Moskole. Puszyste placki z ziemniaków w trzy minuty
Zazwyczaj robi się je z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką, wodą, solą i jajkiem. W zależności od regionu przepisy na moskole zawierają także drożdże, sodę oczyszczoną lub zsiadłe mleko. Tradycyjnie wypiekane były z mąki owsianej, rzadziej żytniej, i pojawiały się wśród 12 potraw wigilijnych. Z braku pieca na fajerkę, bo tak "na sucho" kiedyś się je piekło, domowym sposobem moskole można usmażyć bez tłuszczu na patelni lub upiec w piekarniku. Ponieważ robi się je z zimnych ziemniaków, dobrze dzień wcześniej ugotować na obiad trochę większą porcję. Pięknie rosną, są apetycznie puszyste i robią oszałamiające wrażenie na gościach. A ich wykonanie zajmuje 3 minuty!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko lub 150 ml zsiadłego mleka albo maślanki
- sól
- pieprz
- Obierz i umyj ziemniaki, a następnie ugotuj w posolonej wodzie. Gotowe odcedź, przepuść przez praskę lub utłucz na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy ziemniaki wystygną, wlej do nich zsiadłe mleko (jajko lub maślankę), dodaj mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na oprószoną mąką stolnicę wyjmij powstałą masę. Wyrób ją na sprężyste ciasto.
- Uformuj placuszki o grubości ok. 2 cm. W międzyczasie rozgrzej patelnię. Na suchej patelni smaż placuszki z jednej i drugiej strony do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj polane masłem czosnkowym lub posmarowane toumem.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze