjąć z zamrażalnika i przełożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie będzie gotowe do użycia.

Półtwarde sery przed mrożeniem również owijamy w folię aluminiową. Wcześniej warto je pokroić na plastry (nie grubsze niż 2,5 cm).

Zamrozić możemy także chudy twaróg. Mleko (pasteryzowane) i nabiał najlepiej rozmrażać powoli w lodówce. Jak mrozić mleko? Warto przelać je do niewielkiego, szczelnie zamkniętego pojemnika, aby nie przeszło innymi zapachami. Po zamrożeniu na jego powierzchni pojawi się warstwa lodu, która po odtajaniu mleka może być wyczuwalna.

Po rozmrożeniu mleko należy od razu zużyć. Pamiętajmy także, by nie zamrażać ponownie rozmrożonych produktów, ponieważ grozi to poważnym zatruciem pokarmowym. Do mrożenia nie nadają się kefiry, jogurty czy kwaśne mleko.

Masło ghee

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji